Konaci Manastira Mileševa Prijepolje, Zapadna Srbija

Konaci Manastira Mileševa

Prijepolje, Zapadna Srbija

U sklopu manastirskog kompleksa, okruženi predivnom prirodom, mirom i produhovljenom tišinom nalaze se tri konaka za goste.

ISTOČNI KONAK sadrži višekrevetne sobe i nalazi se u neposrednoj blizini samog manastira, sa njegove istočne strane. Konak je izgrađen po tradicionalnim arhitektonskim pravilima, i uklopljen u prirodno okruženje manastira. Istočni konak je jednospratna građevina jednostavno uređena, sa natkrivenom terasom koja se proteže čitavom dužinom zgrade. Putnici namernici ovde mogu pronaći kutak za potpuni odmor i okrepljenje, a jednostavne i skromne sobe, blagovaonice i toaleti doneće vam autentično iskustvo u ovom jedinstvenom okruženju. Sa velike terase pruža se pogled na manastir i besprekorno uređen vrt.

U samoj porti manastira, sa njegove severne strane nalazi se STARI KONAK. Zgrada je rekonstruisana, a zadržan je njen autentični izgled iz XIX veka. U ovom konaku smeštene su višekrevetne sobe za sve putnike namernike, a skromne i jednostavne odaje, blagovaonice i toaleti čine sastavni deo jedinstvenog iskustva koje donosi manastir Manastir Mileševa.

CARINSKI KONAK nalazi se nad samim ušćem Kosaćanke reke u Mileševku, pa putnici ovde imaju priliku da se probude uz zvukove zvona i žubor vode. Carinski konak se nalazi sa zapadne strane manastirskog kompleksa i sa njegovih prozora pruža se pogled na mananstir i besprekorno uređen vrt i okolinu. Ovo je i jedini od tri konaka u kojem gosti mogu naći potpunu osamu i mir, jer su sve sobe jednokrevetne. Skromno i jednostavno uređenje, blagovaonice i toaleti pružaju ne samo autentično iskustvo, već i priliku za vraćanje jednostavnijem životu u nekom drugačijem, produhovljenijem vremenu.

Osnovne informacije
VrstaKonak
LokacijaPrijepolje, Zapadna Srbija
Emailmilesevakonak@gmail.com
Telefon 1+381 64 800 49 58
Smeštaj
Atrakcije u blizini
Konaci Manastira Mileševa

Zlatarsko jezero

Zlatar, Zapadna Srbija

Kada iz obližnjih kafana čujete stihove “Kokin brod, Kokin brod, ja sam mala oktopod.” Znajte da se nalazite u neposrednoj blizini Zlatarskog jezera. Ovo veštačko jezero, nastalo je u dolini reke Uvac, izgradnjom brane za potrebe hidroelektrane.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Manastir Mileševa (XIII vek)

Prijepolje, Zapadna Srbija

Često se kaže da je Prijepolje izraslo u krilu manastira Mileševe, zadužbine kralja Vladislava, sina kralja Stefana Prvovenčanog. Podignuta je u Raškom stilu tokom 1218. i 1219. godine, u pitomini doline oko 5 kilometra od ušća Mileševke u Lim.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Manastir Tronoša (XIV vek)

Loznica, Zapadna Srbija

U blizini Tršića, a na 17 kilometara od Loznice se nalazi pravoslavni manastir Tronoša sa crkvom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice. Manastir je poznat i po tome što se u njemu opismenjavao Vuk Stefanović Karadžić, tako da se u okviru manastirskog kompleksa nalazi i Muzej ranog Vukovog školovanja.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Tršić

Tršić, Zapadna Srbija

Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, čuvenog reformatora i tvorca modernog srpskog ćiriličnog pisma. Nalazi se na 9 km od Loznice. Danas se u selu nalazi etnografski park sa spomen-kućom Vuka Karadžiča i objekti narodne arhitekture kao i nekoliko etno restorana.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Banja Koviljača

Banja Koviljača, Zapadna Srbija

Banja Koviljača je jedna od najlepših i najstarijih banja u Srbiji. Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, ušuškana između planine Gučevo i reke Drine. Deo je Podrinja u čijoj blizini su brdoviti Jadar, brežuljcima isprekidana Pocerina i planina Cer, te plodne mačvanske ravnice.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Planina Gučevo

Loznica, Zapadna Srbija

Planina Gučevo predstavlja još jedno bajkovito mesto u Srbiji, pogodno za begstvo od gradske vreve i udoban boravak u prelepom prirodnom ambijentu. Nalazi se iznad Loznice i Banje Koviljače, severno od Boranje, dinarske planine u Podrinju, zapadnom delu Srbije i u prostoru koji Drina u luku zatvara sa zapada i severozapada.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Planina Golija

Golija, Zapadna Srbija

Pomalo tajanstvene, ali svakako jedinstvene lepote, ova planina smatra se jednom od najlepših i šumama najbogatijih planina u čitavoj Srbiji. Nalazi se na zapadu zemlje, na granici između Moravičke i Raške oblasti i u obliku latiničnog slova S se prostire dužinom od 32km.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Manastir Studenica (XII vek)

Ivanjica, Zapadna Srbija

Manastir Studenica nalazi se u srcu stare srpske zemlje Raške, i predstavlja jednu od najvećih svetinja kod Srba. Smešten je na 39 km južno od Kraljeva, a podigao ju je rodonačelnik loze Nemanjića, Stefan Nemanja.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Manastir Sopoćani (XIII vek)

Novi Pazar, Zapadna Srbija

Manastir Sopoćani se nalazi na jedinstvenom mestu u prelepom prirodnom okruženju, na oko 15 km zapadno od Novog Pazara i nedaleko od izvora reke Raške. To je još jedan od bisera srpske srednjovekovne gradnje, i važi za jednu od najvećih svetinja u narodu. Naziv manastira vodi poreklo od staroslovenske reči ''sopot'' što znači izvor.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Stopića pećina

Zlatibor, Zapadna Srbija

Stopića pećina je locirana između sela Rožanstva i Trnave, na severo-istočnim obroncima Zlatibora, i na oko 19 km od turističkog centra ove srpske planinske lepotice. Iznad pećine prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno, a do same pećine postoji i uređena pešačka staza.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla (IX vek)

Novi Pazar, Zapadna Srbija

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla ili u narodu poznatija kao Petrova crkva najstarija je sakralna građevina na Balkanu, ujedno i najstariji sačuvani spomenik srpskog sakralnog graditeljstva i jedino sa sigurnošću potvrđeno crkveno zdanje iz prednemanjićkog perioda.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Đurđevi stupovi (XII vek)

Novi Pazar, Zapadna Srbija

Manastir Đurđevi stupovi se nalazi na jedinstenoj lokaciji, na vrhu kupastog šumovitog uzvišenja koje dominira panoramom Novog Pazara. Na 2 km zapadno od Petrove crkve, 1171. godine, veliki župan Stefana Nemanja, podigao je crkvu posvećenu Svetom Đorđu oko koje je potom nikao i manastir.

Detaljnije
Konaci Manastira Mileševa

Manastir Gradac (XIII vek)

Gradac, Zapadna Srbija

Na šumovitim padinama Golije, na uzvišenju koje meštani zovu Petrov Krš, smešten je jedan od bisera srpske srednjovekovne sakralne baštine – Manastir Gradac, zadužbina Jelene Anžujske, žene srpskog kralja Uroša I.

Detaljnije