Spomen kosturnica u Tekerišu Tekeriš, Zapadna Srbija

Spomen kosturnica u Tekerišu


U selu Tekeriš, nadomak Loznice, nalazi se i spomen kosturnica, da obeleži deo burne srpske istorije. To je spomenik palim borcima u Cerskoj bici, u kojoj je srpska vojska, pod vođstvom čuvenog stratega Stepe Stepanovića do nogu potukla austrougarsku armiju. U sklopu memorijalnog kompleksa Tekeriš nalaze se i spomen česma, kao i muzejska predstava Cerske bitke. Ovaj spomenik kulture je zaštićen i od velike je važnosti za Srbiju.
Tekeriški peškir

Priča o ovom čuvenom peškiru, odnosno peškirima vezana je za bitku na Ceru, avgusta 1914. godine. Učesnik ove bitke bio je izvesni golobradi mladić Mileta Milutinović iz Sedlara kod Svilajnca, barjaktar Kombinovane divizije koja je bila poslata da brani Trojan, jedan od strateških vrhova na Ceru.
Dok su se borili i probijali kroz olujnu noć, nesrećnog Miletu je geler prvo pogodio u jednu nogu, zatim i u drugu. Ranjen, Mileta je dopuzao do kuće Tihomira Stevanovića, koja je bila bez ukućana. Zatim je otvorio sanduk sa devojačkom spremom i sa dva peškira previo noge. Ovo se ispostavilo kao spasonosno za mladog Miletu koji se potom oporavio, prešao Albaniju i učestvovao na probijanju Solunskog fronta. Nakon rata vratio se kući u rodno selo, sačuvavši jedan peškir koji je danas je deo postavke muzeja u Šapcu.
Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: Spomen kosturnica u Tekerišu, Tekeriški peškir, Cerska bitka, Stepa Stepanović, Prvi Svetski rat, Mileta Milutinović