Manastir Dubnica (XV vek) Uvac (Selo Božetići), Zapadna Srbija

Manastir Dubnica

Manastir Dubnica nalazi se u selu Božetići, na obroncima planine Javor, samo 6 km od Specijalnog rezervata prirode i jezera Uvac. Veruje se da je prvobitni manastir od kojeg nije ostalo mnogo elemenata izgrađen još 1422. godine, jer je pronađen ovaj datum na jednom već ispranom ostatku freske, a kasnije je na temeljima ovog hrama srpski patrijarh Gavrilo Rajić uzdigao sredinom XVII veka nov manastir.
Međutim, i sudbina ovog manastira je bila tragična pošto su ga Osmanlije spalile do temelja odmah nakon Velike Seobe. Naime, postoji predanje da je Arsenije Čarnojević poslednju zimu pred Veliku Seobu proveo baš u Dubnici sve do proleća 1690. godine, kada je sa narodom i sveštenstvom prešao Savu i Dunav.
Obnova manastira Dubnica i njegove crkve posvećene Svetoj Trojici započeta je u septembru 2003. godine. Danas ovaj usamljeni i tajanstveni manastir privlači turiste i putnike namernike koji sa radošću upoznaju njegovu istoriju i lepotu. A, pored ljudi, još češći posetioci su beloglavi supovi koji svakodnevno veličanstveno nadleću ovu svetinju.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor teksta i fotografija: BT


Tags: manastir dubnica, božetići, uvački manastir, manastir na uvcu, crkve posvećene Svetoj Trojici, Arsenije Čarnojević, planina javor, zapadna srbija