Mokra Gora Mokra Gora, Zapadna Srbija

Mokra Gora

Mokra Gora se prostire između jugoistočnih padina Tare i severozapadnih padina Zlatibora, u mokrogorsko-rzavskoj dolini i za nju je karakteristična veoma velika visinska razlika između najniže i najviše kote. Lepoti ovog predela doprinosi uzburkan reljef sa duboko usečenim strmim dolinama i klisurama reka Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi i prevoji.
Posebnu vrednost Mokre Gore predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode. Ipak, najveću pažnju turista na Mokroj Gori privlači Šarganska osmica, jedinstvena turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka, zatim Drvengrad – etno selo na brdu Mećavnik, a od uz to Mokra Gora se može pohvaliti i skijalištem sa tri staze ukupne dužine 4 km.
Šarganska osmica

Mokra Gora sa Šarganom u davnoj prošlosti nalazila se na značajnom putnom pravcu, o čemu svedoče ostaci starog rimskog kaldrmisanog puta i grobovi iz rimskog perioda. Do 1974. godine kroz Mokru Goru je prolazila stara pruga uskog koloseka Beograd-Sarajevo. Početkom XXI veka udruženje Šarganska osmica pokrenulo je ideju o obnovi nekada popularne Šarganske osmice, jedinstvene trase železnice uskog koloseka (760 mm), koja gledana iz vazduha ima oblik broja osam. Tako obnovljenim delom pruge od železničke stanice u Mokroj Gori do obližnje stanice u Šargan-Vitasima danas saobraća turistička atrakcija, stari parni voz „Ćira“. Duž pruge se nalazi i veći broj eksponata, starih lokomotiva i vagona, koji su zaštićeni kao spomenici tehničke kulture, što ovaj prostor čini jedinstvenim muzejom pod otvorenim nebom.

Drvengrad i hotel Mećavnik

Drvengrad i hotel Mećavnik napravljeni su po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma “Život je čudo“. Čine ga drvene kuće, tačnije brvnare koje su zadržale svu autentičnost ovog dela Srbije, ali i Bosne. Neke su čak i donete iz okolnih mesta što daje posebnu draž, dok su druge novijeg datuma, ali su sve sagrađene u izvornom arhitektonskom stilu. U sastavu Mećavnika nalazi se crkva, restoran, bazen, suvenirnica, galerija, bioskop Underground, nacionalni restoran, prodavnica narodne radinosti i još mnogo drugih propratnih stvari.
Skijalište Iver

Prateći put od Drvengrada uzbrdo, stiže se do skijališta Iver, zahvaljujući kome je Mokra Gora postala i zimski turistički centar. Skijalište je udaljeno oko 10 km od Drvengrada, a do njega vodi strm, asfaltiran put koji se zimi redovno čisti od snega. Ovde postoje četiri staze kategorisane kao crvene i crne, kao i topovi za veštački sneg. Inače, ovo skijalište dobilo je naziv po istoimenom vrhu na planini Tari.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja i izvor Bele vode

Crkva Svetog Jovana Krstitelja izgrađena je na temeljima nekadašnje crkve koju je podigao neimenovani Dubrovčanin, u znak zahvalnosti prirodnom izvoru koji se nalazi u blizini ove svetinje. Ovaj lekoviti izvor Bele vode nalazi kraj pruge podno Šargana, nedaleko od crkve i to je zapravo visoko alkalna voda koja ima PH vrednost od 11,75, i po tome pripada grupi veoma retkih voda u svetu. Crkva Svetog Jovana Krstitelja počela je da se gradi 2000. godine, a 2011. ozidana je i obložena dekorativnom fasadom, prostor oko hrama je uređen i podignut je prilazni most preko reke Kamešine. Ova crkva pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 85/100

Parking: Lako ga je pronaći


Tags: Mokra Gora, Drvengrad, Mećavnik, Skijalište Iver, Crkva Svetog Jovana Krstitelja, izvor Bele vode, Šarganska osmica, Crvena pećina, Hajdučka pećina