Kušići i planina Javor Ivanjica, Zapadna Srbija

Kušići i planina Javor

Da je savremenom čoveku sve potrebniji beg od užurbanog gradskog života potvrđuje i činjenica da je seoskim turizam u znatnom porastu, kako u inostranstvu, tako i u Srbiji. Doduše, u inostranstvu seoski turizam ima nešto duži staž, ali nikada nije kasno uključiti se u kvalitetne tekovine Evrope.
Gde se nalaze Kušići

Selo Kušići je locirano na samom jugozapadu Srbije i udaljeno je od Ivanjcie 25 kilometara. Smešteno je u neposrednoj blizini veličanstvene planine Javor, i to na udaljenosti od samo 12 kilometara. Inače, Javor je jedna od posećenijih prirodnih lepota u Srbiji.

Ova veličanstvena planina ima i vrh od čak 1520 metara (Vasilin vrh), a i nadmorska visina sela Kušići je prilično velika – čak 1000 metara. Turisti pri poseti ovom veličanstvenom selu uglavnom komentarišu kvalitet vazduha, a sve to, opet, zbog velike količine jona i gustih četinarskih šuma koje od ovog mesta čine pravi raj za vaša pluća.
Tradicija sela Kušići

Iako selo Kušići broji svega nešto više od 500 stanovnika, oni se izuzetno ponose svojim kulturno-istorijskim nasleđem, kao i dugom i očuvanom tradicijom. U Kušićima se, naime, nalazi i osnovna škola koja je izgrađena još 1927. godine, a koja danas nosi ime majora Ilića koji je poginuo na planini Javor u I srpsko-turskom ratu (1876-1877), u narodu poznatijem i kao Javorski rat.
Javorski sabor u Kušićima

Kušići su ponosni domaćini tradicionalnog festivala koji se održava ovde svake godine. To je Javorski sabor dvojničara i svirača koji sviranjem na starim narodnim muzičkim instrumentima održavaju sponu sa bogatom tradicijom i ne dozvoljavaju narodnim običajima da tek tako iščeznu. Sabor se održava svakog avgusta, pa ukoliko ste ljubitelji tradicionalnih instrumenata potrudite se da upravo bude avgust mesec taj kada ćete posetiti Kušiće.
Šta sve možete raditi dok ste u Kušićima i na planini Javor

Selo, bez ikakve sumnje, pruža raznovrsnu ponudu aktivnosti koje gosti ovde mogu praktikovati u toku boravka. Ovaj kraj, poznat je naročito ljubiteljima ekologije, a pretežno ga čine seoska gazdinstva. Tu ćete svakako moći meštanima da se pridružite u branju malina ili skupljanju sena, na primer. Naravno, i sakupljanje lekovitog bilja, bilo radi hobija ili neizbežnih potreba, se ovde podrazumeva. Selo obiluje obroncima na kojima raste raznovrsno lekovito bilje, a ukoliko se zađe u planinu Javor, mogu se nabrati i ukusni šumski plodovi.
Šetnja stazama od sela ka srcu planine Javor, odlična je za vaša pluća i generalno zdravlje. Svakako je neophodno i da se napijete vode na izvoru, budući da meštani, ali i turisti tvrde da je odlična, dotle da čak ima i skoro pa magične moći.

Pored svega ovoga u selu ćete imati priliku da jašete konje, pecate, vozite bicikl i upoznajete se sa načinom života potpuno drugačijim od onoga na koji ste navikli u gradu. U toku zime, kada ovo prelepo selo i planinu Javor pokrije beli prekrivač većina turista dolazi ovde da bi uživala u zimskim sportovima i aktivnostima u prirodi.
Takođe, kada ste već u Kušićima, nikako ne propustite priliku da posetite i specijalni rezervat prirode Uvac, odnosno Uvačko jezero koje je nastalo potapanjem kanjona, a zatim pregrađivanjem istoimene reke. Ovo jezero nalazi se nedaleko od mesta Kušići (na oko 20 km), i pored nestvarne lepote prirode koja ga okružuje, ono je ujedno i ponosni dom najveće kolonije Beloglavog supa na čitavom Balkanu.


Pristupačnost za decu: 50/100

Ocena: 71/100

Parking: Besplatan/Lako ga je pronaći


Autor fotografija: BT


Tags: Kušići, planina Javor, Javorski sabor