Manastir Svetog Kozme i Damjana (XXI vek) Zlatar, Zapadna Srbija

Manastir Svetog Kozme i Damjana (XXI vek)

Na svega 2 km od najvišeg vrha Zlatara (Golo brdo – 1627 m.n.v.), na mestu jedinstvene prirodne lepote, koje nosi ime Vodena poljana smešten je jedan od najvećih novijih bisera duhovne arhitekture i umetnosti ovoga kraja - Manastir Svetog Kozme i Damjana. Ovde se spajaju dve lepote - lepota duhovne umetnosti, mira i tišine sa lepotom nestvarnog prirodnog okruženja.
Manastirska crkva je osveštana 14. jula 2007. godine, na dan kad se praznuju Sveti Vrači, Kozma i Damjan, kojima je i posvećena. Rađena je od drveta po uzoru na drevne kamene bogomolje raške graditeljske škole, a njen donji deo sastavljen je uklapanjem, bez ijednog korišćenog eksera!

Crkva ima veliki broj ikona, uglavnom darovanih, a pored same crkve podignut je i konak, takođe od drveta, za prijem i boravak gostiju. Iz porte manastira se pruža divan pogled na livade okružene šumom, a pešačka staza od manastira vodi ka Golom brdu, i dalje ka manastiru Mileševa, pa ko voli i može, nek izvoli i krene u ovu avanturu kroz čarobnu prirodu ovog kraja. Od manastira Svetog Kozme i Damjana do manastira Mileševa ima svega 5 km vazdušnom linjom, dok je naravno pešice to nešto ipak duže.
Inače, Sveti Kozma i Damjan Rimski bili su lekari i čudotvorci, odgajani u hrišćanskom duhu, a živeli su u III veku nove ere. Od bolesnika su ''tražili'' samo da veruju u Gospoda Isusa Hristosa i nisu naplaćivali za svoj trud, te su ih zbog toga ljudi prozvali ''besrebrenici'', ili besplatni lekari. Imali su veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Srpska pravoslavna crkva slavi ih 1. jula po crkvenom, ili 14. jula po gregorijanskom kalendaru.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor teksta i fotografija: BT


Tags: Manastir Svetog Kozme i Damjana, planina zlatar, nova varoš, zapadna srbija, Golo brdo