Stopića pećina Zlatibor, Zapadna Srbija

Stopića pećina

Stopića pećina je turistička atrakcija koju u poslednje vreme sve veći i veći broj ljudi posećuje, pa je tako zaslužila titulu i jedne od najposećenih destinacija u čitavoj Srbiji. Prve pisane podatke o pećini, ostavio je Radosav Vasović 1901. godine u Zapisniku Srpskog geološkog društva, dok je prva speleološka istraživanja obavio veliki srpski naučnik Jovan Cvijić 1909. i 1913. godine.
Stopića pećina je locirana između sela Rožanstva i Trnave, na severo-istočnim obroncima Zlatibora, i na oko 19 km od turističkog centra ove srpske planinske lepotice. Iznad pećine prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno, a do same pećine postoji i uređena pešačka staza. Pećina ima impresivni ulaz širok 35 metara i visok 18 metara i u toj kategoriji najveći je na čitavom Balkanu. Sama pećina je površine 7.911,5 m², kroz nju protiče Trnavski potok, a čini je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.
Deo pećine koji je namenjen turistima (oko 330 metara) nudi nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada. Ove bigrene kade su praktično zaštitni znak pećine, nastale taloženjem krečnjaka, a predstavljaju udubljenja oivičena kamenim zidovima, ili pravilnije reći vijugavim, rumenkastim bigrenim naborima, u kojima se skuplja voda i potom kaskadno preliva stvarajući fenomenalne slapove. Inače, kada je nivo vode u pećini veći, formira se slap od oko 9,5 metara koji je simbolično nazvan ''Izvor života''.

Autor tekst: BT

Autor fotografija: NS

Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 83/100

Parking: Nije prevelik/Moguće da se naplaćuje


Tags: stopića pećina, pećine kod zlatibora, zlatiborska pećina, pećine u srbiji