Manastir Gradac (XIII vek) Gradac, Zapadna Srbija

Manastir Gradac (XIII vek)

Na šumovitim padinama Golije, na uzvišenju koje meštani zovu Petrov Krš, smešten je jedan od bisera srpske srednjovekovne sakralne baštine – Manastir Gradac, zadužbina Jelene Anžujske, žene srpskog kralja Uroša I. Ova francuska princeza je ona kojoj je posvećena čuvena Dolina jorgovana, a bila je i majka dvojice znamenitih srpskih kraljeva: Dragutina i Milutina.

Tačna godina završetka izgradnje manastira Gradac nije poznata, a po nekim podacima završen je 1276. godine. Građen je u raškom stilu, a u arhitekturi postoje i izvesni elementi rane gotike, kao i kasni ili pozni romanički uticaji, pa je baš zbog toga manastir Gradac postao i deo projekta Transromanika – romaničko nasleđena evropskim turističkim turama.
Od prvobitnog manastirskog kompleksa danas su sačuvane glavna crkva posvećena prazniku Blagoveštenja Presvete Bogorodice i manja Crkva Svetog Nikole. Živopis je nastao odmah po završetku izgradnje kompleksa. Po nekim obeležjima vezuje se za stil monumentalnog slikarsta Sopoćana, zatim tu su i uticaji komninske umetnosti, kao i vizantijske ''renesanse'' Paleologa.

Jelena Anžujska do smrti je bila odana Pravoslavlju i dinastiji Nemanjića, i ktitirstvom manastira Gradac samo je još više naglasila svoje izuzetno poštovanje prema rodonačelniku Stefanu Nemanji. Kraljica Jelena se zamonašila u crkvi Svetog Nikole na Skadarskom jezeru, gde je i preminula 8. februara 1314. godine.


Monasi su njene mošti sakrili pred najezdom Osmanlija, a kasnije preneli u manastir Gradac. Tu je sahranjena, da bi kasnije iz grobnice njeno telo, očuvano u celosti, bilo izvađeno i položeno u sarkofag smešten ispred oltara glavne manastirske crkve, pred Hristovu ikonu. Jelena Anžujska je proglašena sveticom, a pravoslavna crkva kao njen dan proslavlja 12. novembar. Takođe, u manastiru Gradac se nalazi i deo moštiju kralja Dragutina, koja su tu preneta iz Visokih Dečana.


Manastir Gradac je obnovljen, a freske su konzervirane. Godine 1990. dozidan je i novi konak, posle čega je u manastiru nastavljen duhovni život. Danas je ovo ženski manastir, a postoji informacija da oko 7.000 ljudi svake godine poseti ovu srpsku svetinju.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Autor fotografija i teksta: BT


Tags: manastiri na goliji, manastir Gradac