Reka Drina Zapadna Srbija

Reka Drina

Drina je najveća, a gotovo sigurno i najlepša pritoka reke Save. Ukupno je dugačka 346 km, a nastaje spajanjem Pive i Tare kod Šćepan polja u Crnoj Gori, dok se uliva u Savu, u blizini Sremske Rače. Ono što je pre svega karakteristično za ovu reku je njen poznati vijugavi tok, koji je još u narodnom predanju zabeležen rečima: „Ispravljati krive Drine“, a odnosi se naravno na neki beskoristan odnosno nemoguć posao.


Ovo je po hidropotencijalu najmoćnija reka na Balkanu, pa je teško odlučiti se da li je Drina lepša ili korisnija. U prilog ovom prvom stavu idu mnogobrojni kanjoni od kojih neki dosežu i 1.000 metara visine, kao npr. deo kod sela Luke u Klotjevačkoj klisuri, ili Zvornički prosjek, a koji daju reci i njenom okruženju nezamislivo surovu lepotu.

Drina je delom ukroćena izgradnjom hidroelektrana, i ima ih ukupno tri: HE Zvornik, HE Bajina Bašta i HE Višegrad. Za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta reka je pregrađena branom visokom 90 i dugačkom 460 metara, i na taj način je stvoreno akumulaciono jezero Perućac. Sredina jezera predstavlja granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i raj za iskusne pecaroše i one koji vole da uživaju na mirnim mestima i u netaknutoj prirodi.


Reka Drina je puna i turističkog potencijala. Na njoj je izgrađeno mnogo mostova od kojih je svakako najpoznatiji stari most u Višegradu, zadužbina Mehmed paše Sokolovića, izgrađen još 1571. godine. Ovaj most je naravno bio inspiracija i srpskom nobelovcu Ivi Andriću kada je stvarao remek delo ''Na Drini ćuprija''.

Takođe, na Drini se organizuje veliki broj turističkih manifestacija. Tu su poznate "Drinske regate", od kojih su najmasovnije u Bajinoj Bašti i u Ljuboviji. Naravno, u delovima godine kada za to postoje uslovi organizuju je i rafting ture i splavarenje Drinom, a tu su i krstarenja brodom uz prigodan program.


Inače, narodna tradicija naglasila je još jednu važnu odliku Drine, njenu nestvarno zelenu boju. Nekada su je nazivali i Zelenika, baš zbog ove boje koja je toliko intenzivna, kao da neki posvećeni slikar neprestano u nju sipa svoje tempere baš ove boje. Uz to, u stara vremena nosila je ime Drinos, a danas veći gradovi kroz koje Drina protiče su: Foča, Goražde, Višegrad, Bajina Bašta, Ljubovija, Zvornik i Loznica.

Za kraj malo istorije, koja može dočarati kakav je značaj ova reka imala u prošlim godinama, pa i vekovima. Naime, Drina je nakon smrti rimskog cara Teodosija 395. godine bila granica između Zapadnog i Istočnog rimskog carstva, a duž Drine su tokom Prvog svetskog rata između Austrougarske i Srbije, 1914. i 1915. godine vođene velike ratne operacije. Još jedna zanimljivost je ta da se rekom Drinom u vreme Osmanlija, zatim za vreme Austrougarske i u periodu između dva svetska rata, za transport sve do ušća u Savu, koristile tkz. drvene lađe: ''burinke'' i ''zvonikuše'' koje su bile nosivosti do 13 tona.

Plaže na Drini

Plivanje u reci Drini bi moglo samo uslovno da se nazove tako, jer retko ko zaista može plivati u tako brzoj reci. To je više održavanje na vodi uz nizvodni spust do sledećeg zgodnog mesta, pa onda sve iz početka. Međutim na Drini postoje i male uvale na kojima reka nije toliko brza, gde se možete kupati u klasično slobodnom stilu, kao u nekom jezeru ili sporijoj reci.


Žićina plaža

Žićina plaža se nalazi u blizini Loznice, nedaleko od magistralnog puta koji vodi ka Malom Zvorniku. Kada se siđe sa glavnog puta moraćete da se vozite jedno 500 metara uzanim zemljanim putem kroz šipražje i taman kada Vam dosadi truckavica, stićićete na željenu lokaciju. Manje više sve je u Robinzon fazonu, ima par kam kućica i parkinga na pretek.


U zavisnosti od toga da li je ranije bilo izlivanja Drine ili ne dobićete manje ili više lepu Žićinu plažu. Glavna karakteristika ove plaže pored krupnog kamenja je ta da na ovom mestu reka malo usporava i da postoje delovi uz obalu gde se nećete osećati kao da ste ušli u hidromasažnu plažu. Plaža je široka i dugačka tako da nikada nije gužva.

Gde se nalazi Žićina plaža:


Šotrina plaža

Šotrina plaža se nalazi u produžetku Etno sela Sunčana reka nedaleko od Loznice i Banje Koviljače, a na magistralnom putu koji povezuje Loznicu i Mali Zvornik. Plaži je lajlakše pristupiti "kroz" etno selo Sunčana reka. Na ovoj plaži je manje plivanja a više hidromasažiranja i brčkanja u plićaku, jer na ovom mestu Drina ima veliku brzinu.


Za one koji više preferiraju spust niz Drinu, ovo je "izlazna plaža" kada se spuštate od gradske plaže, koja je je udaljena nekih 400-500 metara uzvodno. Takođe ovde se nalazi sjajan kafić sa prelepom terasom i pogledom na drinu. Ovo je idealno mesto za opuštanje i lep provod u prirodi u vrelim letnjim danima.


Gde se nalazi Šotrina plaža


Tags: reka drina, drina, reke zapadne srbije, zelenika