Specijalni rezervat prirode “Uvac” Uvac, Zapadna Srbija

Specijalni rezervat prirode “Uvac”

Najatraktivniji deo Zlatara svakako je specijalni rezervat prirode „Uvac“, koji predstavlja kanjonska dolina reke Uvac, sa pritokama, na Peštarskoj visoravni, kao i njeni uklješteni meandri neobičnog izgleda, sa rtovima koji dosežu visinu i do 100 metara. Prizore koji će se, dok posmatrate ovu dolinu, ređati pod vašim nogama, zaista je teško opisati rečima. Preostaje vam samo da nad njima zastanete i divite im se.
Možda niste znali, ili ipak jeste, ali najupečatljivija slika Srbije upravo je sa ovog mesta, odakle se pruža jedinstven pejzaž na meadre Uvca i jezero smešteno u dnu visokog kanjona. Uvačko ili Sjeničko jezero (kako ga još meštani zovu) po lepoti i bistrini vode u potpunosti parira drugim gorskim i planinskim jezerima. Ono je uklješteno između planina Javora i Zlatara, a nalazi se na visini od gotovo hiljadu metara, te je odmah posle Vlasinskog, najviše u Srbiji. Vremenom, ovaj predeo i njegove litice postale su pravo hodočašće za planinare i ljubitelje ptica, kao i zaljubljenike u prirodu. Takođe, i veliki broj pećina u ovom kraškom reljefu sa dominantnim rečnim kanjonom naprosto ostavlja bez daha.
Ukoliko ste u dobroj kondiciji, možete se popeti do vidikovca koji se zove “Molitva”, a kada se uspnete, ne samo što će se sav uložen trud isplatiti, već ćete saznati i zašto se ovo mesto tako zove. Drugi vidikovac, ne manje impresivan od prvog, imena je Devojačka stena, a ovaj naziv nosi po legendi koja sugeriše da se jedna devojka bacila sa nje u duboki bezdan zbog nesrećne ljubavi.
Na Uvcu postoji mogućnost splavarenja, voda je bistra i bogata ribom, fotografije nastale u ovim predelima oduzimaju dah, ali ono što je možda od najveće važnosti je da kanjon reke Uvca naseljava jedna, na prostorima Balkana gotovo izumrla vrsta ptice – Beloglavi sup. Kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvca, jedna je od najvećih u ovom delu Evrope, i zahvaljujući njoj, ljubiteljima prirode, ekolozima i entuzijastima, ove predivne ptice su vraćene i na neka druga staništa, kao što su Stara planina i neka područja u Republici Srpskoj.
Reka Uvac dugačka je 119 km i najduža je pritoka Lima. Smatra se planinskom rekom što znači da ima izuzetan hidroenergetski potencijal o čemu svedoče i tri veštačka jezera na njoj podignuta.
Na jednom od najužih tesnaca u klisuri Uvca, između Debelje i Vilova, podignut je početkom 60-ih godina XX veka, pešački žičani most (Most u Puljcima), dugačak 114 metara. Ovaj most nije na turističkim mapama, i malo ko ga prelazi, osim posetioca kanjona, kampera, ili pokojeg pecaroša ili lovca koje put ovde nanese. Ali, ako imate priliku pređite ovaj most i zabeležite neku zaista jedinstevnih fotografija same reke i okolnih litica koje se impresivno uzdižu oko vas.


Pristupačnost za decu: 50/100

Ocena: 90/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: kanjon uvac, planina zlatar, lim, Reka Uvac, Beloglavi sup, vidikivac Molitva, vidikovac Devojačka stena, planina javor, rezervat prirode