Manastir Svete Trojice Ovčar (XII vek) Čačak, Zapadna Srbija

Manastir Svete Trojice Ovčar (XII vek)

Nа jugozаpаdnim šumovitim pаdinаmа Ovčаrа smešten je, po arhitekturi i estetici, verovatno najlepši hram Ovčarsko-Kablaske klisure - Manastir Svete Trojice. Najstariji pisani pomen o ovom manastiru potiče iz 1594. godine, a do danas nažalost nije utvrđeno ko ga podigao, niti kada. Ipak, pretpostavlja se da je nastao kad i manastir Blagoveštenje (u XII veku), ali ima i podataka da je iz druge polovine XVI veka.


Manastir Svete Trojice pretrpeo je rušenje krаjem XVII vekа, kаo i ostаli mаnаstiri u Srbiji. Zatim, postoji podatak da su tokom 1723. godine u manastir Svete Trojice prenete knjige iz manastira Sretenje, a kada su ovde pristigli Vuk Stefanović Karadžić i Joakim Vujić, on je bio gotovo pust. Vuk Karadžić je tada zapisao da ''Kaluđera u ovom manastiru nema, nego u njemu žive dva popa sa ženama i đecom''. Potom je manastir obnavljan, ali i postradao, prvo zbog vremenskih neprilika (velikih kiša, poplava i odrona), krajem XIX veka, ali i kasnije zbog bombardovanja Nacista tokom Drugog svetskog rata, da bi se konačna obnova dogodila 1979. godine.


Ovaj danas muški manastir Svete Trojice u svom posedu ima putir iz XIX veka, kao i prestoni krst, izrađen od filigrana, pozlaćen i bogato ukrašen dekorativnim kamenjem i merdžanima. Pored tog krstа, nalaze se dve jedinstvene i retke ikone - Spаsiteljevа i Bogorodičinа, od velike vrednosti. Takođe, zna se da je nekada manastir Svete Trojice bio mesto gde su čuvane brojne knjige. Međutim, kada je zapusteo, one su prenesene u manastir Blagoveštenje, a uz to mnoge knjige odnosili su i sami posetioci manastira. Zna se i da je Vuk Karadžić sa sobom odneo gotovo 50 rukopisa iz ovog manastira.


Manastirska crkva je jednobrodna građevina sa pravougaonim pevnicama i kupolom iznad središnjeg dela crkve, razvijenim oltarskim prostorom na istočnoj i pripratom na zapadnoj strani, dozidanom posle izgradnje naosa. Tu je i mermerna rozeta na mestu avmona koja je ukrašena motivima iz biljnog sveta. Takođe, u crkvi se čuva i mermerni svećnjak sličan onom u manastiru Blagoveštenje. Manastirska slava je Silazak Svetog Duha na Apostole (ili Duhovi, Trojice, Pedesetnica), koja se praznuje pedeseti dan po Vaskrsu.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Autor teksta i fotografija: BT

Tags: Manastir Svete Trojice, Ovčarsko-Kablaske klisure, ovčar, kablar, čačak, manastir