Etno selo Štitkovo Zlatar (Selo Štitkovo), Zapadna Srbija

Etno selo Štitkovo

Ako se nađete na Zlataru ili posetite specijalni rezervat prirode Uvac, a ljubitelj ste istorije i tradicije, jedan od zanimljivih izleta mogao bi vas odvesti u etno selo Štitkovo. Ipak, ne očekujte previše od ove varošice. Osim nekoliko veoma interesantnih kućica, štala i drugih pomoćnih objekata koji su stari 200 i više godina, kao i naravno ljubaznih i srdačnih meštana, ovo mesto je ipak samo još jedno u nizu sličnih srpskih sela. Ili možda nije...
Pozicija ovog sela je veoma specifična. Nalazi se u uskoj dolini kroz koju protiče reka Tisovica, tu je i njen izvor Vrelo, a čak sa tri strane selo je okruženo brdima koji pružaju zaštitu od hladnih zimskih vetrova. I da bi sve bilo još interesantnije i mističnije Vrelo izvire iz obližnje još uvek nedovoljno istražene pećine i kanala koji se pruža čak čitav kilometar u dužinu. Veruje se da je selo osnovano još u XIII veku, a legenda kaže da je ime dobilo po kovačnici koja je ovde radila u doba Nemanjića i koja je za potrebe vojske proizvodila štitove.
Naravno, seoska crkva je ovo prvo što ćete uočiti po dolasku ovde. Podignuta je 1867. godine na mestu gde je bio manastir koji je podigao patrijarh Gavrilo Rašković, iz poznate kneževske porodice Rašković. Sa leve strane crkve nalazi se škola iz 1887. godine, a seoske kuće-brvnare su sličnog datuma, pravljene od balvana, ima ih 15-ak, i u njima ljudi i dan danas žive.
Zahvaljujući prirodnom bogatstvu, svojoj atraktivnosti i neobičnosti, etno selo Štitkovo postalo je nezaobilazno mesto za sve one koji posete ovaj deo Srbije. Ipak, nakon posete Štitkovu biće sigurno oprečnih mišljenja. Neki će otići oduševljeni što su se ''vratili'' 200 godina unazad i osetili duh prošlosti, a biće i onih koji će reći: ovo nije ništa posebno - selo ko svako drugo. Ali verujemo, svi će se složiti, da je ipak vredelo doći ovde na izlet, uživati u prirodi, na osveženje, i na parče (ili više) jedne od najboljih heljdopita koje su ikada probali.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor teksta i fotografija: BT


Tags: Etno selo Štitkovo, zlatar, planina, nova varoš, uvac, reka Tisovica, izvor Vrelo, patrijarh Gavrilo Rašković