Manastir Sretenje (XVI vek) Čačak, Zapadna Srbija

Manastir Sretenje (XVI vek)

Manastir Sretenje se nalazi na fascinantnom mestu, u zaravni, ispod samog vrha Ovčara, na izvorištu Koronjskog potoka, na oko 800 metara nadmorske visine. Ne zna se pouzdano kada je podignut ovaj manastir, a prvi njegov pomen potiče iz 1528. godine. Inače, po legendi Manastir Sretenje nastao je tako što je sa vrha Ovčara bačena kruna i tamo gde je pala, tu je sagrađena manastriska crkva.


Manastir Sretenje je rušen mnogo puta, a 1623. godine, palili su ga čak i Tatari, tada u službi Osmanlijske vojske. Ipak, najveće stradanje bilo je tokom Velike seobe 1690. godine, kada je manastir najverovatnije bio i skroz porušen. Na obnovu se čekalo sve do druge decenije XIX veka, u vreme monaha, a potom i vladike Nikifora Maksimovića i knjaza Aleksandra Karađorđevića.


Hram je živopisan 1844. godine, a manastirska slava je naravno Sretenje, koje se praznuje 15. februara. Kasnije, tokom bombardovanja Nacista u Drugom svetskom ratu, septembra 1941. godine, osim velikih oštećenja na samoj crkvi, uništena je i manastirska biblioteka, jedna od najznačajnijih i najbogatijih tog vremena.


Od 1947. godine ovo je ženski manastir, a danas se u njemu čuvaju dva vredna rukopisa iz XVI veka, zatim lepo ukrašeno jevanđelje, štampano u Moskvi 1814. godine, Bogorodičin molebnik, a od sakralnih predmeta tu je putir iz XVIII veka i kadionica iz XIX veka. Ikone u manastirskoj crkvi su relativno dobro očuvane, a i zidani ikonostas je veoma impresivan i po tome se posebno izdvaja od ostalih manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Autor teksta i fotografija: BT


Tags: manastir sretenje, ovčar, kablar, srpski manastiri