Vodopad Gostilje Zlatibor (Selo Gostilje), Zapadna Srbija

Vodopad Gostilje, Zlatibor (Selo Gostilje)

Na oko 25 kilometara od centra Zlatibora nalazi se jedna od manje poznatih, ali svakako veoma atraktivnih prirodnih znamenitosti ovog kraja – vodopad Gostilje. Lociran je u selu Gostilje, na istoimenoj reci ispred ušća u reku Katušnicu, okružen malom oazom netaknute prirode. Ovde se veoma hladna voda obrušava sa čak 22 metara visoke krečnjačke litice i po tome je ovaj vodopad jedan od najvećih u Srbiji.
Dodatnoj lepoti ovog predela doprinose i stene prekrivene mahovinom, kao i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, što odaje utisak večnosti, a vama samo preostaje da se prepustite tom užitku i predate prirodi. Takođe, nizvodno od glavnog vodopada rečica pravi još nekolicinu manjih vodopada i slapova, sve do ušća u reku Katušnicu.
Sam prilaz vodopadu ne predstavlja nikakav problem. Nadomak njega može se stići automobilom, zatim prateći makadam i nekoliko utabanih stazica dolazi se direktno do vodopada. Inače, prostor oko samog vodopada je kompletno uređen za turističke posete.
Tu su pešačke staze sa klupicama, a dečije igralište, fudbalski teren i bezen za kupanje, koji se puni izvorskom vodom, dostupni su tokom letnjeg perioda. Kada ogladnite na raspolaganju vam je restoran ''Gostiljska vrela'', koji je uređen u etno stilu, sa dve lepe letnje terase na kojima se maksimalno može uživati u okolnom krajoliku.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 92/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor fotografija: NS


Tags: Vodopad Gostilje, zlatibor, selo gostilje, vodopad, reka Katušnica, srbija, zapadna srbija, planina, Gostiljska vrela, restoran