Čačak Zapadna Srbija

Čačak

Čačak je grad smešten gotovo u srcu Srbije, a poznata činjenica je da njegovo staro ime glasi Gradac. Njim je u XII veku vladao brat Stefana Nemanje, Stracimir Zavidović (1168 - 1189), ujedno i ktitor crkve Moravski Gradac, koja je bila sedište episkopije, a kasnije i mitropolije. Zanimljivo da ova crkva i danas stoji u centru grada, ali pod nazivom crkva Svetog Vaznesenja Hristovog. Inače, ime Čačak se prvi put pominje 1408. godine i naravno ova godina se nalazi na grbu grada s leve strane, dok je sa desne 1815. godina izbijanja Drugog srpskog ustanka. Čačak je danas moderan grad koji zaista ima posetiocima šta da ponudi.
Geografski položaj Čačka je zaista impresivan. Okružen je planinama Vujan (857m) na severu, Ovčar (958 m) i Kablar (885 m) na zapadu i Jelicom (929 m) na jugu, dok je na istoku otvoren prema kraljevačkoj kotlini. Uz to, u njegovoj blizini su i planine Suvobor i Maljen koje se nalaze na severozapadu. Posebno interesantna je Ovčarsko-kablaska klisura zaštićena kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Uz prelepu prirodu, manastiri Ovčarsko-kablarske klisure (danas ih ima 11), poznati i kao ''Mala Srpska Sveta Gora'', pravi su čuvari duhovnog i umetničkog bogatstva ovih prostora.


Naravno, pri pomenu Čačka izdvaja se i lepa, zelena Zapadna Morava, omeđena visokim bedemima i branom koja je napravila idealnu priliku za uživanje na ovoj reci. Uređenom obalom može se prošetati do velikog gradskog parka i sportskog centra u čijem je srcu stadion Borca. Na Zapadnoj Moravi se može kupati, a uz to, tokom leta ovo je ujedno i verovatno najbolje mesto za izlazak u gradu. Tu su klubovi i pivnice na otvorenom, sa raznovrsnom živom muzikom i pravim žurkama koje osvežava blizina reke.
Predivno čačansko šetalište počinje na Gradskom trgu, glavnom mestu okupljanja Čačana. Ovde se uglavnom održavaju sve manifestacije, a u neposrednom okruženju Trga su i najvažnije istorijske zgrade, spomenici, Gimnazija i crkva. Od glavnog trga proteže se i promenada kojom se nižu kafići, odlične poslastičarnice i šoping zona sa više tržnih centara. Ispred Doma kulture je i velika fontana, poslednji ukras dodat gradskom epicentru i svakako jedan od prepoznatljivih simbola Čačka.

Čačak ima i znamenitosti kao što su: Narodni muzej, zatim već pomenuti Hram Vaznesenja Hristovog iz XII veka, Umetničku galeriju ''Nadežda Petrović'', a tu su i arheološki lokaliteti i kulturno-istorijski spomenici: Rimske terme, Spomenik Tanasku Rajiću na brdu Ljubiću, Spomenik ratnicima Prvog svetskog rata - Četiri vere”.
Zdanje Čačanske gimnazije jedna je od najlepših i najstarijih građevina ovog grada. Svojom klasičnom arhitekturom, skladom i jedinstvom ostavlja neponovljiv utisak i jedno je od retkih ovakvih zdanja u svetu gde se još uvek čuje školsko zvono. Osnovana je, po nalogu Vuka Karadžića 1837. godine i od svog osnivanja nikada nije zatvorila svoja vrata. Ipak, zgrada u kojoj se danas nalazi gimnazija podignuta je početkom XX veka, a tokom poslednje rekonstrukcije u dvorištu je pronađeno i arheološko nalazište iz doba antičkog Rima.

Čačak je nadaleko poznat i kao grad sporta, posebno košarke, pa tako ima veliki broj sportskih terena i objekta gde se mogu organizovati sportsko-rekreativne aktivnosti. Poznati sportisti rodom iz Čačka su: Željko Obradović, Dragan Kićanović, Radmilo Mišović, Uroš Tripković...
Na području grada Čačka i okoline organizuju se i događaji iz oblasti kulture: ''Disovo proleće'', ''Memorijal Nadežde Petrović'', ''Dani patrijarha Pavla'', ''Biblioteka - otvorena knjiga Balkana'', ali i tradicionalne manifestacije, među kojima se izdvaja ''Sabor frulaša'' u Prislonici, ''Kupusijada'' u Mrčajevcima, ''Etno fest'' u samom Čačku.

Šta sve možete posetiti u blizini Čačka

Kada se umorite šetnjom i obilaskom po gradu, imamo savršen predlog za vas! Ovčarsko-kablarska klisura sa svojih 11 manastira je pravi magnet za turiste kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Na oko 20 kilometara od centra Čačka, nalaze se čak tri banje - Gornja Trepča, Ovčar banja i Slatinska banja, pa skoknite do njih i dobro se odmorite, osvežite i nauživajte. Vazduh je čist, pejzaži čarobni, mir relaksirajući za telo i dušu, a gostoprimstvo lokalnog stanovništva, već je postalo gotovo legendarno.

Ovčarsko-kablarska klisura - Nalazi se na 14 km od Čačka

Ovčarsko-kablarska klisura, usečena između planinskih masiva Ovčara (najviši vrh je na 985m iznad nivoa mora) i Kablara (najviši vrh je na 885m iznad nivoa mora), dugačka je 20 km i nalazi se na putu koji vodi od Čačka prema Užicu. Prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina i meandrima Zapadne Morave. Po izlasku iz klisure Zapadna Morava postaje ravničarska reka, sa virovima i lepim peskovito-šljunkovitim obalama, tako da je tokom leta pravi raj za kupače i ribolovce.

Slike i opis Ovčarsko-kablarske klisure, kao i gde se nalazi možete pročitati OVDE.


Manastir Sretenje (XVI vek) - Nalazi se na 16 km od Čačka

Manastir Sretenje se nalazi na fascinantnom mestu, u zaravni, ispod samog vrha Ovčara, na izvorištu Koronjskog potoka, na oko 800 metara nadmorske visine. Ne zna se pouzdano kada je podignut ovaj manastir, a prvi njegov pomen potiče iz 1528. godine. Inače, po legendi Manastir Sretenje nastao je tako što je sa vrha Ovčara bačena kruna i tamo gde je pala, tu je sagrađena manastriska crkva.

Slike i opis Manastira Sretenje (XVI vek), kao i gde se nalazi možete pročitati OVDE.Manastir Svete Trojice Ovčar (XII vek) - Nalazi se na 16 km od Čačka

Nа jugozаpаdnim šumovitim pаdinаmа Ovčаrа smešten je, po arhitekturi i estetici, verovatno najlepši hram Ovčarsko-Kablaske klisure - Manastir Svete Trojice. Najstariji pisani pomen o ovom manastiru potiče iz 1594. godine, a do danas nažalost nije utvrđeno ko ga podigao, niti kada. Ipak, pretpostavlja se da je nastao kad i manastir Blagoveštenje (u XII veku), ali ima i podataka da je iz druge polovine XVI veka.

Slike i opis Manastira Svete Trojice Ovčar (XII vek), kao i gde se nalazi možete pročitati OVDE.


Tags: čačak, grad, morava, ovčar, kablar, Hram Vaznesenja Hristovog