Vrelo Mlave Žagubica, Istočna Srbija

Vrelo Mlave

Vrelo Mlave se nalazi u Žagubici i predstavlja spomenik prirode I kategorije i uz Krupajsko vrelo glavnu prirodnu atrakciju celog kraja. Na ovom izvoru iz male kraške vrtače izvire prelepa reka Mlava. To je zapravo prirodni amfiteatar, koji ima oblik jezerca prečnika 30-ak metara, tamnozelene boje vode, koja pri većim izdašnostima može dostići i 15 kubnih metara u sekundi, kada se beličasto ili crvenkasto zamuti. Samo jezero je duboko 32 metra, a pećina iz koje izvire Mlava još uvek nije u potpunosti istražena, ali se stiglo do dubine od 72 metra.
Osnovne karakteristike Vrela Mlave

  1. Jezero je duboko 32 metra;
  2. Izvor je kapaciteta 15 kubnih metara u sekundi;
  3. Pećina iz koje izvire Mlava nije istražena a stiglo se do dubine od 72 metra;
  4. Pokraj vrela postoji odličan restoran koji nudi i prenoćište;
  5. Iznad vrela se nalaze dve dobro obeležene pešačke staze;
  6. U blizini vrela se nalazi ribnjak.

Izvor reke Mlave, odnosno Vrelo Mlave je zapravo jezerce u kome je izmerena dubina do čak 72 metra, a zna se da u levkastom delu vrtače postoji i nekoliko bočnih dotoka vode pod velikim pritiskom. Ova voda je veoma hladna, sa temperaturom od samo 10-ak stepeni tokom čitave godine, a zanimljivo je i da su u nekoliko navrata zabeležena potupna presušivanja vrela. Poslednji put, Mlava je presušila 2002. godine, čemu je prethodio niz malih zemljotresa i podrhtavanja tla. Na samom vrelu postoji i izvrstan restoran, sa tradicionalnom hranom, ali i sasvim neponovljivom atmosferom.
Voda na vrelu je veoma hladna, čak i u najtoplijim danima leta. U jezero dolazi iz velike dubine i do sada su ronioci uspeli da se spute u podvodni levak vrela na 72 metara dubine, a da nisu dospeli do dna sifonskog kanala. Na ovoj dubini se nalazi ogroman hodnik koji je nažalost ispunjen peskom koji blokira dalji prolaz, pa iz tog razloga pećina i dalje ostaje ne istražena. Vrelo Mlave danas je atraktivni turistički kutak, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama.
Pešačka staza se nalazi odmah iznad vrela Mlave

Iznad vrela se nalaze dve dobro obeležene pešačke staze (kraća i duža), koje nisu preterano zahtevne. Njima ćete napraviti jedan krug oko vrela, a negde na polovini puta se nalazi i vidikovac sa koga se pruža prelep panoramski pogled na Žagubicu. Nakon ove šetnje možete se osvežiti u restoranu odmarališta koji se nalazi tik na vrelu ili na nekoj od klupa pored Mlave.

Opise i slike smeštaja u istočnoj Srbiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 79/100

Parking: Postoji veliki besplatan parking.


Tags: Vrelo Mlave, Vrelo Mlave Žagubica, Vrelo Mlave istočna Srbija, Vrelo Mlave restoran, Vrelo Mlave hotel, Vrelo Mlave motel, Vrelo Mlave staza za šetanje, Vrelo Mlave hajking, Vrelo Mlave šetanje, Vrelo Mlave hiking, Vrelo Mlave priroda, Vrelo Mlave slike, Vrelo Mlave utisci, Vrelo Mlave opis, Vrelo Mlave mapa, Vrelo Mlave gde je, Vrelo Mlave šta videti, Vrelo Mlave šta obići, Vrelo Mlave recenzija, Vrelo Mlave informacije, Vrelo Mlave tekst, Vrelo Mlave izvor, Vrelo Mlave ribnjak