Krupajsko vrelo Žagubica, Istočna Srbija

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo nekad je izviralo iz pećine jakom snagom praćeno hukom, a danas je pregrađeno betonom za potrebe mlina koji i danas radi. Usled toga ispred vrelske pećine stvoreno je jezerce koje je delimično potopilo njen otvor. Izvor je dovoljno neobičan da ne samo što inspiriše legende, već se svojom nesvakidašnjom lepotom izborio i za titulu spomenika prirode.
Moćna planina Beljanica okružena je jakim kraškim vrelima, a po svojoj snazi, izgledu i načinu isticanja, dva izvora su ovde posebno zanimljiva: vrelo Mlave, u Žagubici i Krupajsko vrelo u zapadnom podnožju planine na oko 35 kilometara od Žagubice i 10 kilometara od Krepoljina.
Voda na Krupanjskom vrelu izbija iz pećine i stvara malo jezero nezemaljske, mlečno plave boje. Udaljeno je od sela Krepoljin oko 10 km, a njegova ispitana dubina je 123 metra. Da je podzmeni deo Krupajskog vrela nekoliko puta veći od onog vidljivog, pokazala su ispitivanja ronilaca, koja su otkrila niz podvodnih kanala i pećina.
Takođe prilikom istraživanja, pronađeni su dokazi da ronioci nisu prvi koji istražuju ove pećine, već da su se pre njih u ovu avanturu upustili najverovatnije lovci na blago.
Legenda o Krupajskom vrelu

Da se blago možda nalazi u podzemnim pećinama Krupajskog vrela, govori i legenda po kojoj je se kaže da su Homoljske planine u sebe sakrile veliku količinu zlata, po kome je ovaj kraj i poznat. Dalje se kaže da je zlato smešteno u „Zlatnoj pećini“, a da čuvar pećine Tartor, vodeni duh samo jednom godišnje ostavlja pećunu ne čuvanu. Taj dan se naziva „đavolji dan“. Legenda kaže da su žene iz ovog kraja koje su želele moć dolazile na vrelo noću i ulazile u vodu kako bi se prepustile „vodenom duhu“, odnosno Tartoru. Kojoj bi to pošlo za rukom, postala bi veoma moćna.
Kupanje i izlet na Krupajsko vrelo

Kako legenda kaže nekada su se žene noću kupale na vrelu kako bi dobile moć, a danas se možete kupati u malom ograđenom delu, gde se ulaz naplaćuje. To je termalna voda sa prijatnom temperaturom koja se kreće od 23 pa do 26 stepeni.
Pored vrela i malog prostora za kupanje se nalazi jedan restoran i moderan bar u kome možete uživati tokom celog dana. Zato mnogi naprave celodnevni izlet baš na ovom nesvakidašnjem dragulju prirode. Ukoliko dolazite automobilom, postoji veoma veliki besplatan parking.


Opise i slike smeštaja u istočnoj Srbiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 60/100

Ocena: 75/100

Parking: Postoji veliki besplatan parking.


Tags: Krupajsko vrelo, Krupajsko vrelo Žagubica, Krupajsko vrelo Krepoljin, Krupajsko vrelo gde je, Krupajsko vrelo istočna Srbija, Krupajsko vrelo izlet, Krupajsko vrelo kupanje, Krupajsko vrelo riba, Krupajsko vrelo ribnjak, Krupajsko vrelo kafić, Krupajsko vrelo restoran, Krupajsko vrelo parking, Krupajsko vrelo iskustva, Krupajsko vrelo utisci, Krupajsko vrelo recenzija, Krupajsko vrelo opis, Krupajsko vrelo tekst, Krupajsko vrelo informacije, Krupajsko vrelo slike, Krupajsko vrelo šta videti, Krupajsko vrelo šta obići