Golubac grad Istočna Srbija

Golubac grad

Grad Golubac smešten je na 130 km istočno od Beograda, na desnoj obali Dunava. O nastanku imena grada postoji više legendi sa sličnom sadržinom, a naravno sve one su vezane za čuvenu tvrđavu koja je do XIX veka bila glavno središte čitavog ovog kraja. Nakon toga lagano je počelo da se razvija i samo mesto, a krajem XIX veka Golubac postaje varošica.

Golubac danas ima divno uređeno šetalište pored Duvana sa brojinim sadržajima, pre svega onih za najmlađe. Tu je i park, kao i mesta gde se može popiti kafa i naručiti neki od specijaliteta.
Šta videti i posetiti u Golupcu

  1. Golubačku tvrđavu
  2. Crkvu Svetog Nikole iz 1843. godine
  3. Zgradu u Ulici Veljka Dugoševića 110

Golubačka tvrđava je svakako glavna znamenitost i najposećenija destinacija u okruženju, ali pored tvrđave i sam grad ima zanimljivosti koje vredi videti. Pre svega tu je Crkva Svetog Nikole, podignuta je oko 1843. godine na mestu starije crkve brvnare iz XVIII veka. Tokom XX veka ovoj crkvi dograđena je priprata, kao i zvonik, a nalazi se nedaleko od centra grada i puta Beograd-Kladovo.
Jedna interesantna zgrada u Ulici Veljka Dugoševića 110, takođe jedan je od simbola grada Golupca. Podignuta je 1893. godinje, za potrebe trgovca Vićentija Z. Nedeljkovića i to po strogim principima akademizma, sa bogatom arhitektonskom i dekorativnom plastikom na fasadi. Uz ovu zgradu, u istoj ulici nalazi se i kuća Alekse Popovića iz 1890/1891. godine, koja je verovatno poslužila kao uzor za izgradnju kuće Vićentija Z. Nedeljkovića. Obe zgrade imaju slične fasade i kolske prolaze postavljene na suprotnim stranama, tako da odaju utisak zgrada ''u ogledalu''.

U Golupcu je širina Dunava 6 km

Golubac je i centar srpskog jedrenja, naravno zahvljujući svom prirodnom položaju na ulazu u Đerdapsku klisuru. Ovde je širina Dunava gotovo 6 km, a stalni blagi vetrovi stvaraju fenomenalne uslove, veruje se najbolje u Evropi, za jedrenje na reci. Tako je tokom avgusta meseca Golubac domaćin mnogobrojnim jedriličarima iz zemlje i inostranstva, a svake godine jedriličarski savez Srbije i Turistička organizacija grada Golubac organizuju prvenstvo Srbije i Kup Golupca u jedrenju za sve kategorije jedrilica.Manifestacije koje se održavaju u Golupcu

  • Sajam Dunava i čuveni Golubački kotlić (svake godine krajem jula meseca)

Od turističkih manifestacija tu je međunarodni festival ''Sajam Dunava'', privredno-turistička i sportska atrkcija koja se trudi da sačuva od zaborava tradiciju i običaje ovoga kraja. U okviru ove manifestacije održava se i čuveni ''Golubački kotlić'' koji obuhvata takmičenja u kuvanju riblje čorbe i ribljih specijaliteta. Ovaj događaj ima tradiciju dužu od 50 godina, prvi put je održan 1965. godine, a na programu je svake godine krajem jula meseca.
Golubac se nalazi u jednom od najlepših krajeva Srbije, a što ne reći i čitavog Balkana, na mestu gde je Dunav najširi i priroda gotovo netaknuta. Ovde se susreću Panonska nizija i Karpatske planine što čini čaroban miks vazduha, ali i boja i mirisa.

Šta sve možete posetiti u blizini Golupca

U okruženju Golupca, pored naravno već pomenute tvrđave, gosti mogu posetiti i Nacionalni Park Đerdap, Manastir Tumane, Isposnicu Zosima Sinajita, vodopad Ridan, a naravno tu su i mnoge druge zanimljivosti.

Golubačka tvrđava - Nalazi se na 4 km od Golupca

Na samom ulasku u Đerdapsku klisuru, tamo gde je Dunav najširi, nedaleko od grada Golubac, smeštena je Golubačka tvrđava. Ova tvrđava danas izgleda kao scenografija za neku visokobudžetnu seriju ili film i predstavlja pravi magnet za domaće i inostrane turiste. Tako da nemojte se začuditi ako ovde zateknete mnoštvo Poljaka koji su svratili, iako umorni sa povratka sa Jadranskog ili nekog drugog mora.
Manastir Tumane (XIV vek) - Nalazi se na 10 km od Golupca

Manastir Tumane nalazi se na 120 km od Beograda i na oko 9 km od Golupca, na levoj obali Tumanske reke. Osnovan je najverovatnije u drugoj polovini XIV veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića, a manastirska crkva posvećena je sv. Arhangelu Gavrilu.
Pećina Ceremošnja - Nalazi se na 46 km od Golupca

Ukoliko Vas put navede u netaknutu prirodu Homoljskih planina, gde huči zlatonosni Pek, gde je broj ogromnih napuštenih viletina od 600+ m2 veći od broja stanovnika i tamo gde kuće bukvalno više liče na zamkove iz Lego kocki nego na kuće, znajte da ste došli u samo srce istočne Srbije.

Taman kad pomislite da ste videli sve lepote ovog kraja od Dunava do Homoljskih planina, Viminacijuma, Golubačke tvrđave I da ne nabrajam dalje… kad eto, tu je i nekoliko bisera prirode kao što su pećine, a svakako jedan od najlepših predstavnika je Ceremošnja.Opise i slike smeštaja u istočnoj Srbiji možete pogledati OVDE.


Tags: grad golubac, Golubac grad, Golubac, Golubac šta videti, Golubac šta postiti, Golubac iskustva, Golubac utisci, Golubac opis, Golubac šta posetiti u blizini, Golubac slike, Golubac informacije, Golubac Dunav, Golubac tvrđava, tvrđava Golubac, Golubac istočna Srbija, Golubac Srbija