Zlatibor Zapadna Srbija

Zlatibor

Zlatibor je planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka i bujnih pašnjaka ispresecanih planinskim potocima. Lociran je na severom delu oblasti Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne, a obuhvata područje tri opštine: Čajetinu, Užice i Novu Varoš. Južna i istočna granica Zlatibora su reke Uvac i Veliki Rzav. Na zapadu se Zlatibor graniči sa Bosnom i Hercegovinom, selima Mokrom Gorom, Semegnjevom i Jablanicom.
Legende o nastanku imena Zlatibor

Postoje tri legende o nastanku imena Zlatibor. Prema prvoj se misli da je ime dobio po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Od tih borova ostao je samo jedan primerak (u selu Negbini) kome je dato naučno ime ”Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica”, po inženjeru Omanoviću koji je vršio promatranje ovih četinara.
Po drugoj legendi se kaže da je Zlatibor dobio ime po bogatstvu borove šume, kojom su doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine, bili oduševljeni i govorili: “Zlatan je to bor!”, a treća legenda kaže da je svoje ime dobio po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata“.
Istorija nastanka turizma na Zlatiboru

Na Zlatiboru postoji nekolicina većih naselja, kao i mestašca koja se nalaze na obroncima. Za početak organizovanog turizma uzima se 1893. godina, odnosno poseta kralja Aleksandra Obrenovića koji tom prilikom, oduševljen dočekom, naređuje zidanje česme u tadašnjem Kulaševcu. To postaje prvi zidani objekat na ovom delu Zlatibora, a kasnije se podižu veliki turistički centri i mnoštvo vila i brvnara, koji boravak na Zlatiboru čine prepoznatljivim.
Šta posetiti u blizini Zlatibora

  1. Ribničko jezero (8 km)
  2. Stopića pećinu (19 km)
  3. Etno selo Sirogojno (23 km)
  4. Zlatarsko jezero (33 km)
  5. Mokru goru (39 km)
  6. Taru (53 km)
  7. Jezero Perućac (66 km)
  8. Uvac (90 km)

Bogata ponuda kulturnih spomenika i atrakcija, između kojih su mnogobrojne crkve brvnare, zidane crkve, etno selo u Sirogojnu, spomen-česme, kao i dosta stećaka, može se naći u skoro svakom delu Zlatibora. Turisti željni znanja i intrige mogu se uputiti i ka Mokroj Gori, ka kući čuvenih proroka Tarabića, kao i ka manastiru Uvac. Stopića pećina se nalazi u selu Rožanstvo, svega 15 km od centra Zlatibora.
Ski centar Tornik

Tornik je smešten na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 m, i udaljen je 9 km od centra Zlatibora. U januaru 2021. godine zvanično je puštena u rad "Gold gondola", koja je sa impresivnih 9 km trase, odmah preuzela titulu najduže panoramske gondole na svetu. Naravno, ova gondola povezuje centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, a ima i jednu međustanicu na Ribničkom jezeru.
Prosečna nadmorska visina Zlatibora je oko 1000m, a najviši vrhovi su Tornik, Brijač, Čigota, Čuker, Konjoder, Crni Vrh… Na Torniku se nalazi ski-centar koji obožavaju mnogobrojni ljubitelji ekstremnih sportova širom Evrope.

Na Torniku postoje 4 ski staze

Čak četiri staze - Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar ne zavisi od vremenskih uslova. U ski centru Tornik postoji i nova vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju.
Za početnike i decu idealno mesto je blaga staza na padini Obudovica, na kojoj se nalazi ski lift dužine 250m. Takođe, u centralnom delu Zlatibora locirane su odlične staze za cross-country koje spadaju u najlepše u Evropi.
Sport na Zlatiboru

Osim snežnih čarolija i vratolomija, na Zlatiboru se nalaze i mnogobrojne sportska igrališta koja koriste rekreativci, ali i profesionalne ekipe za pripreme, zatim dečija igrališta, kao i bazeni koji se ostavljaju gostima na korišćenje.
Zlatiborska jezera

Ova planina ima dva veštačka jezera, Obudojevičko i Ribničko. Visoki borovi leti stvaraju prelep ambijent, a prijatne staze za šetanje uvek mame na borvak u netaknutoj prirodi. Takođe, planinu krase i mnoge vrste četinara, najviše bor, a tu su još i jela i smreka, dok se na manjim visinama mogu naći hrast, bukva, breza, jasika, jasen… Šume su bogate jagodama, malinama, kupinom, borovnicama, kao i jestivim gljivama. Divlje životinje su deo prirodnog šarma i čine deo planinskog ekosistema.
Manifestacije Pršutijada i Rakijada

Ovo podneblje je prirodnim karakteristikama predodređeno da bude stočarski kraj. Ova odlika se najpre ogleda u sjajnim delikatesima koji se nude u restoranima. Sušeno meso je specijalitet koji je nadaleko čuven i koji datira još iz 19. veka.

"Pršutijada" i "Rakijada" su manifestacije koje se godišnje organizuju i predstavljaju idealnu prezentaciju ponude zlatiborskih proizvođača. Pored ovih, organizuju se i druge manifestacije kao što su Zlatiborsko Leto, Festival narodne muzike, Sabor Lovaca, Sabor Trubača, Letnji ulični kabare i mnogi drugi.


Opise i slike smeštaja na Zlatiboru možete pogledati OVDE.


Tags: Zlatibor, Planina Zlatibor, Zlatibor planina, Zlatibor Srbija, Zlatibor Tornik, Zlatibor skijanje, Zlatibor jezero, Zlatibor centar, Zlatibor šta videti, Zlatibor iskustva, Zlatibor utisci, Zlatibor opis, Zlatibor informacije, Zlatibor tekst, Zlatibor šetalište, Zlatibor odmor, Šta posetiti u blizini Zlatibora, Zlatibor šta obići, Ski centar Tornik, Tornik ski centar, Tornik skijanje, Tornik staze