Zlatarsko jezero Zlatar, Zapadna Srbija


Zlatarsko jezero ili poznatije kao jezero Kokin brod

Kada iz obližnjih kafana čujete stihove “Kokin brod, Kokin brod, ja sam mala oktopod.” Znajte da se nalazite u neposrednoj blizini Zlatarskog jezera. Ovo veštačko jezero, nastalo je u dolini reke Uvac, izgradnjom brane za potrebe hidroelektrane. Mi ne bismo bili mi da ovo jezero nema nešto najveće u svetu ili barem Evropi, pa je iz tog razloga njegova brana najveća kamena brana u Evropi.
Zlatarsko jezero ili poznatije kao jezero Kokin brod je svojim najvećim delom plovno, pa je preporučljivo doći ranije, iznajmiti čamac i provesti ovde čitav dan u prelepom prirodnom okruženju. Dugačko je 21 km, a prosečna dubina je 75 metara što je dovoljno da bude treće veštačko jezero po veličini, u Srbiji, posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini.
Planine Zlatar i Muretnica okružuju ovaj biser stvoren ljudskom rukom. Od Nove Varoši udaljeno je 10-ak kilometara i na nadmorskoj je visini od 880 metara. Ovde je moguć ribolov, kupanje, kao i ranije spomenuto krstarenje brodićem.


Poslovica: „Nije zlato sve što sija“ odlična je, primenjiva na mnoge pojave, predele i situacije, međutim, nikako se ne odnosi na planinu koja u svom imenu sadrži reč zlato i koja usled svoje lepote, blagorodnosti, čistoće i privlačnosti kojom, prosto pleni, zaista sija – Zlatar.


Pristupačnost za decu: 100/100

Ocena: 88/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: jezero u srbiji, jezera u srbiji, najlepša jezera u srbiji, gde na kupanje u srbiji, zlatar, jezero kokin brod