Vračevgajsko jezero Bela Crkva, Vojvodina

Vračevgajsko jezero

Vračevgajsko jezero nalazi se nadomak Bele Crkve (na oko 3 km), i to pored glavne saobraćajnice Beograd - Bela Crkva. Na obali ovog jezera postoje dva auto kampa sa mnoštvom kamp jedinica, restoranom, bungalovima, sanitarnim čvorom i tuševima sa toplom i hladnom vodom. Tu je i uređena plaža sa ležaljkama i suncobranima, kao i toboganom, obogaćena dodatnim sadržajima za zabavu, odmor i rekreaciju. Takođe, za najmlađe goste postoje ljuljaške, klackalice i tobogani. Uz to, Vračevgajsko jezero ima i mnoštvo malih, zavučenih uvala okruženih netaknutom prirodom gde posetioci imaju sasvim dovoljno mesta za svoj plažni mobilijar.
Vračevgajsko jezero je najduže od svih Belocrkvanskih jezera (980 metara), a nastalo je naravno veštačkim putem početkom XX veka, kao uostalom i sva druga Belocrkvanska jezera. Značajna karakteristika jezera svakako su prirodni filteri koji nekoliko puta godišnje obnove vodu u jezeru. Inače, prosečna temperatura vode u letnjim mesecima iznosi od 20 do 26 stepeni celzijusa.
Još jedna specifičnost Vračevgajskog jezera je i ostrvo koje kao mali brod stoji uz samu obalu, a koje mnogi nazivaju i ''Vojvođanska Venecija''. Do ovog ostrvca postoje uređeni prilazi sa vode i sa kopna. Kopnena staza vodi preko drvenog mosta koji se nalazi između dve plaže. Na ostrvu se može uživati u sunčanju na ležaljkama ili zelenim površinama, ima mnoštvo prirodnog hlada koje pravi visoko drveće, a tu je i jedan restoran i bar.


Pristupačnost za decu: 90/100

Ocena: 65/100

Parking: Lako ga je pronaći


Autor fotografija: BT


Tags: Vračevgajsko jezero, bela crkva, belocrkvanska jezera, jezero, vojvodina, srbija