Sremski Karlovci Vojvodina

Sremski Karlovci

Na desnoj obali Dunava u podnožju Fruške gore i na samo 10 km od Novog Sada, nalaze se Sremski Karlovci. Ovo je grad u kojem danas živi desetak hiljada stanovnika i koji predstavlja centar srpske duhovnosti i kulture. Zbog svoje zanimljive arhitekture često ga nazivaju i „grad muzej“ i on je više od dva veka bio sedište duhovnog, političkog i kulturnog života srpskog naroda u Austro-Ugarskoj. Ovo je grad u kojem je vreme stalo i koji podseća na neka davna lepša vremena, a priča o njemu svakako počinje na Centralnom trgu kojeg krase mnoga istorijska i kulturna zdanja. Svako od ovh zdanja je staro više od 100 godina i svako ima svoju priču.
Patrijarški dvor

Krenimo redom, Patrijarški dvor sagrađen je krajem XIX veka, i danas spada u najvelelpnije građevine u celoj Srbiji. Sve do 1930. godine bio je dom Patrijarha srpskog, danas je sedište episkopa sremskog, a ima status i letnje rezidencije Patrijarha. U Dvoru se nalazi Riznica - Muzej Srpske pravoslavne crkve.
Saborna crkva

Saborna crkva posvećena je Sv. Nikoli i podignuta je 1762. godine. Osim naravno verske namene, crkva ima i veliki kulturno-istorijski značaj. Naime, u njoj se pored fresaka nalaze i mošti drugоg srpskоg аrhiеpiskоpа Svеtоg Аrsеniја Srеmcа i Čudоtvоrnа ikоnа Prеsvеtе Bоgоrоdicе Bеzdinskе, ali i i slike znamenitog srpskog slikara Paje Jovanovića.
Karlovačka gimnazija

Karlovačka gimnazija je ujedno i prva srpska gimnazija, koje je počela sa radom davne 1791. godine. Nastava je u početku bila na latinskom i nemačkom jeziku, a od 1848. godine počela je nastava na srpskom. U školi je odigrana prva pozorišna predstava i osnovana prva moderna biblioteka. U ovoj zgradi je danas je filološka gimnazija.
Fontana „četiri lava“

Fontana „četiri lava“ nalazi se u središnjem delu Trga. Izgrađena je 1799. godine i predstavlja krunu završetka izgradnje karlovačkog vodovoda. Legenda kaže da ko pije vode sa ove česme, sigurno će se vratiti i venčati u Sremskim Karlovcima.
Prva srpska bogoslovija

Prva srpska bogoslovija, osnovana je 1794. godine od strane mitropolita Stefana Stratimirovića. Ovo je bila najznačajnija ustanova za obrazovanje sveštenika pravoslavne vere u Ugarskoj. Ipak, godine 1914. ugarske vlasti ukidaju ovu školu, ali ona biva ponovo otvorena 1964. godine pod nazivom bogoslovija "Sveti Arsenije Sremac". Sa balkona ove zgrade je 15. maja 1848. godine objavljena je odluka Majske skupštine o proglašenju Srpske Autonomne Vojvodine.
Kapela Gospe od mira nalazi se na brdu iznad Sremskih Karlovaca i sagrađena je u sećanje na Karlovački mir koji je sklopljen 26. januara 1699. godine između Svete Alijanse (Austrije, Poljske i Venecije) i Turske. Prostor u kome su se odvijali pregovori bio je u obliku turskog šatora i imao je četvoro vrata, što je omogućilo istovremeni ulazak sve četiri pregovaračke strane. Tokom ovih pregovora po prvi put u istoriji diplomatije upotrebljen je okrugao pregovarački sto. Odlukom bečkog Ratnog saveta prvobitna sala za konferencije, koja je bila izgrađena od drveta, zamenjena je današnjom kapelom koja je sagrađena 1817. godine i ona, kao i prvobitna zgrada ima oblik turskog šatora sa četvoro vrata, s tim što su istočna vrata, na koja su ušli turski pregovarači, kasnije zazidana.

Karlovačka izletišta

Dvorska bašta je prirodni kompleks koji se nalazi u samom gradu. Osnovana je 1848. godine kao botanička bašta - ogledno dobro za praktičnu nastavu učenika Gimnazije i Bogoslovije. Danas se prostire na dva nivoa: u gornjem delu su sportsko-rekreativni sadržaji, a u donjem šetališta.

Stražilovo se nalazi na samo 4 km od Sremskih Karlovaca, i jedno je od najpopularnijih izletišta na Fruškoj gori. Pored prirodnih lepota, popularnosti ovog izletišta doprineo je i Branko Radičević, čiji grob i spomenik se nalaze na vrhu brda. Spomenik je podignut 1883. godine, a do spomenika vodi uređena planinarska staza. U spomenik je ugrađeno 8 kamenih blokova iz svih (tadašnjih) srpskih zemalja (Kleka, Vršca, Plješevice, Velebita, Avale, Lovćena, Dinare i Fruške Gore), a na samom spomeniku su uklesane reči: “Mnogo teo, mnogo započeo, čas umrli njega je pomeo.”

Za kraj ove priče o Sremskim Karlovcima, duh ovog grada i pravu priču o njemu gotovo je nemoguće dočarati bez grožđa, odnosno vina, ali i jedinstvene poslastice - kuglofa. Zbog vina u Sremske Karlovce vredi posebno doći, mimo svih drugih brojnih razloga, kojih zaista ima mnogo.
U vreme berbe grožđa, krajem septembra ili početkom oktobra, ovde se organizuje i veliki događaj koji se naziva “Grožđenbal”. Što se poslastice tiče, prvi podaci o kuglofu datiraju iz druge polovine XVII veka. Danas ga domaćice prave sa kakaom, suvim grožđem, bademima, lešnicima, orasima… Najpoznatiji su starinski, šareni, mramorni i vinski kuglof. U čast ovog tradicionalnog kolača u Sremskim Karlovcima se svake godine u junu mesecu organizuje “Festival kuglofa”.

Opise i slike smeštaja u Sremskim Karlovcima možete pogledati OVDE.


Tags: Sremski Karlovci, Patrijarški dvor, Saborna crkva, Karlovačka gimnazija, Fontana četiri lava, Prva srpska bogoslovija, Sveti Arsenije Sremac, Kapela Gospe od mira, Dvorska bašta, Stražilovo, Grožđenbal, Festival kuglofa