Gradsko jezero Bela Crkva Bela Crkva, Vojvodina

Gradsko jezero Bela Crkva

Belocrkvanska jezera smeštena su naravno u neposrednoj blizini ovog mesta, i na oko 10 km od srpsko-rumunske granice. Ima ih ukupno sedam većih i nekoliko manjih, a svakako najviše se izdvaja Glavno ili Gradsko jezero, koje je ujedno i najbliže gradu. Inače, ova jezera nastala su na samom početku XX veka, zahvaljujući eksloataciji šljunka u industrijske svrhe. Jezera su kristalno čista i uglavnom prozirno zelenkaste boje, a vodom se snabdevaju zahvaljujući podzemnim vodama, kao i vodom iz arteških bunara.
Gradsko jezero je svakako najurbanije, i na njemu ima nekoliko plaža. Tu su Glavna plaža sa betonskim kejom i tuševima, šljunkovita Dečija plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko-šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba i još nekolicina manjih.
Ovde se tokom leta organizuju škole jedrenja i ronjenja, a uz to pored aktivnosti u i na vodi, u bližem okruženju ima i veliki broj vikendica, privatnih kuća sa smeštajnim kapacitetima, a naravno tokom sezone rade i mnogobrojni ugostiteljski objekti, pa posetioci ovde na raspolaganju imaju zaista dosta sadržaja na jednom mestu. Plus na sve ovo, za ljubitelje sporta i rekreacije, tu su teniski tereni i košarkaški teren, a za najmlađe goste na raspolaganju je i park sa dečijim igralištem.


Pristupačnost za decu: 90/100

Ocena: 70/100

Parking: Lako ga je pronaći


Autor fotografija: BT

Tags: glavno jezero, gradsko jezero, bela crkva, srbija, vojvodina, jezera u srbiji, kupanje u beloj crkvi, Belocrkvanska jezera