Carska bara Zrenjanin, Vojvodina

Carska bara

Ne kraljevska, već carska! Specijalni rezervat prirode Carska bara nalazi se 17 kilometara južno od Zrenjanina i na oko 2 kilometara od magistralnog puta Zrenjanin – Beograd, na mestu gde je nekada davno moćni Begej plavio banatsku ravnicu.Kako je Carska bara dobila ime

Jedna legenda kaže da je bara ime dobila po bogatstvu ptica i raznovrsnosti vodenih biljaka i životinja, odnosno po svom ''carskom'' predelu od kojeg zastaje dah, a opet drugi izvori navode da je Autrougarski prestolonaslednik Ferdinand rado lovio na prostorima bare, te otuda i ime carska.


Retke ptice Carske bare

Čista i čudesno plava, Carska bara je jedinstven ekosistem prebogat retkim pticama, divljim životinjama i insektima. Ptice su jedno od najimpresivnijih obeležja Carske bare, a najznačajnija vrsta su čaplje. Jedna od najugroženijih vrsta je ''carska čaplja'', jedinstvena u Evropi, pa je zbog toga njena silueta izabrana i za simbol Rezervata.
Pored carske čaplje ovde se mogu videti i mali gnjurac, vodeni bik, čapljica, gak, žuta čaplja, velika bela čaplja, crvena čaplja, kašičar, patka njorka, galeb, pčelarica, crvenrepka, cvrčić, sivi svračak, zatim divlja svinja, zec, srna, zmija belouška, šareni daždevnjaka i druge vrste.

Što se flore tiče tu su beli i žuti lokvanj, gorocvet, uskoliki i močvarni kaćunak, vodeni orašak, borak, a pet vrsta je u Crvenoj knjizi flore Srbije (gde se nalaze ugrožene vrste), lokvanjčić, kamforika, mešinka, kantarion i slatinski ljutić, dok je slatinska palamida u Crvenoj knjizi Evrope, kao izuzetno ugrožena vrsta.
Carsku baru možete obići i turističkim brodom

Obilazak rezervata moguć je turističkim brodom u trajanju od oko 2 sata, uz fenomenalni edukativni deo i veoma zanimljivu priču vodiča o samom rezervatu, kao i o flori i fauni ovog čudesnog mesta.
Druga opcija je obilazak rezervata „Stazom zdravlja“ koja je dužine od oko 4 km u jednom pravcu do takozvanog vidikovca, odnosno bolje reći do drvene ponte na kojoj se mogu napraviti i lepe fotografije. Istom stazom se i vraća na počerak rezervata, a prolazi se kroz zaista divne prirodne predele. Ovde goste čeka miris šume, šuštanje lišća, blizina vode i naravno ''društvo'' ptica koje slobodno lete iznad i između drveća. Stazu zdravlja posetioci mogu preći sami ili naravno uz društvo vodiča. U drugom slučaju tura traje oko 2h. Za stazu zdravlja koja je nije previše zahtevna i naravno šumskog je karaktera, preporučuje se ipak terensko-sportska obuća.


Pristupačnost za decu: 90/100

Ocena: 60/100

Parking: Lako ga je pronaći

Autor teksta i fotografija: BT


Tags: bare u srbiji, stanište ptica, prirodni rezervat