Manastir Nova Pavlica Kopaonik, Južna Srbija

Manastir Nova Pavlica (XIV vek)

Manastir Nova Pavlica nalazi se u selu Pavlica, na zapadnim padinama Kopaonika, nedaleko od Stare Pavlice, u blizini Ibra, i na oko 2 km od srednjevekovnog grada Brvenika, odnosno njegovih ostataka.
Manastir su podigli braća Musići – Stefan i Lazar, krajem XIV veka. Oni su inače bili sinovi Muse, velikog župana Ibarske Župe i ujedno sestrići kneza Lazara. Nakon pogibije na Kosovskom boju, veruje se da su Stefan i Lazar sahranjeni ispod svojih portreta u manastirskoj crkvi. Takođe, ovde se zamonašila Musina žena, odnosno Stefanova i Lazareva majka, i sestra kneza Lazara Dragana, koja je tu i preminula kao monahinja Teodosija. Interesantan podatak glasi da je tri godine nakon Kosovskog boja, u manastiru Nova Pavlica 1392. godine prenoćilo telo kneza Lazara, tokom njegovog prenošenja u Ravanicu.
Manastirska crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, i od samog početka je bila omalterisana i u belo okrečena, dok je krajem XIX veka podignut masivni zvonik. Svedeni i nenametljivi oblici arhitekture ovog hrama ukazuju na prefinjen ukus srednjovekovne vlastele za uzvišeno i sveto. U njenoj unutrašnjosti do danas se očuvao živopis, koji su radile četiri grupe slikara od kojih je najdarovitiji zograf slikao stojeće figure u prvoj zoni. Nažalost veliki deo ovih umetničkih dela nije odoleo zubu vremena. Prvo detaljno čišćenje fresaka obavljeno je 1954/55 godine, a kasnije su se sprovodila i arheološka ispitivanja i konzervatosrski radovi na arhitekturi i živopisu.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći

Autor teksta i fotografija: BT


Tags: manastir nova pavlica, braća Musići, Vavedenju Presvete Bogorodice