Rajačke Pivnice (ili Pimnice) Rajac, Istočna Srbija

Rajačke Pivnice (ili Pimnice)

Rajačke Pivnice, ili Pimnice, kako ih domaćini u selu nazivaju, naziv dobijaju po imenu kojim lokalno stanovništvo naziva vinske podrume u kojima se proizvodilo i čuvalo vino i rakija. U isto vreme Rajačke Pivnice predstavljaju i jedinstveni kulturno-istorijski spomenik vinu i vinovoj lozi. Etimologija termina „pimnice“ je zanimljiva. U izvornom obliku se govorilo „pivnice“, od glagola piti i imenice vino. Ali, s vremenom je V prešlo u M, stoga se sada češće izgovara kao pimnice, iako su oba oblika prihvaćena. One se zapravo nalaze na brežuljku iznad sela Rajac (udaljene oko 2 km), a postoje u obliku kamenih vinskih podruma nejednake veličine. Od sela Rajac do Negotina ima 25 km, dok je grad Zaječar na distanci od 45 km.

Rajačke Pimnice su ukopane u zemlju što ih čini idealnim za čuvanje već pripremljenih napitaka, a broje preko 270 ovakvih kamenih zdanja koja su stara čak i duže od 200 godina. Osim samih pivnica, takođe ovde postoji i centralna fontana i trg posvećen Svetom Trifunu.

Snimanje filma Čarlston za Ognjenku u Rajačkim Pimnicama

Autohtoni ambijent Rajačkih pimnica, više puta je korišćen kao scena za snimanje filmova. Ovde je tako sniman film “Čarlston za Ognjenku” i “Timočka buna”, kao i emisije “Rajačke pimnice”, čuvenog serijala “Sasvim prirodno” i serijal o muzičarima sveta.

Odlična hrana i vrhunska vina su simbol Rajačkih Pimnica

Kada obiđete Rajac obavezno probajte i neke od domaćih specijaliteta ovoga kraja. Inače, većina smeštaja u Rajcu nudi spavanje sa doručkom, ručkom, večerom ili sva tri obroka. A, posle dobrog obroka – zna se šta sledi. Vino možete degustirati u vinskim podrumima, a posebno se preporučuje da probate crvena vina negotinskog vinogorja jer su proizvedena od domaćeg grožđa koji se gaji na obroncima Rajca.

Staro groblje – još jedan simbol Rajca

Jedan od simbola Rajca, i mesto koje je usputna tačka gotovo svim turistima, je Staro groblje koje je svakako više nego vredno posete. Sam put do ovog groblja krije divan i krajolik predeo koji će vam zasigurno ostati u lepom sećanju. Na samom groblju nalazi se mnoštvo očuvanih i prekrasno isklesanih kamenih nadgrobnih spomenika kakvima niste videli ništa ni nalik.

Tags: Rajačke Pivnice, Rajačke Pimnice, Sveti Trifun, pivnice, Čarlston za Ognjenku, Timočka buna, vino