Tvrđava Maglič Kraljevo, Centralna Srbija

Tvrđava Maglič

Grad – tvrđava Maglič se nalazi 30 km jugozapadno od Kraljeva na vrhu teško pristupačnog brda. Ovo utvrđenje opasano debelim zidovima krasi i osam kula, a tu su i dve kapije. Poreklo grada nikada nije rasvetljeno, što ovo mesto, dostojno divljenja dodatno obavija zadonetnošću. Pretpostavlja se da je grad podignut oko 1240. godine nakon mongolske provale u ove krajeve. Nalazi se na strateški veoma važnom mestu i predstavljao je štit Ibarskoj dolini, kao i branilac svetinja Studenice i Žiče.
Tvrđava Maglič je najbolje očuvana srednjovekovna tvrđava u današnjoj Srbiji iako je preživela veliki broj ratova, ustanaka i buna. Razlog za to je upravo njen geografski položaj, odnosno nepristupačnost. Smatra se da je ime dobio po magli koja često prekriva ove krajeve i dodatno skriva ovu mističnu utvrdu.


Ko je napravio tvrđavu Maglič?

Iako nije utvrđeno ko je tačno podigao tvrđavu Maglić, nekoliko je pretpostavki. Po jednoj se veruje da je to učinio kralj Uroš I u znak ljubavi prema francuskinji, a srpskoj kraljici Jeleni Anđel u narodu poznatijoj kao Jelena Anžujska (Hélène d'Anjou). Takođe u dolini reke Ibar zasadio je mnoštvo jorgovana, kako bi se ona osećala kao kod kuće.

Takođe postoji legenda po kojoj je tvrđavu Maglič podigla supruga despota Đurđa Brankovića, koja je u narodu poznata kao Prokleta Jerina. Kako je ovo narodno predanje moglo bi se zaključiti da nije bila baš omiljena u istom, te su sve tvrđave iz tog vremena vezivane za nju i nazivaju se Jerenin grad.


Prvi pisani trag o tvrđavi Maglič, nalaze se u spisima arhiepiskopa Danila iz 1337. godine. U istim spisima se pominje i crkva Svetog Đorđa, kao i palata, čiji ostaci su i danas očuvani. Nakon okupiranja Smedereva 1459. godine, Osmansko carstvo je zauzelo i tvrđavu Maglič i držalo je sve do Prvog srpskog ustanka. Ustanici su zauzeli tvrđavu, međutim po gušenju ustanka, turci je opet osvajaju.


U Drugom srpskom ustanku, vojvoda Radoslav Jeličanin kod Magliča u zasedi zarobljava tursku vojsku koja je išla iz pravca Novog Pazara i zauzima tvrđavu. Maglič je 1979. godine proglašen spomenikom kurlture od izuzetnog značaja.


Sama tvrđava se prostire se na nešto više od 2000 metara kvadratnih, ima dve kapije i osam kamenih kula koje su povezane bedemima dužine 300 metara. Najpoznatija kula je Donžon i visoka je 20 metara. To je centralna kula i koristila se kao osmatračnica. Ima oblik nepravilnog šestougla, dok ostale kule imaju klasične kvadratne osnove.


Nije baš lako stići do tvrđave Maglič

Do Tvrđave Maglič se relativno teško dolazi iz razloga što se mora preći reka Ibar. Preko reke postoji pešački most, koji nije najsrećnije rešenje, jer ga često reka odnese, nije stabilan pa ga je u nekoliko navrata zatvarala za korišćenje i građevinska inspekcija. Neretko pokraj njega stoji table da je zabranjen prelaz preko mosta zbog opasnosti od pada itd… Do izgradnje novog mosta ovo je za sada jedina opcija.


Nakon prelaska mosta sledi strm uspon stazicom do pola puta, a nakon toga popločanim stepenicama u ukupnoj dužini oko 1 km. Kada se popnete, pružiće Vam se predivan pogled na reku Ibar i fascinantno prirodno okuženje. U Maglič se može ući kroz dve kapije, a s jednog na drugi kraj tvrđave se dolazi drvenim stepenicama. Unutrašnjost tvrđave je autentična, naravno prilagođena potrebama turista.


Autor tekst i fotografija: www.obidjisrbiju.com


Pristupačnost za decu: 10/100

Ocena: 89/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Tags: tvrđava malič, tvrđava na ibru, tvrđava u blizini kraljeva, jerenin grad