Manastir Žiča (XIII vek) Kraljevo, Centralna Srbija

Manastir Žiča (XIII vek)

Kada krenete od Kraljeva ka Mataruškoj Banji, na šestom kilometru, u plodnoj ravnici sela Kruševica, ugledaćete Manastir Žiču, koji se ponosno uzdiže, prepoznatljiv po svojoj crvenoj boji. Ovo je jedna od najvećih svetinja srpskog naroda. Zadužbina je Stefana Prvovenčanog, prvog kralja srednjovekovne Srbije, koji je ujedno ovde i krunisan 1217. godine, a posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine u Žiči je smešteno i sedište autokefalne srpske arhiepiskopije.


Žiča je sagrađena kao kompleks, a od originalnog srednjovekovnog zdanja danas su ostale Crkva Svetog Spasa i mala Crkva Petra i Pavla, dok su ostali objekti novijeg datuma. Žiča pripada raškoj školi, a njena severna i južna kapela prvobitno su bile namenjene kao mesto počinka Svetog Save i Stefana Prvovenčanog, ali istorijski događaji su se odvijali tako da njihova tela tu nikada nisu ležala.


Ako je Kraljevo kraljevski grad, onda je Žiča kraljevski hram. Legenda kaže kako su povodom svakog krunisanja na Žiči otvarana po jedna vrata. Kroz njih je mogao da prođe samo novokrunisani kralj, a nakon toga vrata bi odmah bila zazidana. Toj legendi Žiča duguje naziv ''sedmovratni hram''. Dakle, ovo je jedinstvena svetinja u Evropi, jer je jedino mesto gde je krunisano sedam kraljeva iz jedne dinastije (Nemanjića), počev od Stefana Prvovenčanog do Stefana Uroša Trećeg, poznatijeg kao Stefan Dečanski.


Blagodareći kralju Stefanu Prvovenčanom i Svetom Savi, Žiča je imala i jednu od najbogatijih riznica u kojoj su se nalazili riza i pojas Presvete Bogorodice, deo Časnog Krsta, desna ruka i deo glave Svetog Jovana Preteče, mošti svetih apostola i mučenika, ikone, zlatne sasude i odežde. Ovde možete čuti i mnogobrojne priče o nastanku, stradanjima i uzbudljivim preokretima koji su obeležili burnu istoriju ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Srbiju i Srbe. Ali, nećemo vam u ovom tekstu otkriti to, već prepuštamo zanimljiva predanja o Žiči meštanima ovog kraja, i ljubaznim monahinjama samog manastira.


Pristupačnost za decu: 100/100

Parking: Besplatno/Lako ga je pronaći


Autor fotografija i teksta: BT


Tags: Manastir Žiča, Manastiri Srbije, srpski manastiri, Stefan Prvovenčani