Radaljsko jezero Krupanj, Zapadna Srbija

Radaljsko jezero

Radaljsko jezero nalazi se u selu Radalj, u podnožju planine Jagodnje na nadmorskoj visini od 460 metara. Udaljeno 15 kilometara od Malog Zvornika, odnosno 30-ak kilometara od Loznice. Ukoliko nemate terensko vozilo, dolazak do ovog jezera može biti prava avantura. Do njega možete stići iz dva pravca. Iz pravca Malog Zvornika ili iz pravca Krupnja, odnosno Loznice.
Kako stići na Radaljsko jezero

Ukoliko dolazite iz pravca Loznice ili Krupnja, put je dobar i asfaltiran do planinarskog doma „Šarena bukva“, odakle Vas čeka spust od nekih 15 minuta kroz šumu, putem nasutim šljunkom i kamenjem. Pred sam dolazak na jezero potrebno je da pređete preko 5 malih drvenih mostića, koji ne izgledaju baš reprezentativno, odnosno izgledaju kao onaj iz filma „Ko to tamo peva“.
Osnovne karakteristike Radaljskog jezera

  • Prosečna dubina ovog jezera je 3,5 metara.
  • Nalazi se na nadmorskoj visini od 460 metara.
  • Veštačko jezero (nastalo pregrađivanjem reke Crni Radalj).
  • U okolini jezera ne postoji nikakav sadržaj.

Prosečna dubina ovog jezera je 3,5 metara, i ono predstavlja lepo izletište za ljude iz okolnih mesta, a privlači i brojne posetioce iz drugih krajeva Srbije, pa i šire. Pre svih ovde sportski ribolovci imaju svoje parče raja, a ljubitelji prirode mesto za uživanje i pravljenje divnih fotografija ovog zaista idiličnog predela.
Iako se dobro zna da je Radaljsko jezero nastalo pregrađivanjem reke Crni Radalj, prva pomisao svakoga ko ovde prvi put dođe je fascinantna lepota koju samo priroda može da stvori, i da je teško poverovati da je ono nastalo delovanjem ljudske ruke. Kako god, činjenica da je ovo veštačko jezero nimalo ne umanjuje lepotu ovog mesta. Jezero je okruzeno gustom šumom, a obala je pogodna za kampovanje i dnevne izlete.
Nažalost u okolini jezera ne postoji nikakav sadržaj, kao što je restoran ili mesto za roštiljanje. Takođe nema ni klupa ili uređenih staza oko samog jezera, tako da ćete morati za sve sami da se pobrinete. Naravno ovo može biti dobra i loša stvar, zavisi iz kog ugla gledate. Ukoliko spadate u grupu ljudi koja više voli uređene prostore i komfor, Radaljsko jezero Vam to svakako neće pružiti. Međutim ukoliko ste ljubitelj mira i prirode, bez ikakvog sadržaja ili gužve, ovo je pravo mesto za Vas.


Opise i slike smeštaja u zapadnoj Srbiji možete pogledati OVDE.


Pristupačnost za decu: 50/100

Ocena: 65/100

Parking: Besplatan, lako ga je pronaći


Tags: Radaljsko jezero, Crni Radalj, Šarena bukva, Radaljsko jezero Krupanj, Radaljsko jezero Loznica, Radaljsko jezero Zapadna Srbija, Krupanj jezero, jezero kod Krupnja, jezero kod Loznice, Kako stići na Radaljsko jezero, Radaljsko jezero slike, Radaljsko jezero opis, Radaljsko jezero informacije, Radaljsko jezero kako stići, Radaljsko jezero mapa, Radaljsko jezero osnovne karakteristike