Destinacije ::

Zlatiborski okrug nalazi se u jugozapadnom delu Republike Srbije i čini 11% ukupne površine čitave zemlje. Oivičen je na severu planinama Maljenom i Povlenom, na jugu je granica reka Uvac, na istoku tu su Ovčar i Kablar, dok je na zapadu granica reka Drina. Zlatiborski okrug udobno je smešten na tromeđi Republike Srbije, Republike Crne Gore i Republike Srpske (BIH).

Ovaj okrug poznat je i pod nazivom Užički region, a sastoji se od 10 opština i to: Užica, Bajine Bašte, Kosjeriċa, Požege, Čajetine, Arilja, Priboja, Nova Varoši, Prijepolja i Sjenice sa oko 380 naseljenih mesta.

Šuma je zaštitni znak Zlatiborskog okruga

Na ovom području šume i šumsko zemljište čine 42% površine, a poljoprivredne zemlje ima 51%. Po površini šuma, Užički region se nalazi na prvom mestu u Srbiji i iznad je evropskih standarda (0,70 ha šume po stanovniku). Šume ovog regiona bogate su šumskim plodovima (malinama, borovnicama, jagodama, kupinama, pečurkama), zatim lekovitim biljem, a istovremeno su stanište divljih životinja, među kojima je suri medved od izuzetnog značaja. Ovde su odlični uslovi za bavljenje lovom i ribolovom, a već je postala tradicionalna turističko-sportska manifestacija “Hajka na vuka” koja se u februaru održava na Zlatiboru.

Pored prirodnih bogatstava zlatiborski okrug nudi mnoge interesantne lokalitete i znamenitosti, istorijske spomenike i zadužbine, prirodne rezervate, i druge tvorevine narodnog stvaralaštva iz bliže i dalje prošlosti.

Bela crkva u Karanu

Među najstarije kulturne spomenike spada Bela crkva u Karanu. Građena je između 1340. i 1342. godine, kada je i oslikana. U samom gradu Užicu nalaze se dve crkve: Saborna crkva (nekada crkva Svetog Đorđa) završena 1842. godine, i crkva Svetog Marka sagrađena 1828. godine.

Manastir Rača (XII vek)

Nedaleko od Bajine Bašte nalazi se manastir Rača, iz XII veka koji je sagradio srpski kralj Dragutin. Takođe, druga zadužbina kralja Dragutima je i crkva Svetog Ahilija u Arilju, po kojoj je ovo mesto i dobilo ime.

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa kod Prijepolja jedan je od najznačajnijih spomenika srpske kulture u kojem se nalazi čuvena freska Belog Andjela. Manastir je inače u XVI veku imao školu i štampariju i predstavljao jedan od centara srpske pismenosti.

Manastir Uvac

Manastir Uvac se nalazi na obroncima planine Zlatibor. Manastir je zadužbina Nemanjića, a legenda kaže da su Nemanjići sazidali ovaj manastir da bi se u njemu zamonašila njihova sestra Janja, koja je braću proklela kad je videla mesto koje su joj namenili i da se njen lelek spuštao obroncima Zlatibora do reke Uvac. Manastir je osnovan u XII ili XIII veku, a posvećen je rođenju Presvete Bogorodice (roždestvu Presvete Bogorodice). Porušen je 1691. godine i skoro 300 godina je proveo pod ruševinama. Ono što je važno je da je ovaj manastir ponovo dobio bratstvo sa obnavljanjem 1989. godine.

Tradicionalno selo Sirogojno

Pored planine Zlatibor tu su i prelepa Tara, zatim Zlatar, Golija i druge. Na padinama Zlatibora u selu Sirogojno nalazi se jedinstveni muzej pod otvorenim nebom “Staro Selo” koji prikazuje život stanovnika ovog kraja početkom XIX veka.

Planina Tara

Iznad kanjona reke Drine uzdiže se planina Tara sa jezerom Zaovine. Na Tari uspeva Pančiċeva omorika, koja je veoma retka, a koja se u Evropi sačuvala jedino u kanjonu Drine i na susednim planinama Bosne i Srbije. Tara predstavlja najveċi park i botaničku baštu u slobodnoj prirodi.

Planina Zlatar

Planina Zlatar je smeštena iznad Nove Varoši, a okružena je rekama Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Karakterišu ga mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, blagotvorni vazduh obogaćen ozonom, i čudesni beskrajni vidici. Zbog svega ovoga Zlatar je proglašen za vazdušnu banju. Najviši vrh Zlatara je Golo brdo (1627 m).

Planina Golija

Golija je veličanstvena planina dugačka 30 kilometara, a oblika je slova “S”. Ova divlja planina ima najviše snežnih padavina u Srbiji, ali i izuzetno prijatna i topla leta. Po prostranstvu četinarskih šuma, ekosistema i veličini, sa planinom Golijom se može meriti samo susedni Kopaonik, ali treba imati u vidu da Golija zauzima dva puta veće prostranstvo od Kopaonika. Najviša tačka Golije je 1834 metara visok vrh Jankov kamen, sa koga dominira nezaboravan pogled na čitav Starovlaški region – do Prokletija, Komova, Kopaonika, Zlatara…

Oblast bogata vodom

Vodotokovi reka Drine, Uvca, Lima i Zapadne Morave predstavljaju veliki hidroenergetski potencijal, a prelepu hidrološku sliku okruga upotpunjuju jezera Peruċac, Zaovine, Vrutci, kao i Zlatarsko, Ribničko i Radoinjsko jezero.

Jezero Perućac

Perućac je veštačko jezero, nastalo pregrađivanjem reke Drine betonskom branom, u cilju izgradnje HE „Bajina Bašta”. Ovde postoji lepo uređena plaža sa bazenima za decu, tuševima, kabinama za presvlačenje, a tu je i jedan restoran. Na jezeru se pored kupanja može i pecati, voziti brodićima, iznajmiti kanu ili pedaline.

Jezero Zaovine

Jezero Zaovine gledano odozgo ima interesantan oblik koji najviše podseća na zmaja u letu. Dubine je do maksimalnih 130 metara, a u sebi krije bogat živi svet (čak 14 vrsta riba). Zaovljansko jezero okružuju guste borove šume, proplanci i livade, kao i imanja porodica koje žive kraj njega.

Jezero Vrutci

Jezero Vrutci nalazi se na 20-ak kilometara od Užica i ima dužinu od oko 7 km. Ovde su popularni kampovanje, odmaranje, piknik, ribolov, i naravno plivanje. Jezeru se može prići iz pravca dva sela – selo Bioska je na početku jezera, a selo Vrutak na kraju jezera kod brane.

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero ili poznatije kao jezero Kokin brod, je veštačko jezero, nastalo u dolini reke Uvac, izgradnjom brane za potrebe hidroelektrane. Dugačko je 21 km, a prosečna dubina jezera 75 metara. Jezero je okruženo planinama Zlatar i Muretnica. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evorpi.

Ribničko jezero

Ribničko jezero je jedan od bisera Zlatibora, koji se snabdeva vodom upravo iz ovog jezera. Jezero se nalazi u mestašcu Ribnica, na putu ka ski-centru Tornik. Iako je kupanje zvanično zabranjeno, tokom letrnjih meseci brojni turisti se rashlađuju u kristalno čistoj vodi jezera.

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero nalazi se na reci Uvac, nizvodno od Zlatarskog jezera, na 810 metara nadmorske visine. Površina jezera je 73km², a maksimalna dubina oko 30 metara. Obala ovog jezera nudi idealne uslove za kamp naselja.

Rafting Limom

Takođe, rafting Limom je jedna od avantura koju ne smete prepustiti u Zlatiborskom regionu. Lim je reka čiji su kanjoni urezani u visoke stene obrasle šumom stvarajući prizore za uživanje. Rafting je intersantan zbog vekih brzaka nakon kojih sledi miran deo toka Lima, prizori tamne dubine reke ili oblo kamenje u plićacima zauvek će vam ostati u sećanju. Lim ima i veliki broj mostova, a u blizini je i nekoliko manastira. Na Limu se organizovano splavari još od 2001. godine. Ova reka izvire u Crnoj Gori i celom dužinom od 140 kilometara je plovna, sve od Plava do ušća u Drinu.

Povezanost sa drugim regionima

Kroz zlatiborski okrug prolazi pruga Beograd – Bar koja je veoma značajan za ceo region, i koja povezuje ne samo glavni grad Srbije, već i Vojvodinu i okolne zemlje sa Jadranom. Tu je i Jadranska magistrala, kao i aerodrom Ponikve kod Užica koji je osposobljen za civilni vazdušni saobraćaj.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zlatiborski okrug
Rent-A-Car - Zlatiborski okrugIzleti/Ekskurzije - Zlatiborski okrug

Gradovi