Destinacije ::

Jablanički okrug se nalazi na jugu Srbije, a centar okruga i ujedno njegova najveća i najrazvijenija opština je grad Leskovac. Kroz jablanički okrug protiče reka Jablanica po kojoj je dobio ime, Tulovska reka, reka Vlasina, Rupska reka, zanimljiva po tome što menja nekoloko imena u zavisnosti od toga kroz koji kraj prolazi pa se zove još i Kozaračka reka i Bajinska reka. Uliva se u Južnu Moravu koja takođe prolazi kroz ovu oblast.

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero je najpoznatije prirodno dobro ovog kraja, izuzetnih prirodnih karakteristika zbog čega je zaštićeno kao prirodni razervat. Najveće veštačko planinsko jezero u Srbiji, na najvišoj nadmorskoj visini od 1.213m, obuhvata površinu od 15km² i njegova dubina doseže do 35 metara. Nalazi se na teritoriji opštine Surdulica i okruženo je planinama Plana (Gramada), Vardenik i Čemernik.

Obala je razuđena i duga je 36 km u obimu. Ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca. Najveći zaliv je Biljanin zaliv, a najpoznatija poluostrva su: Bratanov Del, Dugi Del, Pejčinov Klad, Zanoga. Jezero je veoma popularno i kod ribolovaca s obzriom na brojne i raznovrsne vrste koje se ovde mogu naći: ohridska, potočna, kalifornijska pastrmka, amur, šaran, grgeč, jegulja, sunčica, som, babuška, karaš, klen.

Ploveća ostrva na Vlasinskom jezeru

Turistima su ipak najzanimljivija ploveća ostrva sa potpunom vegetacijom, jedinstvena u svetu, koju pokreću vetrovi prilikom podizanja vodostaja jezera. Kako su to staništa retke flore i vegetacije sva se nalaze pod posebnim režimom zaštite.

Jezero je plavo sa zelenim priobalnim površinama što daje Vlasini posebne pejzaže. Naročitu pažnju turista privlače ostrva Stratorija i Dugi Del, koja su zaštićena najstrožim režimom. Breza je zaštitni znak Vlasinskog jezera. Pored breza ovo područje obiluje šarenim livadama, sa mnogo lekovitog i jestivog bilja i divljeg voća, ali naročito je interesantna jedna vrsta biljke, izuzetno retka – biljka mesožderka Rosulja. Vlasina je bogata i faunom, čiji su najčešći predstavnici vuk, lisica, divlja svinja, zec, srna. Zbog toga je vlasinski kraj poznat i po lovnom turizmu.

Legenda o mitskom biću u Vlasinskom jezeru – Vodeni bik

Za jezero se vezuje i jedna legenda o mitskom biću vodenom biku. Predanje kaže da je u jezeru živeo vodeni bik koji je poklao mnoga goveda okolnih seljana koja su oko jezera pasla travu. Nakon što je među ljudima zavladao veliki strah i nakon što su ostali bez dosta stoke, jedan od njih se dosetio, te je svom volu okovao rogove. Tako je on uspeo da ubode vodenjaka i on otada nikada više nije viđen, osim još 1875. godine pred rusko-turski i srpsko-turski rat, kad se iz jezera čula rika bika da se tresla cela okolina, a iz vode su izbijali veliki mehuri.

Na obalama jezera nalaze se tri sela: Okruglica, Vlasina Rid i Vlasina Stojkovićeva. Seoski kraj ispunjen je kulturno-istorijskim spomenicima, kao što su crkva Svetog Ilije na Vlasina Ridu, manastir u Ralji, crkva Svetog Nikole u Crnoj Travi, crkva Svetog Pantelejmona u Brodu, crkva u Klisuri.

Veštačko jezero Barje

U Jablaničkom okrugu se nalazi još jedno veštačko jezero, Barje, nastalo pregrađivanjem reke Veternice, u klisuri koja se proteže u smeru sever-jug u podnožju planine Kukavice. S obzirom da Veternica u svom gornjem toku ne prolazi kroz naseljena mesta, voda ovog jezera je toliko čista da ju je moguće piti.

Ovo jezero zbog netaknute prirodne, predstavlja pravi biser čitavog područja. Veoma je bogato ribom, kao i zavidnom populacijom rečnog raka. Ipak, pomalo je nepristupačno i do njega je teško doći, međutim upravo to ga čini svojevrsnim draguljem netaknute prirode.

Planina Čemernik

Čemernik je planina koja se izdiže tačno iznad Vlasinskog jezera. Uspon na ovu planinu nije naročito težak osim pri samom vrhu. Sa vrha se odlično vidi planina Vardenik i njegov vrh, Veliki Strešer 1876 m, kao i Vlasinsko jezero. Vrh Čemernika pokriven je travom mekanom kao tepih i borovim jelama.

Jašunjski manastiri

Jašunjski manastiri su spomenička celina koja se nalazi severoistočno od Leskovca, kod sela Golema Njiva i obuhvata dva manastira sa samog kraja XV i početka XVI veka, Manastir Bogorodičinog Vavedenja, podignut 1499. godine i Manastir svetog Jovana Preteče, podignut 1517. godine. Podignuti su u relativnoj blizini jedan od drugog i u blisko doba, a narodno predanje ih vezuje za pripadnike čuvene vizantijske carske porodice Kantakuzina. Tako je jedan od njih je podignut kao ženski, a drugi kao muški manastir, dok je na pola puta između njih napravljena zajednička trpezarija.

Manastir Vavedenje (VI vek)

Manastir Vavedenje nalazi se na mestu vizantijske bazilike iz VI veka. Današnji hram je podignut 1499. godine, a do dan danas su sačuvani fragmenti živopisa iz vremena gradnje crkve. Naročito je dobro očuvana ktitorska kompozicija.  Postojeći ikonostas je lepo barokno delo iz 1834. godine, prestone ikone su okovane srebrom.

Manastir Svetog Jovana Preteče

Manastir Svetog Jovana Preteče podigao je Andronik Kantakuzin sa braćom. Crkva je jednobrodna građevina skromnih dimenzija. Građena je u postvizantijskom dobu pa se graditeljstvo baziralo na moravskom stilu. Freske su rađene sredinom XIV veka i odlikuju se jednostvnošću i rafiniranošću forme. Ovde je pronađena i keramika, dubrovački novac iz XVII veka i srednjovekovni olovni pečat i staklene posude. Neki predmeti potiču iz IV i V veka. Otkriveni su i temelji starog konaka.

Sijarinska banja

Sijarinska banja pravi je biser među banjama Srbije, budući da se u njoj nalazi ni manje ni više nego 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost. Pored toga, priroda koja je okružuje, brda pokrivena gustim šumama hrasta i bora, prostrani proplanci i pašnjaci, doline potoka, kao i livade, staze i bogaze koje će još više doprineti, kako zdravlju, tako i lepom raspoloženju gostiju, čine ovu banju izuzetnim mestom za odmor, opuštanje i oporavak. Pored toga, brda i šume doprinose povoljnim klimatskim uslovima, budući da banju štite od vetrova i magle.

Dijapazon bolesti koje se pijenjem vode, inhaliranjem, kupanjem i blatnim oblogama mogu lečiti je prilično širok, pa veliki broj pacijenata koji boluju od oboljenja kostiju i zglobova, mišića, creva, želuca, išijasa, poremećaja jetre, žučne kese, mokraćnih puteva i bubrega, različite vrste anemija, malokrvnosti i iznurenosti, neuroze, astme, bronhitisa, ginekoloških i drugih poremećaja ovde mogu potražiti pomoć i poboljšanje. Iako banja još uvek nije u potpunosti razvijena, ovde se može smestiti i preko 1.500 gostiju istovremeno.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Jablanički okrug
Rent-A-Car - Jablanički okrugIzleti/Ekskurzije - Jablanički okrug

Gradovi