Destinacije ::

Istok Srbije je oduvek podrazumevao mistiku, tajnovitost, posebnu filozofiju i verovanja kojima se tumači život. Moćne i nekada zlatonosne reke ove regije Mlava i Pek su svojim tokom uvek određivale živote ljudi, a njena plodna i zdrava zemlja, uslovili su da se uz obale nastanjuju ljudi, bave ribolovom, podižu voćnjake, a posebno vinograde.

Timočka krajina

Timočka krajina je poznata po tradiciji vinogradarstva, a uslovi za uzgoj vinove loze ovde su idealni. Od sela Rajac do Rajačkih Pimnica stiže se vožnjom kroz predivnu šumu u kojoj entuzijasti beru pečurke, zovin cvet i list matičnjaka od koga se pravi čaj naročito dobar za smirenje.

Usled svog specifičnog geografskog položaja, Homoljski kraj nalazi se pomalo izvan glavnih puteva, tako da su u njemu najbolje sačuvana obeležja stare balkanske kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture. Niži delovi planina obrasli su hrastovim šumama, na srednjim delovima su uglavnom hrastove i bukove šume, dok se na najvišim delovima nalaze uglavnom pašnjaci i livade.

Ovde se mogu videti mnogobrojni katuni i bačije, starinska stočarska staništa koja su i dan danas u upotrebi. Tokom leta, između Đurđevdana i Mitrovdana, ovde se može sresti mnoštvo stočara, koji napasaju stada ovaca od čijeg se mleka pravi čuveni homoljski sir. Jedna od specifičnosti Homolja su mnogobrojne klisure: Gornjačka, Ribarska, klisura Velike i Male Tisnice, zatim Osaničke reke i klisura reke Do.

Gornjačka klisura

Gornjačka klisura je dugačka 16 km i čine je četiri velika meandra. Na platou jednog od njih, na levoj obali Mlave, nalazi se manastir Gornjak, koji je ime dobio po vetru koji duva u klisuri. Ovde se nalaze i brojni ostaci utvrđenja starog srpskog grada koji je prestao da živi posle pada Smedereva u ruke Osmanlija (1459. godine).

Na ulazu u klisuru mogu se videti razrušene stražarske kule, koje su nekada služile za odbranu rimskog vojnog puta (Via militaris) što je prolazio ovuda vodeći za Niš. U Gornjačkoj klisuri takođe se mogu videti i ostaci srednjovekovne srpske mitropolije.

Manastir Gornjak

Manastir Gornjak je smešten između Žagubice i Petrovca na Mlavi. Gradnja manastira završena je 1380. godine, a ktitor je bio knez Lazar. Od kada je manastir sagrađen, monaški život u njemu odvijao se bez prekida. Od najstarijih građevina sačuvane su glavna crkva posvećena Vavedenju, i mala kapela u pećini, posvećena sv. Nikoli, gde se nalaze i najinteresantnije freske.

Planina Beljanica

Moćna planina Beljanica okružena je jakim kraškim vrelima, a po svojoj snazi, izgledu i načinu isticanja, dva izvora su ovde posebno zanimljiva: vrelo Mlave, u Žagubici i Krupajsko vrelo u zapadnom podnožju planine na oko 35 kilometara od Žagubice.

Izvor reke Mlave

Izvor Mlave nalazi se u prirodnom amfiteatru i ima oblik jezerca prečnika 30-ak metara, tamnozelene boje vode koja pri većim izdašnostima može dostići i 15 kubnih metara u sekundi, kada se beličasto ili crvenkasto zamuti. Voda iz jezera dolazi iz velike dubine i do sada su ronioci uspeli da se spute u podvodni levak vrela preko 70 m u dubinu a da nisu dospeli do dna sifonskog kanala. Vrelo Mlave danas je atraktivni turistički kutak, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama.

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo nekad je izviralo iz pećine jakom snagom praćeno hukom, a danas je pregrađeno betonom za potrebe mlina koji i danas radi. Usled toga ispred vrelske pećine stvoreno je jezerce koje je delimično potopilo njen otvor. U blizini vrela je jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26,5 ˚C.

Mesto i Banja Ždrelo

Mesto i Banja Ždrelo nalaze se 11 km jugoistočno od Petrovca na Mlavi, okruženo Gornjačkom klisurom i obroncima Homolja. Selo je na nadmorskoj visini od 160-240 m, a ispod jedne od homoljskih padina nalazi se i banja Ždrelo.

Bike show

Bike show je već tradicionalni festival motociklizma i muzike, koji se svake godine održava u Gornjačkoj klisuri na Ladnim vodama, nadomak Petrovca na Mlavi. Okuplja sve ljubitelje motora, kampovanja, muzike i provoda. Na ovom mestu, kraj reke Mlave, okuplja se oko 5.000 posetilaca iz ovog dela Evrope. Festival traje tri dana, ispunjenih rok svirkama, raznim takmičenjima, nagradama i iznenađenjima.

Rimski vojni kamp – Viminacijum

Nedaleko od ušća Mlave u Dunav, 12 km od Požarevca, nalaze se ostaci Viminacijuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije i legijskog logora. Veličina i značaj Viminacijuma proistekao je iz izuzetno povoljnog geografskog položaja u sistemu odbrane severnih granica Rimske imperije, spletu saobraćajnih komunikacija i trgovačkom prometu.

Tvrđave istočne Srbije

Smederevska tvrđava, kao i tvrđave Ram i Golubac, nalaze se na obali Dunava.

Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava je srednjevekovni grad oblika nepravilnog trougla, sa 25 kula visokih preko 20 metara i bedemima visine oko 10 i širine do 4 metra. Prostire se na površini od skoro 10,5 ha, zbog čega se smatra jednom od najvećih srednjevekovnih tvrđava ravničarskog tipa u čitavoj Evropi.

Tvrdjavu čine Mali grad (dvor) i Veliki grad. Podigao ju je srpski despot Đurađ Branković 1430. godine, na ušću reke Jezave u Dunav, kao svoju prestonicu. Tokom svoje duge i burne prošlosti, nekoliko puta je zidana i rušena, građena i razgrađivana, osvajana i oslobađana, a njeni bedemi su simbol požrtvovanja stanovnika, graditeljske umešnosti i umetničke lepote.

Tvrđava Ram

Tvrđava Ram se nalazi na desnoj obali Dunava, nizvodno od sela Ram, a podignuta je na ostacima antičkih i vizantiskih temelja. Turski sultan Bajazit II 1491. godine radi osvajanja Panonije, sagradio je utvrđenje Ihram, i tako je nastalo ime Ram, ali je pre hiljadu godina lokalitet nosio naziv Lederata.

Danas vidljivi otvori za topove na kulama ukazuju da je Ram bio artiljerisko utvrđenje na Dunavu. Da je Ram bio stecište Rimljana govori i rimska tabla ispod tvrdjave na kojoj se danas nalazi vidljiv natpis u tri reda. U unutrašnjosti tvrđave otkrivena je pravoslavna crkva, na čijim je temeljima kasnije građena džamija.

Tvrđava Golubac

Tvrđava Golubac je podignuta na strmim liticama, na samom ulasku u Đerdapsku klisuru. Tvrđavu su izgradili Rimljani u I veku nove ere. Pred najezdom Huna došlo je do uništavanja tvrđave, da bi je kasnije obnovio rimski car Justinijan. Golubačka tvrđava se u 14. veku pominje kao mađarski grad, posle boja na Kosovu osvajaju je Turci, a nakon toga Srbi i Mađari.

Prema legendi Golubačka tvrđava je dobila ime tako što je u jednoj njenoj kuli bila zatočena vizantijska princeza Jelena koja je da bi ublažila tugu i samoću puštala golubove. Po drugoj legendi, ime tvrđave potiče od lepe devojke po imenu Golubana, kojoj je turski paša donosio svilu i bisere ne bi li se udala za njega. Kako je ona sve to odbijala paša je naredio da se kazni tako što će biti vezana za stenu u Dunavu, gde je ostala do smrti.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Srbiji. Ima peščano-šljunkovite, uređene i divlje plaže, kao i hotel i kamp. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava na 2 km od Velikog Gradišta, dugačko je 14 km, a prosečne širine je oko 300 m. Bogato je ribom, a jezero se spominje čak i u Ginisovoj knjizi rekorda, jer je iz njega izvađen dosad najveći šaran na svetu težak oko 44 kg. Na Srebrnom jezeru se održava i prvenstvo Srbije u skijanju na vodi.

Borsko jezero

Borsko jezero nalazi se na 17 km udaljeno od grada Bora, u podnožju Crnog Vrha (1.027 m). Voda je ovde veoma čista i pogodna za kupanje, a posebno u letnjim mesecima. Jezero je veštačkog porekla, površine je oko 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 50 metara. Borsko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 438 metara, usred netaknute prirode, među gustim šumama, proplancima i livadama.

Đerdapska klisura – Nacionalni park “Đerdap”

Jedna od najlepših klisura u Evropi, Đerdapska klisura, Nacionalni park “Đerdap” i istoimena Hidroelektrana nalaze se u severoistočnom delu Republike Srbije, na samoj granici sa Rumunijom. Osnovni prirodni fenomen ovog područja je grandiozna Đerdapska klisura kroz koju protiče reka Dunav.

Vrlo povoljni uslovi za život bili su razlog stalnog prisustva čoveka o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi i kulturno-istorijski spomenici, kao što su naselje Lepenski Vir, arheološki lokaliteti poput Dijane, Golubački grad, ostaci Trajanovog mosta, Trajanove table, rimskog limesa, raznovrsni kašteli, do očuvanih primera narodne srpske arhitekture.

Lepenski Vir

Umetnost praistorijskih žitelja Lepenskog Vira, koju odlikuju kamene skulpture ribolikih božanstava, zadivila je svet. Ovo arheološko nalazište jedno je od najznačajnijih otkrića svetskih razmera, ali na žalost zbog ograničenih sredstava i mogućnosti, ne može da zasija punim sjajem i da postane uporište svetskog turizma.

Ceo kompleks se sastoji od etno-parka, sa kućama karakterističnim za ovo područje s kraja prošlog veka, gde pristižete čim se spustite sa glavnog puta. Statue koje su pronađene na području naselja imaju izuzetan značaj i predstavljale su neku vrstu božanstva stanovnika Lepenskog Vira, neku vrstu kamenih idola. Zbog ovih činjenica, Lepenski Vir prestavlja najstarije poznato urbano naselje u Evropi.

Arheološki lokalitet Dijana

Arheološki lokalitet Dijana nalazi se na obali Dunava, između hidroelektrane „Đerdap 1“ i Kladovau mestu Davidovac. Bivše rimsko vojno utvrđenje bilo je aktivno u periodu od I do VI veka nove ere. Bio je skoro kvadratnog oblika, zaobljenih uglova, sa kulama postavljenim duž unutrašnje strane bedema.

Imao je četiri kapije koje su bile obezbeđene kvadratnim kulama. Nastanak prvog kamenog utvrđenja poklapa se sa vladavinom imperatora Trajana. Iako su dosadašnja istraživanja dala vredan arheološki materijal, najveći deo lokaliteta još uvek je neistražen.

Trajanov most

Trajanov most je bio monumentalna građevina na reci Dunav u delu gde protiče kroz Đerdapsku klisuru i spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju) za vreme Rimskog carstva. Most je izgrađen po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajana. Most je svečano otvoren 105. godine na Dunavu, tokom Drugog pohoda rimskog cara Trajana na Dačane. Dužina mosta je bila 1.097,5 metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagrađen u svetu. Most je projektovao najveći arhitekta toga doba Apolodor iz Damaska.

Lazarev kanjon

Lazarev kanjon predstavlja deo istočnog Kučaja. Značaj kanjona ogleda se u reljefu, hidrografiji i živom svetu. Ovaj grandiozni kanjon usečen je u krečnjačku Dubašničku ravan, a na njega se nadovezuju plići i manji kanjoni Mikuljske i Pojenske reke, kao i kanjon Demizloka.

Lazarev kanjon je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Dugačak je 4,5 km, dubok od 350 do 500 m, a najmanja širina iznosi 4 m. Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, prvenstveno pećina i jama.

Zlotske pećine

Zlotske pećine nalaze se u istočnoj Srbiji, na ulazu u Lazarev kanjon. Radi se zapravo o pećinskom sistemu koji se sastoji od dve zasebne pećine, za koje se pretpostavlja da su međusobno povezane: to su Lazareva pećina i Vernikica.

U Vernikici se nalazi najveća pećinska dvorana na teritoriji Srbije. Obe pećine su zatvorene rešetkama, i moguće su samo plaćene posete uz odgovarajućeg vodiča.

Resavska pećina

Resavska pećina, ujedno spomenik prirode, je jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije. Nalazi se na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu zvanom (Babina glava), na obali kraškog polja (Divljakovac). Otkrivena je sasvim slučajno, iako su njen ulaz godinama koristili čobani da sklone stada od nevremena. Prema predanju, pećinu je otkrio pastir tragajući za nestalim jagnjetom.

Resavska pećina je najposećenija pećina u Srbiji. Prva je srpska turistička pećina koja je ušla u Međunarodnu asocijaciju turističkih pećina i jama. Ukupne je dužine 4,5 kilometara, a za posetioce je uređena staza u dužini od 800 m. Obilazak, u okviru kojeg možete videti kakva je sve čuda priroda stvorila za proteklih 45 miliona godina, ostavlja nezaboravan utisak.

Manastir Manasija (Resava)

U neposrednoj blizini Resavske pećine nalazi se i manastir Manasija (Resava), jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Manastir je podigao despot Stefan Lazarević, poznat i kao Visoki Stefan, čije se mošti, po mišljenju nekih stručnjaka, nalaze u južnom delu crkve, ispod bele mermerne ploče.

Manastirski kompleks sastoji se od crkve Svete Trojice, velike trpezarije ili takozvane „škole“, tvrđave sa 11 kula od kojih je najveća „Despotova kula“.

Pećine istočne Srbije

U ovoj oblasti postoji oko 40 delimično istraženih pećina. Najpoznatije su Dubočka i Ševička, a tu su i Mijučićeva i Radanova koje su bogate lepim pećinskim nakitom.

Dubočka pećina

Dubočka pećina je sa svojih 2.275 metara, jedna od najdužih pećina u Srbiji. Nalazi se na severu Zviške kotline, u podnožju Zviških planina. Iako pećina još uvek nije adekvatno uređena za turističke posete, prilaz do nje je lako dostupan. Posebno je impresivan ulaz, širok 25 m i visok 20 metara.

Glavni pećinski kanal u svom početnom delu, gigantskih je razmera (širok do 40 m i visok do 31 m), prohodan je u dužini od 132 m (dokle dopire i dnevno svetlo), ali je siromašan nakitom. Pećinski nakit se nalazi u udaljenim kanalima, do kojih se može doći samo uz adekvatnu speleološku opremu.

Ševička pećina

Ševička pećina ili pećina ’’Vrteč’’ se nalazi u ataru sela Ševica na oko pet kilometara od lokalnog asfaltnog puta. Pećina je dugačka oko 400. metara, mada je verovatno znatno duža – s obzirom na dosadašnja istraživanja. U pećini ima pećinskog nakita, teško prohodna, ali je ipak prvih stotinak metara pristupačno običnim posetiocima. Za ostalo je potrebna speleološka oprema.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Istočna Srbija
Rent-A-Car - Istočna SrbijaIzleti/Ekskurzije - Istočna Srbija

Gradovi