Destinacije ::

Bačka je geografski region, administrativno podeljen između Srbije i Mađarske. Srpski deo Bačke je lociran u Vojvodini, dok je mađarski deo Bačke uključen u mađarsku županiju Bač-Kiškun. Granice Bačkog regiona čine reka Tisa na istoku – od Banata, reka Dunav: na jugu – od Srema, na zapadu sa Baranjom i Slavonijom. Sama Bačka je podeljena na okruge: Južnobački, Severnobački i Zapadnobački.

Bačka, a naročito njen južni deo, vrlo je plodna, i spada među najplodnije delove Evrope. Stanovništvo se ovde bavi prvenstveno zemljoradnjom. Proizvode se sve vrste žitarica, a naročito pšenica i kukuruz. U manjim količinama kultivišu se i ostala žita. Znatna je proizvodnja pirinča, šećerne repe, kupusa i lubenica. Veoma je razvijeno vrtlarstvo, a značajno je i voćarstvo. Vinogradarstva ima nešto oko Subotice, a i turizam je u povoju, naročito na mnogobrojnim salašima i veštačkim akumulacionim jezerima.

Bački konji su čuveni u Evropi

Šume su nešto malo rasprostranjene pored Dunava, ali treba napomenuti da je Bačka gotovo potpuno bez šuma i ruda. Stočarstvo je sve do kraja 19. veka bilo glavno zanimanje stanovništva. Naročito je značajno gajenje konja, rogate stoke, ovaca i svinja. Bački su konji čuveni u Evropi. Postoji nekoliko državnih ergela, a ima i čuvenih privatnih staja sa čuvenim svetskim rasama.

U Bačkoj je zastupljeno i gajenje živine, ribarstvo, svilarstvo, lov. Najveći deo stanovništva se tradicionalno bavio zemljoradnjom i stočarstvom, a u mnogo manjoj meri zanatstvom, trgovinom i industrijom.

Palićko jezero

Palićko jezero je udaljeno oko 10 kilometara od Subotice i važan je turistički centar Srbije. Površina jezera je oko 5 kvadratnih kilometara, a najveća dubina je 3,5 metara. Prema jednoj legendi, jezero je nastalo od nekadašnjeg Panonskog mora, a prema drugoj: od suza pastira po imenu Pavle, koji je tu nekada davno čuvao svoje stado.

Dvorac Fantast (Dvorac Dunđerski)

Dvorac Fantast se nalazi oko 15 kilometara od Bečeja. Ovaj dvorac porodice Dunđerski se prostire na površini od oko 65 hektara. U okviru kompleksa postoji i kapela Svetog Đorđa, park i ergela trkačkih konja, koja spada u red najpoznatijih u ovom delu Evrope. Godine 1983. dvorac je pretvoren u hotel.

Subotička ili Telečka peščara

Subotička ili Telečka peščara se nalazi na krajnjem severu Bačke, uz granicu sa Mađarskom. Osnovna vrednost ovog područja je visoka biološka raznovrsnost kao posledica različitih tipova staništa, uzrokovanog peskovitom podlogom i blizinom podzemnih voda. Zbog toga se u peščari javljaju 3 tipa staništa: peščarska, stepska i močvarna. Najbolje očuvani delovi peščare su pod šumom, dok je veliki deo prekriven plantažnim vinogradima i voćnjacima.

Tvrđava Bač

Tvrđava Bač je srednjevokovno utvrđenje, u blizini istoimenog mesta. Smešteno je na uzvišenju u odnosu na grad između reke Mostonge i jednog od njenih rukavaca. U pisanim izvorima tvrđava Bač se prvi put pominje u periodu cara Justinijana I, koji pominje Bač u svom pismu 535. godine. Ova tvrđava ima trapezoidnu osnovu, izgrađena je od opeke sa kulama na kojima se nalaze topovski otvori. Glavna kula je dobro očuvana i prestavlja jedan od najlepših primera poznosrednjovekovnih donžona u ovom delu Evrope. Danas je tvrđava otvorena za posetioce.

Zobnatičko jezero

Zobnatičko jezero je napravljeno 1976. godine u dolini rečice Krivaje u blizini Bačke Topole. Primarni zadatak jezera je akumulacija i navodnjavanje poljoprivrednih površina, ali u poslednjih nekoliko godina jezero je postalo pravi turistički biser bačkotopolske opštine. Posetioce ovde čekaju izgrađen štand, sportski tereni, kafići i jezerska čarda. Postoji mogućnost i za sportski ribolov, jer je jezero bogato šaranom, smuđem, amurom, somom i ostalom belom ribom.

Jezero Svetićevo

Jezero Svetićevo kod Bačke Topole je jedna od najpoznatijih voda za ribolov na krupnu štuku, zahvaljujući razuđenoj obali i brojnim ostrvima na samom jezeru. Dugačko je 3km, a idealno je mesto i za izletnike.

Specijalni rezervat prirode Karađorđevo

Specijalni rezervat prirode Karađorđevo nalazi se u jugozapadnoj Bačkoj, na njegovoj levoj obali Dunava, pored naselja Karađorđevo, Mladenovo, Bač i Bačko Novo Selo. Po ekološkim standardima spada u kаtegoriju od velikog znаčаjа, jer prestavlja rezervаt zа održаvаnje visoke divljаči. Takođe, lovište u ovom rezervatu privlači brojne lovce iz zemlje i inostranstva.

Još 1924. godine osnovаno je Držаvno lovno-šumsko dobro, a ostаlo je zаbeleženo dа je 1948. godine ovde orgаnizovаn diplomаtski lov. Ipak, u rezervatu Karađorđevo se na svodi sve isključivo na lov, već je turistički proizvod proširen i na sportski ribolov, foto safari, poseta ergeli rasnih konja, vožnja fijakerom kroz lovište, kao i čamcem rukavcima Dunava.

Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje

Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje je veliko poplavno područje na krajnjem severozapadu Bačke koje predstavlja jednu od najočuvanijih močvarnih celina na toku Dunava kroz Srbiju. Prostire se na 19648 ha, uz levu obalu Dunava, obuhvatajući gotovo 70 km rečnog toka. U rezervatu živi 51 vrsta sisara, 280 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, stotine vrsta insekata, vodena, močvarna, livadska i šumska vegetacija.

Park prirode Tikvara

Prirodno dobro Tikvara nalazi se u južnom delu Bačke na području srednjeg toka Dunava, na njegovoj levoj obali. To je jasno omeđen (visoka obala, nasip i reka Dunav) i kompaktan ritski kompleks. Na području prirodnog dobra dominiraju šume mekih lišćara, a čitav prostor je isprepletan rukavcima Dunava kao i barskim površinama. Ovo je idealan prostor za sve ljubitelje prirode i opuštenog načina života.

Rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit

Rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit predstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema koji se nalazi u jugoistočnoj Bačkoj, na srednjem toku Dunava, na njegovoj levoj i desnoj obali, pored naselja Kovilj i Petrovaradin. Značaj i atraktivnost ovog prostora ogleda se u očuvanosti i raznovrsnosti izvornih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), izvornih biljnih zajednica, kao i faune specifične za ovo stanište (172 vrste ptica i 46 vrste riba). Ovaj rezervat je pod zaštitom države Srbije od 1998. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstan je u prvu kategoriju zaštite.

Manastir Kovilj

Manastir Kovilj je po predanju, nastao je u 13. veku, a osnovao ga je prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava. Veruje se da su se upravo na ovom mestu, na kojem se danas nalazi manastir, izmirili ugarski kralj Andrija II i srpski kralj Stefan Prvovenčani. U tome je posredovao brat Stefana Prvovenčanog, Sveti Sava. Na mestu izmirenja dve vojske i dva naroda podignuta je bogomolja, kao svedočanstvo uspostavljenog mira. Nažalost, ovaj prvobitni manastir nije sačuvan, kao ni crkva koja je na njenom mestu podignuta u XV veku.

Današnja crkva manastira Kovilj potiče iz 18. veka. Interesantna je i zbog toga, što svojom arhitekturom podseća na srpske srednjovekovne manastire, a najviše na manastir Manasiju koji joj je bio arhitektonski uzor. Po tome se manastirska crkva razlikuje od drugih na teritoriji Bačke, gde su crkve mahom u baroknom stilu, jer je najveći broj njih zidan u vreme vladavine Austrougarske. Crkveni oltar je veoma zanimljiv, jer se iza njega nalazi kopija Tajne večere, kako ju je naslikao Leonardo da Vinči. S obzirom da se radi o pravoslavnom hramu, ovo pozicioniranje ovakve slike predstavlja veliku enigmu.

Veći gradovi Bačke

Veći gradovi Bačke su: Novi Sad (231.798), Subotica (97.910), Sombor (47.623), Bačka Palanka (28.239), Vrbas (24.112), Bečej (23.895), Temerin (19.661), Senta (18.704), Futog (18.641), Kula (17.866), Apatin (17.411).

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bačka
Rent-A-Car - BačkaIzleti/Ekskurzije - Bačka

Gradovi