Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Zvorničko jezero smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Zvorničko jezero je smešteno na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, i akumulacioni je deo reke Drine. Kod Zvornika nalazi se 45 metara visoka brana koja je uslovila akumuliranje ove ogromne vodene mase i darivala nam jedno od najlepših jezera, koje se proteže površinom od oko 8km². Na najširem mestu od obale do obale jezera ima više od 3 km, dok se najveća dubina spušta do 39 metara, a iskusni ronioci tvrde da se na ovim dubinama kriju ogromni somovi, i kruže priče da se ovde mogu naći i primerci ove ribe od svih 100 kilograma.

Zvorničko jezero je nastalo 1955. godine

Zvorničko jezero je napunjeno vodom 1955. godine, a prostire se na udobnoj nadmorskoj visini od oko 150 metara, pa je sama klima oko jezera veoma prijatna, i ovde su čak i letnje noći sveže. Najveći potencijal jezera je u razvoju nautičkog turizma, ali je savršeno mesto za rekreativan i aktivan odmor.

Čitavim priobaljem Zvorničkog jezera protežu se male uređene ili divlje plaže

Čitavim priobaljem Zvorničkog jezera protežu se male uređene ili divlje plaže, a oko njega nalazi se sve više i više kafića, restorana i vikendica, pa ga ljudi sve češće biraju kao mesto gde će provesti svoje odmore i dane kada ih radni vek više ne bude vezivao za gradove. Pored plivanja i uživanja u suncu, među najpopularnije aktvinosti ovde svakako spada vožnja kajaka, kanua, čamaca, a baš na ovom jezeru održava se i Državno prvenstvo Srbije u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Ovo je idealno mesto za ekstremni sport

Reka Drina je svojim tokom iz godine u godinu sve znamiljivija i ekstremnijim sportovima i svima koji su naklonjeni uzbuđenju i adrenalinskim avanturama, pa su splavarenje, rafting i plovidba malim čamcima velika atrakcija i veoma popularna letnja razbibriga turista iz čitave Evrope.

Zvorničko jezero i Drina su raj za ribolovce

Posebno mesto na ovom jezeru za sebe će pronaći – ribolovci. Ne morate biti poznavalac ili strastveni pecaroš da biste znali da je som težak 87 kilograma, ili štuka preko 18 kilograma trofejni primerak, a iz Zvorničkog jezera izvađen je i 26 kilograma težak šaran i 29 kilograma težak amur. A ovo je samo početak.

Međunarodna manifestacija – Somovijada

Sama činjenica da je najveća međunarodna manifestacija koja se ovde događa svoje ime dobila po ribi – Somovijada, govori u prilog tome da su ovde pecaroši najradije viđeni gosti. Ovde se održava i Malozvornička regata, koju je zanimljivo posmatrati, ali je daleko interesantnije u njoj učestvovati, i ona svake godine okuplja sve više nautičara i plovila različitih vrsta u jednu veselu povorku punu smeha i dobrog raspoloženja.

Zvornička tvrđava (XIII vek)

Reklo bi se da ovo mlado turističko i vikend naselje neće imati nešto posebno da ponudi zaljubljenicima u istoriju i spomenike kulture, ali Drina čitavim svojim tokom krije mnoga iznenađenja. Smatra se da je Zvornička tvrđava nastala u prvoj polovini XIII veka, a da iz perioda sa početka XIV potiče legenda o Prokletoj Jerini, ženi despota Đurđa Brankovića, kojoj se pripisuje izgradnja ovog grada, pa se on nazaiva i Đurđev Grad, ali i Jerinin Grad.

Ova tvrđava je jedan od najstarijih i najvrednijih spomenika svoje vrste u regionu, i može se meriti sa Petrovaradinom, Smederevskom tvrđavom, Golubačkom tvrđavom, ako ne i sa samim Kalemegdanom. Đurđev ili Jerinin grad čine tri međusobno povezana dela: Donji, Srednji i Gornji grad, a najstariji je Srednji – i on je sačuvan u originalnom izgledu koji mu je despot Đurađ dao oko 1433. godine. Inače, Zvornička tvrđava smeštena je na obali koja pripada Republici Srpskoj.

Soko Grad (1520. godina)

Drugi veoma značajan srednjovekovni spomenik je svakako Soko Grad, smešten južno od Zvorničkog jezera, u blizini Ljubovije. Na obali Sokolske reke, ispod strme stene prostire se kao dlan ravno polje i na njemu manastir uz koji je 1989. godine podignuta nova crkva, a ispred samog manastira je malo jezero koje čine Sokolska reka i Lazanjski potok.

Sam Soko Grad nadvija se sa strme litice iz skoro pet stotina godina istorije. Ovo impresivno utvrđenje podignuto je oko 1520. godine, a Turci su ga napustili 1862. godine. Soko Grad je udaljen oko 20 kilometara od samog Zvorničkog jezera, ali svakako vredi obići i videti ostatke ovog, nekada značajnog, kamenog utvrđenja.

U blizini Zvorničkog jezera se nalazi 19 arheoloških nalazišta iz praistorijskog perioda

Uopšte uzev, čitava ova regija, posebno imajući u vidu veštačke promene vodenih tokova, dala je čak 19 arheoloških nalazišta iz praistorijskog perioda, sa 11 sačuvanih nekropola u kojima su pronađeni ostaci kultura u rasponu od 3000. do 500. godne pre nove ere. Ovi lokaliteti su rasuti sa obe obale Drine, te je ova moćna reka sa svojim veličnastvenim kanjonom oduvek bila odlično mesto za život.

Obavezno posetite Mali Zvornik

Na glavnom pravcu Zapadne Srbije, na putu koji povezuje prestonicu Beograd sa Bajinom Baštom, izuzetno je dobro povezana sa ostalim delovima Srbije, a najpoznatijom „ćuprijom“ na Drini, Mali Zvornik je povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Ako se zateknete na Zvorničkom jezeru, znajte da se nalazite u blizini jednog od gradova sa posebnom istorijom, pa prosto morate odvojiti jedan dan da odete i do Malog Zvornika.

Ovde ćete moći da vidite veliki pravoslavni hram posvećen Saboru Srba Svetitelja, ali i da saznate gde su se krili članovi dinastije Karađorđević kada je počeo II svetski rat, ali i mnogobrojne druge tajne koje krije ogroman podzemni kompleks okružen velom misterije i legendama.

Prirodna okolina Malog Zvornika idealna je i za lov na srne, divlje svinje, zečeve i divlje patke, a ukoliko želite da se u potpunosti relaksirate, na samo nekoliko kilometara nalaze se lekovite vode Radaljske Banje, koje su svim svojim svojstvima veoma slične daleko poznatijim bazenima Banje Koviljače. Ove sumporaste vode preporučuju se za sve reumatske tegobe i druge bolesti kostiju. A, sa druge strane Drine nalazi se i „veliki“ Zvornik. I ovaj grad vredi obići zbog njegove jedinstvene i duge istorije, same Zvorničke tvrđave i bogate kulturne baštine, ali i zbog gurmanluka i roštilja, vrhunskih kafana – ili samo promene ugla posmatranja Zvorničkog jezera.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Zvorničko jezero
Rent-A-Car - Zvorničko jezeroIzleti/Ekskurzije - Zvorničko jezero
Drugi gradovi Zapadna Srbija