Destinacije :: Pčinjski okrug ::

Surdulica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Surdulica je mali gradić na samoj granici sa Bugarskom, čiji je razvoj umnogome podstakla odlična mreža puteva, ali i plodna, pitoma okolina. Udaljena je 140 kilometara od Sofije i 320 kilometara od Beograda, a svega kratku vožnju od Leskovca i Vranja.

Čak 11 pravoslavnih manastira na teritoriji opštine Surdulica

Ova mala „Sveta Gora“ broji čak 11 manastira na teritoriji svoje opštine. Svi hramovi podignuti su u rasponu od oko 100 godina, nakon što je Osmanlijska vlast napustila ove krajeve. Obilazak ovih manastira idealan je za celodnevni, kružni izlet, jer će vas provesti kroz lepa okolna sela Klisuru, Vlasinu, Jelašnicu, Mačkaticu, Suvojnicu i Donji Romanovac, a velelepni hram posvećen Svetom Georgiju nalazi se u samom centru Surdulice. Ova upečatljiva građevina izgrađena je 1895. godine, i odlikuje je dvobojna fasada i lep moravički stil. Hramovi su posevećeni Svetoj Trojici, Proroku Iliji, rođenju Bogorodice, Jovanu Krstitelju i Svetom Pantelejmonu. Neki od manastira i dalje su okupljaju vernike, dok su drugi zapušteniji, ali svakako vredi ih obići sve.

Manastir Palja

Ovaj manastir posvećen Bogorodici privlači posebnu pažnju kako vernika, tako i poklonika kulture, izletnika i ljubitelja prirode. Manastir Palja nalazi se u blizni sela Kstreševci, u dolini reke Paljske. Godina gradnje gubi se u davnim vremenima, zajedno sa imenima zadužbinara i neimara, a iz mutne prošlosti u pričama meštana pominje se ime vizantijskog cara Romana Diogena, što gradnju smešta u XI vek. Ova jednostavna, jednobrodna građevina sa oltarom i bočnim aspidama pokrivena je kamenim pločama. U blizini možete potražiti i čudotvorni, lekoviti izvor Svete Petke, koji vraća očinji vid i leči glavobolje. Ovaj manastir okružen je lepom, divljom prirodom, ali nije obnavaljan i u prilično je lošem stanju.

Vlasinsko jezero

Na mestu nekadanjeg Vlasinskog blata danas se nalazi jedno od najlepših jezera Srbije. Ova plitka i velika vodena površina danas pokriva najveće tresetište Balkana. Ovo jezero je po svim podacima najprivlačniji i najposećeniji turistički centar juga Srbije. U njegovim sivkasto-plavim, beskrajno bistrim vodama ogledaju se vrhovi Čemernika, Vardenika i Strešera, a ono se nalazi na visini od čak 1260 metara. Izuzetna flora i fauna, te ekološka očuvanost čine Vlasinsko jezero prebogatim ribom, pa je ovo i pravi raj za ljubitelje pecanja. Plutajuća ostrva, uređene plaže i izvrsna ponuda kafića i restorana na Vlasinskom jezeru čine da ovo mesto postane ne samo izletište, već destinacija na kojoj se može provesti i čitav odmor.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Surdulica
Rent-A-Car - SurdulicaIzleti/Ekskurzije - Surdulica
Drugi gradovi Pčinjski okrug