Destinacije :: Jablanički okrug ::

Sijarinska banja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Sijarinska banja je pravi biser među banjama Srbije, budući da ovde ima ni manje ni više nego 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost. Pored toga, priroda koja okružuje banju, brda pokrivena gustim šumama hrasta i bora, prostrani proplanci i pašnjaci, doline potoka, kao i livade i staze samo će još više doprineti, kako zdravlju, tako i lepom raspoloženju gostiju. Pored toga brda doprinose i povoljnim klimatskim uslovima, budući da banju štite od vetrova i magle.

Gde se nalazi Sijarinska banja

Sijarinska banja se nalazi na jugu Srbije, pod planinom Goljak i u klisurastoj dolini reke Jablanice, koju u ovim krajevima nazivaju Banjski potok. Na nadmorskoj visini je od čak 520 metara, a ime je dobila po selu Sijarina, koje je pored bujnog šumskog pokrivača u okolini, poznato i po voćarstvu i stočarstvu. Ova banja je tokom vremena nosila više imena, a neka od njih su Arnautska Banja, Stara Banja i Leskovačka Banja.

Kratka istorija Sijarinske banje

Sijarinska banja je jedna od onih koje su bile naseljene od davnina, što potvrđuju tragovi topljenja rude i brojne rudarske iskopine, posebno one kod sela Lece i Novog Brda. Na osnovu rimskog kaštela i starog puta od Turesa (Pirota) do Vicianuma (Prištine), kao i na osnovu pronalaska velikih ćupova, smatra se da su Rimljani koristili njene lekovite vode još u VII veku. Jedan od starih bazena u lečilištu i sada se naziva ”rimski bazen”.

Takođe, ovo mesto je bilo stecište burnih istorijskih događaja i neprilika, pa se stanovništvo, čas iseljavalo, a čas doseljavalo. Smatra se da su izvori lekovite vode korišćeni i tokom srednjeg veka, ali dolaskom Turaka na ove prostore bili su zapušteni. Ipak, poznato je da je tokom XVII veka banja bila na glasu.

Prva kupatila, sa malim i velikim bazenom izgrađena su krajem XIX i početkom XX veka. Tada se u okolini grade i prve kuće. Poznati su Acini i Maznićevi konaci koji su imali čak 20 soba i kafanu.

Od tada je banjski turizam u Sijarinskoj banji napredovao, mada je veći banjski objekat, koji je vremenom počeo da služi kao stacionar za prihvat bolesnika, izgrađen 1954. godine.

Arheološki lokalitet Caričin grad

Možda najvrednije kulturno nasleđe iz prošlosti, koje se nalazi u blizini banje, su arheološki ostaci Caričinog grada, iz VII veka. Ovaj grad, poznat i pod imenom Justiniana Prima, predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je veliki vizantijski car Justinijan I (527-565) prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kom se rodio.

Grad se sastojao iz tri dela – Gornjeg, Srednjeg i Donjeg, a na njegovom najvišem delu bio je postavljen Akropolj, sedište crkvene uprave, okružen snažnm bedemima, u čijem se središnjem delu ističe centralni kružni trg gde se odvijao javni život grada. Grad je bio opasan, ulice popločane krečnjačkim pločama, a u palati je, čak, postojalo podno grejanje toplim vazduhom. Najznačajnija zgrada bila je velika katedralna crkva, jedan od najznačajnijih spomenika vizantijske kulture na Balkanskom poluostrvu.

18 izvora mineralne vode

Čak 18 izvora mineralne vode, različitog fizičko-hemijskog sastava nalaze se u rasponu od 800 metara i njihova temperatura varira između 32 i 72°C. Međutim, u ovoj banji se nalaze i dva jedinstvena izvora tople vode u Evropi, a to su gejziri. Vodeni stub jednog od njih pojavio se 1954. godine i dostiže visinu od 8 metara, dok je drugi povremeni i eruptira na svakih 10 minuta.

Lekovito, radioaktivno sumporovito blato

Pored mineralne vode, u Sirjanskoj banji postoji i lekovito, radioaktivno sumporovito blato. Lekovite makroelemente ovih izvora čini kalcijum, a lekovite mikroelemente kalijum, litijum, rubidijum, cezijum, stroncijum, barijum, bakar i mangan. Svi ovi izvori imaju svoja imena i svaki je ”zadužen” za određene bolesti, pa se tako izvor ”Raj” koristi kod gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu, ”Kiseljak” je takođe dobar za gastritis, ”Hisar”se koristi kod hipohromnih anemija, a ”Spas” kod stanja nakon preležane žutice.

Dijapazon bolesti koje se pijenjem vode, inhaliranjem, kupanjem i blatnim oblogama mogu lečiti je prilično širok, pa veliki broj pacijenata koji boluju od bolesti kao što su oboljenja kostiju i zglobova, mišića, creva, katar želuca, išijasa, poremećaja jetre, žučne kesice, mokraćnih puteva i bubrega, različite vrste anemija, malokrvnosti i iznurenosti, neuroze, astme, bronhitisa, ginekološki i drugih poremećaja ovde mogu potražiti pomoć i poboljšanje. Iako banja još uvek nije u potpunosti razvijena, u njenom okrivlju može se smestiti i preko 1.500 gostiju istovremeno.

Svetoiljski sabor

Kako bi boravak pacijenata i posetilaca bio što sadržajniji i zanimljiviji, tokom avgusta se u okviru Sijarinske banje održava manifestacija Svetoiljski sabor. U okviru njega, organizuju se koncerti, etno vašari, pozišne predstave, takmičenja šahista, fudbalski turniri i druge aktivnosti. Takođe, tu je i manifestacija Gejzirske noći, koja se pored drugih i različitih događanja, tradicionalno završava venčanjem kod gejzira.

Zlatni kotlić gejzera

Udruženje sportskih ribolovaca „Gornja Jablanica” iz Medveđe organizuje i manifestaciju Zlatni kotlić gejzera koja počinje takmičenjem članova udruženja u ribolovu, zatim se krčkaju riblji specijaliteti u kotlićima, dok se sve završava zabavno umetničkim programom.

Priroda i sport u Sijarinskoj banji

Gostima su na raspolaganju i sportski tereni, kao i vaterpolo bazen. Okolina Banje je pogodna za lov, a na reci Jablanica postoje uslovi za sportski ribolov.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Sijarinska banja
Rent-A-Car - Sijarinska banjaIzleti/Ekskurzije - Sijarinska banja

Drugi gradovi Jablanički okrug