Destinacije :: Bačka ::

Senta smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Retko ko nije čuo za Sentu, jer leži na prelepim obalama reke Tise u Bačkoj, na jednom od najplodnijih oblasti Srbije. Senta nosi i epitet jednog od najstarijih gradova Vojvodine, a danas ima nešto više od 20.000 stanovnika.

Kratka istorija Sente

Senta je izrasla oko manastira, a prvi put se pominje u darovnom pismu koje je izdato 1216. godine od strane mađarskog kralja Endrea II. Osim ovih prvih pomena Sente kao velike i značajne geografske tačke, da ne kažemo čvora, ovaj grad će biti naseobina mnogih naroda od kojih su samo neki Mađari, Slovaci, Jevreji i Nemci, a kasnije i Crnogorci, Srbi i drugi narodi. Pristanište u Senti, koje je od ušća Tise u Dunav, udaljeno samo 124 kilometara veoma je bitna strateška tačna, naročito za istorijski razvoj grada.

Nažalost, sredinom XVIII veka, Senta je izgorela u ogromnom požaru koji je zahvatio sve bitne građevine. Od tada, Senta poprima nešto izmenjen izgled, kakav nam je i danas poznat.

Razvoj Sente u XIX i XX veku

Za Sentu XIX i XX vek znači vreme velikih promena. Pored poljoprivrede kojom se bavi većina stanovnika, početkom šezdesetih godina XX veka počinje razvoj industrije i prehrambene industrije. Most preko Tise i fabrika šećera samo su počeci izgradnje industrijske zone, koja se od tada razvijala, a ti primerci su i dalje vidljivi u arhitekturi, te ćete jednostavnom šetnjom kroz grad sve to moći da vidite.

Vatrogasna kasarna u Senti

Ukoliko obilazite Sentu, nezaobilazna stanica će vam svakako biti i vatrogasna kasarna, nadaleko poznato delo čuvenog arhitekte Bela Lajta. Bilo kako bilo, zgrada je izrađena u secesionističkom stilu, a poseban šarm daju joj elementi mađarske narodne umetnosti. Vatrogasna kasarna u Senti smatra se i remek delom kombinovanja secesije na mađarski način i narodnog građevinarstva.

Rodna kuća Stevana Sremca

Rodna kuća Stevana Sremca nalazi se upravo u Senti. Kuća je bitan spomenik kulture, a građena je 80-ih godina XIX veka. Fasada kuće ukrašena je na izuzetno zanimljiv način, fugama čudnih oblika, a floralni i zoomorfni motivi zajedno sa medaljonima su takođe prisutni.

Ko je bio Stevan Sremac

Stevan Sremac je rođen u Senti 1855. godine, gde je proveo rano detinjstvo. Pošto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Đorđević ga dovodi u Beograd  na dalje školovanje. Tada se opredeljuje za studije istorije na Velikoj školi, a učlanjuje se i u Liberalnu stramku. Svoj radni vek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nišu, Pirotu i Beogradu. Umro je 1906. godine u Sokobanji.

Počeo je da piše relativno kasno u 33. godini zivota, a 1888. godine počeo je da objavljuje prozne hronike o ličnostima i događajima iz srpske istorije, koje će se pojaviti kao knjiga 1903. godine pod nazivom “Iz knjiga starosavnih”. To je bilo piščevo oduživanje duga profesiji istoričara, ljubavi prema nacionalnoj prošlosti i snu o velikoj Srbiji.

 

Realističku prozu počinje da piše tek posle dolaska u Beograd. Dugogodišnji život u Nišu bio je period stvaralačke inkubacije. Prvu realističku pripovetku objavio je 1893. godine pod naslovom “Božićna Pečenica”, a potom slede “Ivkova slava” (1895. godine), Vukadin (1903. godine), Limunacija na selu (1896. godine), Pop Ćira i Pop Spira (1898. godina), jedan o najboljih humorističkih romana u našoj književnosti i Zona Zamfirova (1906. godine) najbolje komponovano Sremčevo delo.

 

Zgrada Plebanije

Zgrada Plebanije ugošćava muzejsku ustanovu koju svakako trebate posetiti. Osim postavke od izuzetne estetske lepote i sama zgrada, građena početkom XX veka ima status spomenika kulture u kategoriji nepokretnih dobara.

Vrhunsko arhitektonsko zdanje – Slavnića kuća

Još jedno delo vrhunskog arhitekte je takođe i Slavnića kuća – delo arhitekte Bela Lajta. Sagrađena je između 1904 – 1905 godine. Ova kuća slavnog krojača Krste Slavnića, zamišljena je potpuno van simetričnih rešenja. Na njoj se smenjuju različiti oblici, prozori dvokrilni, te trokrilni, krivudave linije i neprecizni oblici. Svi ovi epiteti i čine Slavnića kuću upravo toliko slavnom.

Srpska pravoslavna crkva sv. Arhangel Mihailo

Za sve ljubitelje sakralne arhitekture kao i za one koji zaista uživaju u lepim primercima koje je arhitektura izrodila upravo ovde u Senti, vredi obići crkvu sv. Arhangel Mihaila. Crkva je prvobitno sagrađena sredinom XVIII veka, a tokom Srpske bune sa sredine XIX veka je, nažalost, bila porušena. Renovirana je i obnovljena u XX veku, te je i danas moguće uživati u njenom skladu.

Gradska kuća – Zaštitni znak Sente

Ova građevina je, više nego bilo koja druga, zaštitni znak Sente. Gradska kuća u Senti je nažalost izgorela 1911. godine, a po raspisanom projektu je podignuta nova samo tri godine kasnije 1914. godine. Neobičan izgled ovde gradske kuće je pospešen dodatnom konzervacijom i restauracijom koja je trajala u periodu od 2000. do 2005. godine

Obavezno posetite najočuvaniji skelet mamuta u Evropi

Skelet mamuta pronađen 1996.  baš u Kikindi, u pogonu fabrike cigle i crepa „Toza Marković“. Ispitivanjem skeleta utvrđeno je da je mamut u stvari mamutica, pa joj je i dato ime – Kika. Od 2006. Kika se nalazi u Narodnom muzeju Kikinda, i kao glavni eksponat Kika je oživela ovaj Muzej, postavši njegov zaštitni znak i brend. Osim samog skeleta, tu je i 3D film koji će vas provesti kroz priču o Kiki (ponesite maramice, priča ima tužan kraj :( ).

Senta je prelep grad zato ga nemojte propustiti

Za neke poseta Senti ličila bi na posetu nekom malom gradu u Mađarskoj zbog specifične arhitekture, sklada i nezaobilaznih mađarskih motiva koji se, osim u muzejima, tkaju i u ostalim sferama svakodnevnog života ovog divnog mesta koje se nalazi na severu Srbije.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Senta
Rent-A-Car - SentaIzleti/Ekskurzije - Senta

Drugi gradovi Bačka