Destinacije :: Srem ::

Ruma smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

U samom srcu Srema, nadomak južnih obronaka Fruške gore, nalazi se Ruma. Svega 65 kilometara od Beograda i 35 kilometara od Novog Sada, ovaj po mnogo čemu jedinstveni grad nalazi se na 111 metara nadmorske visine, sa pogledom na prostranu ravnicu, i lagane brežuljke Fruške fore. Šabac i Sremska Mitrovica su mu prve komšije, a ovo kulturno i privredno središte Srema baštini dugu istoriju i bogato kulturno nasleđe.

Kratka istorija Rume

Mnogobrojna arheološka nalazišta potvrđuju da je na ovim prostorima organziovanih ljudskih zajednica bilo još tokom praistorije, a na prelasku iz stare u novu eru, rumski kraj postaje jedna od najznačajnijih rimskih pokrajina, zajedno sa Sirmijumom, kao jednom od prestonica Rimskog carstva.

Inače, ime Ruma prvi put spominje se u Sremskom defteru iz 1566. godine, kao jedno od mesta u okviru velikog Osmanlijskog carstva. Međutim, grad koji danas možemo da razgledamo nastajao je kao plod planirane gradnje i razvoja u okivru Austrougarskog carstva, u čijem se sastavu Ruma nalazi od prvih decenija XVIII veka, i zajedno sa ostatkom Srema, biće pod austrijskom upravom sve do kraja I svetskog rata.

Ruma je jedan od retkih gradova čije planove dan danas možemo videti, a nastali su tokom 1746. godine, sa ortogonalnim sistemom ulica, i precizno propisanim uslovima gradnje koji i danas odlikuju panoramu Rume i ispunjavaju grad klasicističkim duhom i “bečkim” šarmom. Tradicija pažljivog i proračunatog razvoja grada traje i danas, pa se Ruma skladno širi i daruje svojim građanima sve više i više sadržaja.

Ajmo kume do te lepe Rume

Bogatstvo kulturne baštine oslikavaju i njene tri pravoslavne i jedna katolička crkva, Gradski muzej, ali i glavne ulice, pešačka zona i trgovi koje krase visoki drvoredi i šarmantne fasade. Može se pretpostaviti da je Ruma imala crkvu još od osnivanja naselja, jer se u popisu stanovništva iz 1566. godine spominju i tri sveštena lica, a pretpostavlja se da je današnja Crkva Svetog Nikole naslednik upravo te stare crkve.

Crkva Svetog Nikole (1758. godina)

Crkva Svetog Nikole je jedan od simbola Rume, podignuta je 1758. godine po tadašnjem kanonu sa klasicističkom kupolom. Ovu jednobrodnu građevinu krasi visoki zvonik, kao i izvedeni polustubovi u fasadi, te mali prozori na zvoniku. Veoma je zanimljivo da je uporedo sa gradnjom ove crkve počela i gradnja Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, kako bi se zadovoljile potrebe građanstva, a gradnju su obeležili i mnogi problemi ili današnjim rečnikom, skandali.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Kao sakralno mesto za gradnju crkve odabrano je staro pravoslavno groblje, a sreski sudija smatrao je da je mesto nepodobno i zbog blizine katoličke crkve. Ovaj spor je uzburkao duhove do te mere da se i sama carica, Marija Terezija umešala i presudila u korist pravoslavne crkve, pa je tek onda mogla da počne gradnja. Crkva je konačno završena 1861. godine i u njenom sklopu je izgrađeno i dvoršte, pa zidana kapija crkve čini sastvani deo vizuelnog identiteta ove građevine. Crkvu je ikonopisao poznati slikar Stefan Tenecki, pa je vredi obići i razgledati jedinstveni ikonostas i oslikanu unutrašnjost crkve.

Crkva Uzdizanja Svetog Križa

Katolička crkva “kojoj je pravoslavna bila preblizu” nalazila se na mestu gde i – danas, ali je bila napravljena od drveta i veličinom nedovoljna da prihvati svu svoju pastvu; bez tornja i ukrasa, jednostavna i veoma skromna, “više je ličila na ambar, nego na crkvu”.

Ipak, Crkva Uzdizanja Svetog Križa rekonstruisana je 1813. godine, a uz nju je izgrađen i župni dvor za stolujućeg sveštenika. Ovo je danas jednobrodna građevina izgrađena u skladu sa klasicističkim principima, orijentisana u pravcu sever-jug, a predstavu kojoj je crkva i posvećena na glavnom oltaru ikonopisao je Vinsens Dojčer. Više radova u ikonopisu crkve ostalo je nepotpisano, a zna se da su bili angažovani i domaći slikar Konstantin Pantelić, kao i mađarski umetnik Peškija.

Crkva Svih Svetih

Treća rumska crkva i poseban ponos Rumljana je pravoslavna Crkva Svih Svetih, koja se pominje još krajem XVIII veka, kao “trošna i sklona padu”. Ne zna se tačno gde se nalazila, ali nije bila na svom sadašnjem mestu. O ovome svedoči jedan zanimljiv zapis, a to je da su tokom XVIII veka u samom centru grada kuće kupovali ili gradili bogatiji trgovci pravoslavne vere, grčkog ili cincarskog porekla – i upravo oni su se žalili kako je ova crkva veoma daleko od njihovih domova, zimi teško dostupna, a da su liturgije bile omiljeno vreme za provale u njihove kuće.

Stoga je odobreno građenje treće crkve koja se nalazi u samom centru Rume, ali su gradnju ove crkve ometale sve sem ekonomskih briga, jer je novac za gradnju brzo prikupljen. Ali su zato bolesti, rat između velikih carevina Austrougarske i Turske, kao i mnogobrojni adminsitrativni problemi stalno odlagali početak radova. Kao šlag na tortu, i optužba da crkvu ne podižu Srbi, već šačica Grka.

Sve se završilo velikom građanskom peticijom koju su potpisali tada najugledniji građani Rume – Atanasije Stojković, Jovan Pantelić i 114 drugih lica, pa je crkva konačno stavljena “pod krov” tek sredinom XIX veka, a osvećena 1905. godine. Od tada, ova crkva nosi pomalo neobično ime Soštestvija Svetog Duha, a krasi je i ikonostas Hermana Bolea, dok je unutrašnjost crkve ukrašavao i slavni srpski slikar Uroš Predić.

Gradski muzej Rume

Ukoliko se zateknete na ulicama Rume, nemojte zaobići Gradski muzej, jer ćete ovde moći da vidite veoma značajne  eksponate i izložbe koji dočaravaju istoriju i život ovog kraja. U okviru muzeja nalaze se Etnološko, Istorijsko, Arheološko i Likovno odeljenje, i ovde možete videti raznu perodiku, plakate, razne trgovačke i bankarske knjige, dokumenta, mape, planove grada, kao i pokućstvo, predmete od upotrebne vrednosti i veliku zbirku arheoloških nalaza, od kojih je izložba antičkih medicinskih i farmaceutskih instrumenata prava poslastica za sve ljubitelje antike, razvoja medicine i društva.

Grofovski salaš Erem

Selo Erem, za koje čak ni pojedini Sremci nisu čuli, nekad salaš grofa Pejačevića, između Rume i Sremske Mitrovice, na kome su početkom dvadesetog veka živele grofovske sluge. Erem je mesto sa 32 kuće, udaljeno 8 kilometara od Rume i isto toliko od Sremske Mitrovice, u ovom trenutku ima nešto više od 60 stanovnika i svi su doseljenici.

Arheološko nalazište Gomolava Hrtkovci

Ljubitelji arheologije želeće da posete i nalazište Gomolava Hrtkovci, koje potiče iz doba kasnog paleolita. Nalazi se na južnim padinama Fruške gore, na oko 15 kilometara od Rume. Prvi arheološki materijali prikupljeni su krajem XIX veka, a zanimanje za ovaj jedinstveni lokalitet ne smanjuje se i dan danas.

Ovo je naselje tipa “TEL”, pa su nam ostali sačuvani razni oblici stanovanja još od kasno-vinčanskog perioda. Zna se da je naselje stradalo u požaru i da su na njegovim ostacima svoju kulturu gradile mnogobrojne autohtone zajednice. Ovde su se pojavile sojenice, pa ukopane kolibe, i na kraju kuće od pletara i keramičke peći, pa nije preterano ako kažemo da se ovde vidi presek kompletne ljudske civilizacije. Zato zaista ne treba propustiti obilazak Gomolave Hrtkovci, a isto važi i za Sirmium i antičke ostatke koje možete videti u okolini Sremske Mitrovice.

Preporučujemo Vam da napravite izlet do Fruške gore

Fruška gora je idealno mesto za izlet ukoliko se nalazite u Rumi, pa možete uživati u svim čarima Nacionalnog parka, prijatnoj klimi, starim šumama i upoznati se sa jezgrom srpske istorije – jer se ovde nalazi čak 16 manastira Srpske pravoslavne crkve. Fruška gora je i prvi Nacionalni park u Srbiji, sa Crvenim Čotom kao najvišim vrhom koji se uzdiže na svega 539 metara nadmorske visine, a ovde su i čuveno Stražilovo iz romantičarskih pesama, Iriški Venac, Veliki Gradac, livade, žitna polja, vinogradi, voćnjaci…

Borkovačko jezero

A, ako ste ipak raspoloženi za nešto “bliže” Rumi – Borkovačko jezero udaljeno je svega 3 kilometra od centra grada. Svi meštani će se složiti da je ovo njihovo omiljeno izletište. Veliko, veštačko jezero prostire se na 42 hektara površine, sa najvećom dubinom od oko pet metara. Ovo jezero ima lepo uređenu plažu sa kafićem, a u blizini je i ribolovački dom, gde možete probati neke od ribljih specijaliteta i uživati u predivnom, prirodnom ambijentu.

Ovo jezero je veoma bogato ribom, pa je dom mnogobrojnih pecaroških manifestacija i nadmetanja, a zelena okolina jezera pruža odlične uslove za brojne sportske i rekreativne sadržaje. Tako se pored sportskih terena ovde nalazi i nova trim staza, biciklističke i pešačke staze. Takođe, tu je i Akva Kamp, kako bi svi ribolovci, ljubitelji prirode i izletnici mogli da uživaju u lepotama ove predivne, očuvane prirode.

Jezero Kudoš ili Pavlovačko jezero

Još jedno jezero nalazi se svega 6 kilometara od Rume, u selu Pavlovci, a zove se Kudoš. I ovo jezero je izuzetno bogato ribom, i pravo je mesto za sve ljubitelje pecanja.

Vašar u Rumi

Ruma je dom različitih kulturnih manifestacija, a kako se mnogi Sremci hvale, i najvećeg vašara u Srbiji, ili čak na Balkanu. Održava se još od 1747. godine, i godinama je mesto gde se trgovci i njihove mušterije sreću. Ovaj vašar ima dugu i zanimljivu istoriju, i održava se svakog trećeg dana u mesecu – bilo u petak, ponedeljak ili nedelju, a svoju dugu tradiciju ima i u podizanju rumske ekonomije i trgovine, jer dugo vremena ovaj gradić nije imao ni prodavnicu ni stalnu pijacu, pa se vašar održavao i češće.

U Rumi se održava više od 15 raznorodnih manifestacija

Sveukupno više od 15 raznorodnih manifestacija oživljava Rumu – od Božićne ulice, preko bazara kreativnosti i etnoloških i folklornih manifestacija, sve do “Sremskih Kolača”, “Dobrog ukusa i vesele atmosfere”, u Rumi ne nedostaje dobre zabave i nezaobilaznih gastronomskih poslastica.

U Rumi ćete pronaći sve što Vam je potrebno za lep i bezbrižan odmor

Ruma ima i više izvrsnih kafana, bilo da želite da se proveselite ili uživate u ambijentu, hrani i odličnim sremskim vinima, ali ne zaostaje ni ponuda kafića, poslastičarnica, barova i klubova, pa ćete verovatno moći da pronađete nešto baš po svom ukusu. U krajnjoj liniji – Šabac, Sremska Mitrovica i Novi sad su jedva pola sata vožnje udaljeni od Rume, pa se i tamo možete uputiti u provod.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ruma
Rent-A-Car - RumaIzleti/Ekskurzije - Ruma

Drugi gradovi Srem