Destinacije :: Raška ::

Rudno smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Selo Rudno se nalazi na 1100 metara nadmorske visine, na obroncima planina Radočelo i Golije. Rudno se, takođe smatra delom prirodnog rezervata, Golija – Strudenica i okruženo je gustim šumama, bogatim i raskošnim pašnjacima, livadama i mnoštvom gorskih reka i potoka izuzetnog kvaliteta, s obzirom da se u okolini ne nalaze nikakvi industrijski centri. Najveće su reke Brevine, Izubra i Vrelo. Sve tri reke bogate su potočnom pastrmkom, koja se može prepoznati po karakterističnoj crvenoj pegi, i rečnim rakom.

Predanja kažu da sa Rudna vodi sedam puteva, a istorija govori da su kroz Rudno prolazili mnogi karavani u pravcu Dubrovnika. Ta ista istorija je verovatno podstakla i priče o silnim blagima koja su tu negde zakopana, a koja su u nevolji ostavljana u nadi da će se jednom ponovno otkopati.

Neretko, u gluvim zimskim noćima, dok mećava steže i škripi oko vrata, može se čuti zavijanje vuka u potrazi za plenom. A u proleće, kada se priroda pokaže u svoj svojoj veličanstvenosti, pravi je doživljaj dočekati izlaske i zalaske sunca. Šetnja u leto kroz šume ispresecane mnogim stazama odmara misli, a daleka dozivanja meštana daju osećaj bezbrižnosti. Jeseni su očaravajuće, sa milion boja, a zime snežne i romantične.

Crkvica Svete Trojice

Ono što Rudno čini interesantnim je crkvica Nikoljača iz XIV veka, restaurirana crkvica Svete Trojice, prelepa i bistra rečica, potez Brevina, gde izveđači svakog leta orgnizuju logor za kampovanje i edukovanje dece, staza zdravlja duga 36 km sa postavljeni etno-brvnarama za odmor, kanjon Kace koji svojim slapovima čini ovaj predeo veoma atraktivni i izazovnim.

Najvažniji događaji u selu Rudnom

Najvažniji događaji na Rudnom u toku godine su Tradicionalno badnje veče sa paljenjem badnjaka u crkvici Sv. Trojice, Hajka na lisice (mart), Hajka na vukove (mart), Dani jorgovana u manastiru Gradac (maj), Kamp izviđača u Brevini (juli/avgust), Tradicionalni sabor u Rudnom (juli), Cvetna polja Evrope (avgust), Tradicionalni sabor na Radočelu (avgust), Krompirijada (septembar) i Sabor u manastiru Studenica (septembar).

Planina Radočelo

Planina Radočelo je pretežno obrasla stoletnom četinarskom šumom, koja daje opojni miris smole i cvetnim mirisnim livadama, izuzetne lepote. Njen najviši vrh – Krivača, nalazi se na 1643 metara nadmorske visine i iz sela Rudna postoji staza, okružena prelepom, ali pomalo zastrašujućom, drevnom šumom, koja do njega vodi.

Planina Golija

Golija je najviša planina na jugozapadu Srbije. Pripada unutrašnjoj zoni Dinarskog planinskog sistema. Na Goliji se nalaze mnogobrojne reke koje su raščlanile njene strane, od kojih su najpoznatije Studenica, Brvenica i Moravica.

Planina Golija je obrasla bukovom šumom na severnoj, severoistočnoj i istočnoj strani. Najveća površina pod bukvom nalazi se na Crnom Vrhu (Biser Voda). Na planini ima i jela, a iznad 1700m nadmorske visine zastupljena je samo smrča. Na Goliji postoje tri rezervata prirode koji su pod zaštitom. Kompleks mešovitih šuma jele, smrče i bukve na lokaciji iznad Ljutih livada je zaštićen na površini od 30 ha još od 1950. godine. Zaštićen je i rezervat šuma smrče, jele i bukve na prostoru od 8,5 ha, u blizini Jankovog kamena, najvišeg vrha Golije, na 1833 m nadmorske visine. Turizam se na Goliji razvija velikom brzinom. U poslednjih 10 godina Golija je dobila savremene i uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje.

Kako se može stići do sela Rudno

Do sela Rudno se može stići Ibarskom magistralom iz pravca Kraljeva, prema jugu. Od Kraljeva se putuje oko 76km do naselja Brvnika, zatim se skreće desno i putuje narednih 12km prema manastiru Gradac odakle se produžava pravo, asfaltiranim putem, još 12km do centra sela Rudno. Od najbližeg urbanog naselja Ušća, Rudno je udaljeno 16 kilometara.

Netaknuta priroda je sinonim za selo Rudno

Netaknuta priroda, vazduh takvog kvaliteta da se selo smatra vazdušnom banjom i boravak u njemu preporučuje za izlečenje mnogih bolesti, od kojih su neke anemija, leukopenija, kao i bolesti respiratornih organa, i bogatstvo planinskih voda čine ovaj kraj pogodnim za poljoprivredu, ističe se proizvodnja krompira, ali idealnim za stočarstvo. Životinje na rudnjanskoj visoravni ne hrane se koncentratom, već ovsem i pšenicom, a kada cena to ne dozvoljava, daju im čak i kuvani krompir, što puno govori o kvalitetu proizvedenog mesa, jaja i mlečnih proizvoda.

Domaći specijaliteti

U selu se proizvode sir, kajmak, prasetina i jagnjetina najboljeg kvaliteta. U Rudnu radi mlekara sa pekarom, a planira se proizvodnja masnih sireva, kačkavalja, sireva sa borovnicom i ostalim šumskim voćem, koje ovde takođe obilno uspeva. Iako su se u selu Rudnu nekada održavale igranke i bilo je pesme, danas ih više nema, ali zato posetioci mogu da uživaju u potpunom spokoju i tišini karakterističnoj za život na selu. Zaseoke u okolini, Dražinici, Reka, Bzovik i Laze povezuje put građen još u doba Nemanjića, koji je nedavno potpuno obnovljen, i kojim se stiže do Manastira Gradac.

Manastir Gradac

Manastir Gradac leži na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije. Tačna godina gradnje manastira nije poznata. Smatra se da je završen u poslednjoj četvrtini XIII veka. Zadužbina je Jelene Anžujske, a građen je u stilu Raške škole.

Manastir Studenica

Ispod planine Radočelo, Stefan Nemanja je sagradio manastir krajem XII veka. Ime je dobio po reci koja teče sa Golije i uliva se u reku Ibar. Od 1207. godine, pa do polovine XIII veka Sveti Sava boravi u Studenici. Pod Savinim starateljstvom manastir postaje kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije. Svrstava se u najvrednije spomenike raške graditeljske škole. Crkva posvećena Bogorodici je jednobrodna, sa oltarskim prostorom i unutrašnjom pripratom, dok je spoljašnju nešto kasnije podigao kralj Radoslav.

Šta preporučujemo gostima koji posete selo Rudno

Tokom svih godišnjih doba, gostima koji dolaze u Rudno se prepuručuju šetnje kroz guste šume do obližnjih planinskih vrhova Radočela, Krivače, Katava, Crkvine, Divan, Nikoljača, nadmorske visine preko 1200 metara, jer će blagotvorno dejstvo vazduha, mir i čistoća prirode, bajkovitost predela i lekovitost kako biljaka tako i mnogih prizora doprineti potpunom okrepljenju i podmlađivanju organizma.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Rudno
Rent-A-Car - RudnoIzleti/Ekskurzije - Rudno

Drugi gradovi Raška