Destinacije :: Jablanički okrug ::

Predejane smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Na polovini puta od Beograda do Soluna, u središnjem delu živopisne Grdeličke klisure smetila se mala južnosrbijanska varošica Predejane. U samom laktu klisure, na blagim padinama planine Čemernik i zatalasanoj visoravni koju meštani zovu Rosulja, širi se zrakasta sturktura ovog malog gradića.

Predejanska reka

Kroz varošicu protiče lepa i plahovita Predejanska reka, nalik na planinski potok, dok sa zapada gradić senči i nadvisuje strma klisura kojom je sebi put prosekla Zapadna Morava.

Predejane je sinonim za odmor i opuštanje putnika namernika

Predejane ima jedva 1500 stanovnika, ali je već dugo vremena poznat mnogim putnicima koji prolaze srpskim putevima, pa ćete, ukoliko se zaputite u Makedoniju, Grčku ili Tursku autobusom, ovde sasvim izvesno praviti predah. Na 300 km od Beograda, i 25 km od Leskovca, do Predejana možete stići i prugom, mada je ovo putovanje mnogo napornije i duže nego što bi smelo da bude.

Najbliži veći grad kada krenete ka Vranju biće Vladičin Han. Desetak kilometara od Sarajevskog mosta na Moravi, na platou zvanom Rosulja nalazi se motel, jedan od tri najbolja na koridoru 10. Upravo tu počinje Predejane, mesto kao stvoreno za odmor i uživanje turista i putnika. Na levoj obali Predejanske reke razvilo se naselje Reka koje sa kućama pored pruge i puta čini urbanu celinu.

Kratka istorija Predejana

Kao i na mnogim raskrsnicama velikih i značajnih pravaca, i maleno Predejane ima dugu istoriju, mada se kao zasebano mesto pominje sredinom XIX veka, kada je ovde napravljen, smatra se bolji i brži put na pravcu koji je na značaju dobio sa oslobađanjem Srbije. Kroz svoju istoriju mnogo češće vezivan za Leskovac ili Vladičin Han, ovaj gradić prati razvoj i svih sličnih mesta koja rastu i menjaju se u zavisnosti od prometa putnika i robe na njihovom drumu, a kroz Predejane je prošla i pruga, pa je neko vreme železnicom ovde stizalo mnogo više robe nego drumom.

Stari most – Nekadašnji simbol Predejana

Kao najznačajniji spomenik ovog gradića stoji most, nekada građevina izuzetne lepote, čiji kulturni značaj nije prepoznat ni zaštićen na vreme, pa lepu kamenu ogradu ukrašenu ornamentima nažalost možete videti još samo na starim fotografijama i ponekoj požuteloj razglednici.

Most je izgrađen u 1868. godine, kada je građen i drum kroz Grdeličku klisuru. To je jedinstven most, kаkvog nemа nа tom mаgistrаlnom putu od Beogrаdа do Skopljа. Grаđen je od velikih blokovа fino obrаđenog kаmenа, ozidаnog u obliku lukа sа tаkođe kаmenom ogrаdom, visine 80 sаntimetаrа. Ova sаobrаćаjnicа služilа je kаo glаvnа vezа severne, zаpаdne i srednje sа južnom Evropom i Bliskim Istokom rаvno sto godinа, sve do 1962. godine, kаdа je u sаobrаćаj pušten sаvremeni аutoput.

Crkva Svetog Arhangela Gavrila

Samo godinu dana kasnije posle gradnje druma, počela je i gradnja Crkve Svetog Arhangela Gavrila, a u knjigama je sačuvano i ime neimara Kitana Debarlije, koji je crkvu zidao prema uzoru na pravoslavne crkve kakve su tradicionalno građene na ovim prostorima, kamenom koji su meštani dobrovoljno davali i dovlačili.

Posebnu pažnju privlači zapadni deo crkve, koji je zidan obrađivanim krečnjakom same klisure. Ikonostas i ikonopis radio je tada čuveni zograf iz Galičnika, Vasilije Krstić. Nažalost, u 130 godina postojanja ove crkve prva rekonstrukcija započeta je 2008. godine, a iste godine je liturgiju po prvi put držao jedan patrijarh.

Divna i divlja priroda biće dovoljna za bezbrižan odmor

Svakako najpoznatije kao mesto za kraći ili duži predah, Predejane je okruženo divnom i divljom prirodom, pa će pravi ljubitelji moći da uživaju u lepotama jedne od najpoznatijih klisura u ovom delu Evrope, a blage padine Čemernika kriju više izvora i staza za one avanturističkog duha.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Predejane
Rent-A-Car - PredejaneIzleti/Ekskurzije - Predejane

Drugi gradovi Jablanički okrug