Destinacije :: Istočna Srbija ::

Požarevac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Ćerali se hajduk Zmaj despot Vuk i njegov brat Jakšić s turskim junakom Alibegom iz Smedereva, širom Srbije, da se pobiju. Dva puta je Zmaj ranjavao Alibega i dva puta je ovaj izvlačio živu glavu. Na kraju se sakri u neki nepristupačan rit, i kako ga nije mogao naći, Zmaj despot Vuk rit zapali, te Alibeg izgore. A mestu koje je u požaru izgorelo osta’ ime Požarevac.

U zagrljaju čak tri reke, Dunava, Velike Morave i Mlave, ispod brda Čačalica i u plodnoj dolini Stiga, izrastao je Požarevac, privredno, administrativno sedište Braničevskog okruga i njegov kulturni centar.

Kratka istorija Požarevca

Ime grada se prvi put pominje u turskim tefterima, 1476. godine. Na veća vrata, međutim ulazi 1718. godine kada su se u njemu sastale tadašnje velike sile – Austrija i Turska, kako bi potpisale ”Požarevački mir”, mirovni ugovor kojim su se obavezale na primirje. Značajnu ulogu u procvatu i razvoju mesta odigrao je srpski knjaz Miloš Obrenović, koji je u gradu podigao Sabornu crkvu, svoj dvor, odnosno konak, te novu čaršiju 1827. godine. Da je nekadašnja varošica stasala u pravu urbanu sredinu dodatno je potvrdila i izgradnja pozorišta, 1842. godine, u kome je održana premijera ”Romea i Julije”, prvo izvođenje nekog dela Viljema Šekspira na čitavom Balkanu.

Mali Korzo ili Štrafta – Glavno šetalište u Požarevcu

Požarevljani se prepoznaju kao ljudi vedrog duha, zaljubljenici u pesmu, igru i dobar provod, dobri domaćini i ljubitelji ukusne hrane i pića. O tome svedoči i glavno šetalište u Požarevcu, ulica Mali Korzo, od milošte prozvana Štrafta. Ova šarena ulica pleni dobrim raspoloženjem na mnogim licima koja tuda prolaze. U njoj, kao i širom centra Požarevca naći ćete mnoge kafiće i restorane, butike i tržne centre, ulične svirače, suvenirnice i druge sadržaje u kojima ćete uživati.

Lepi trgovi i parkovi

Ipak, lepi trgovi, drvoredi i hedonističkim uživanjima posvećene atrakcije nisu jedino u čemu se ovde može uživati. U Požarevcu se nalaze značajna zdanja, koja prilikom posete ovom gradu nikako ne bi valjalo zaobići.

Saborna crkva Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila

Saborna crkva Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila po naredbi knjaza Miloša, osnovana je 1819. godine i za vreme njegovog boravka u Požarevcu služila je kao saborni hram čitave Srpske pravoslavne crkve u kneževini. Kasnije je hram preseljen u Beograd. U početku je bila bez zvonika, koji je naknadno sazidan 1856. godine. Ova se crkva smatra jednim od najznačajnijih primera prelaznog stila u arhitekturi obnovljene Srbije, sa ukrasnim elementima srpsko-vizantijskog stila.

Okružno zdanje – Zgrada gradske skupštine

Okružno zdanje danas je značajan arhitektonski, graditeljski, istorijski i kulturni spomenik, koji se na fotografijama često koristi i kao simbol samog grada. Sagrađen je na temeljima srušenog konaka kneginje Ljubice i danas je to zgrada gradske Skupštine.

Njena gradnja tokom druge polovine XIX veka predstavlja težnju tadašnje Srbije, proglašene mladom Kraljevinom, da stigne Evropu, te je i njen arhitekta, Miler uložio poseban trud, izgrađena je za svega godinu dana, a priča se da su u samoj izgradnji učestvovali i čuveni Italijanski zidari.

Fasada zdanja, rađena u duhu bečkog akademizma, podećala je svojim oblikom i pojedinostima na zgrade italijanske renesanse. Ispred se nalazi lepo uređen park koji je izgrađen 1894. godine.

Narodni muzej u Požarevcu

Narodni muzej u Požarevcu osnovan je 1895. godine i odmah posle onog u Beogradu, najstariji je u Srbiji. U njegov sastav ulaze odeljenje arheologije sa impozantnim spomenicina drevne kulture Rimljana, Muzej kulturne istorije sa retkim medaljama Požarevačkog mira, Etno-park na Tulbi, Kuća Fonda Petra Dobrnjca, Legat Miodraga Markovića. U muzeju se nalaze otkrića sa brojnih i veoma bogatih arheoloških lokaliteta iz čitave opštine i okruga, kao što su Lepenski Vir, Margum, Viminacijum i Rukumija. U legatu Miodraga Markovića, istaknutog požarevačkog slikara, zastupljena su dela više od 20 umetnika.

Etno-park Tulba

Etno-park Tulba ili muzej pod otvorenim nebom jedan je od retkih etno-parkova u Srbiji. Nalazi se na istoimenom brdu iznad Požarevca. U njegovom sastavu prikazani su eksponati nekadašnjih kuća, bunara, oruđa i alata s kraja XIX veka.

Galerija Milene Pavlović Barili

Jedna od najistaknutijih stanovnika rođenih u ovom gradu i jedna od najintrigantnijih umetničkih genija ovih prostora, svakako je poznata slikarka Milena Pavlović Barili. Ukoliko prolazite kroz Požarevac i imate vremena da posetite samo jednu znamenitost ovog lepog grada, onda to svakako treba da bude Galerija posvećena ovoj izuzetnoj umetnici.

Milena je zahvaljujući svom priznatom talentu i radovima obišla čitav svet, a čast da uživaju u njenoj umetnosti imali su mnogi američki modni časopisi kao što su Vogue, Sharm, Glamour, gledaoci brojnih baleta za koje je kreirala kostime i posetioci njenih slikarskih izložbi u najvećim svetskim metropolama.

Preko 800 radova ove lepe slikarke, čije je lice čest motiv na njenim radovima, ulja na platnu, tempere, pasteli, akvareli, crteži, preko 600 crteža koje je slikarka radila u svom ranom detinjstvu, njene lične predmete, biblioteku, ručne radove, ambijent u kome se rodila, odrasla, u koji se vraćala iz svetskih metropola, možete videti prilikom posete Galerije.

Gradski park

Teško da će bilo koji posetilac prošetati centrom grada Požarevca, a da ne zapazi lepo uređen, zelen i prijatan gradski park, ispred Okružnog zdanja. Park predstavlja omiljeno mesto za okupljanje i šetnju Požarevljana. Njime dominira spomenikMiloš u parku, posvećen knezu Milošu Obrenoviću kao znak zahvalnosti za sve šta je učinio za ovaj grad. Spomenik je 1897. godine izliven u Parizu, a delo je našeg poznatog vajara Đorđa Jovanovića.

Čačalica – Izletište i spomen park

Izletište i spomen park Čačalica, od centra grada je udaljen 1km i predstavlja idealno mesto da se pobegne od gradske vreve i buke, razonodi i relaksira na svežem vazduhu i u prirodnom okruženju. Šume kroz koje vode brojne staze za trčanje i šetnju guste su i bujne, a među njima su i retka stabla kedra.

Posetioce uveseljava i razonodi i zvuk i prizor tri izvora koja se nalaze na ovom području, a tu su smeštena i igrališta za decu. Ovo izletište zanimljivog imena je i spomen park, budući da sadrži spomenike podignute u znak sećanja na izginule za vreme Drugog svetskog rata, u znak sećanja i zahvalnosti prema sovjetskim vojnicima koji su dali svoje živote na ovim prostorima. Kuriozitet vezan za ovaj spomenik je da je u njegovoj najbližoj okolini zasađeno 441 breza iz Rusije, jer je toliko vojnika i oficira iz ove zemlje dalo svoj život na ovim prostorima. Treći spomenik koji se nalazi na samom vrhu brda, ogromnih dimenzija je ”Spomenik slobodi”.

Ergela Ljubičevo

Još jedna zaostavština kneza Miloša Obrenovića, koji je voleo i uzgajao najbolje konje je Ergela Ljubičevo, kraj Požarevca, osnovana 1853. godine. Miloš je, takođe naredio da se čitav put od Požarevca do ovog imanja na kome je držao svoje konje, sa obe strane zasadi hrastovima. Podignut je konak i nekoliko štala. To svoje imanje, na kome je nastala ergela, poklonio je državi. Početkom XX veka, ergela je izrasla u konjarsku instituciju evropskog ranga i imala je oko 500 grla plemenite rase.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Požarevac
Rent-A-Car - PožarevacIzleti/Ekskurzije - Požarevac

Drugi gradovi Istočna Srbija