Destinacije :: Raška ::

Novi Pazar smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Na jugozapadu Srbije, u srcu Raške, nalazi se Novi Pazar. Nešto manje od 300 kilometara od Beograda, ovaj grad smešten je u dolini koju, pored Raške, sačinjavaju i Jošanica, Deževska i Ljudska reka. Ova prostrana visoravan uzdiže se na visini od preko 400 metara nadmorske visine, pa je klima ovde izuzetno prijatna.

Prirodna okolina kojom se smenjuju planinski vrhovi i razlivene, lenje doline, blagi i oštri usponi čini panoramu ovog grada zanimljivom i dinamičnom, a predstavlja i osnov turističkog razvoja čitave regije. Ipak, ono što bitno obeležava Novi Pazar je njegov srednjevekovni karakter i dugo istorijsko nasleđe, jer, Novi Pazar je bio “nov” samo sredinom XV veka.

Kratka istorija Novog Pazara

O dugom trajanju života na ovom prostoru govore brojna arheološka nalazišta, preko kojih se može osvedočiti o tragovima kultura od bronzanog doba, prvih naseobina iz Neolita, te vinčanske kulture. A, ako čujete termin “Autarijatko blago”, nemojte se prevariti: bogati nalazi srebrnih i ćilibarskih ukrasnih predmeta i grčke vaze pripadali su Ilirskom plemenu Autarijati, koji su ovde živeli tokom VI veka pre nove ere.

Rimski putevi učinili su čitavu regiju dostupnijom, pa je Novi Pazar imao poseban geostrateški značaj u srednjevekovnim državama, menjajući vladare i pripadao je Zeti, Vizantiji, Mađarskoj, Bosni, Austrougarskoj, Turskoj, a tokom Drugog svetskog rata i Nemačkoj. U njemu su konačili carevi i sultani na svojim vojnim pohodima, a tokom srednjeg veka, Novi Pazar bio je prestonica Nemanjićke države Raške, da bi od XV veka, pa sve do modernih vremena bio sedište Otomanskog Novopazarskog Sandžaka.

Istorijsko mesto odredilo ga je kao grad ili bolje reći pijacu, na samoj granici između Osmanskog carstva i srednjevekovne srpske države. Ovaj multietnički, multikulturalni karakter Novog Pazara možete videti i osetiti na svakom koraku. Često se napominje da su turski zvaničnici imali đumruk i svoga kadiju na teritoriji Vuka Brankovića, čime se zapravo ističe trajanje obeju kultura na ovom prostoru.

Kako je Novi Pazar bio od posebne strateške važnosti za Osmanska prodiranja na srpsku teritoriju, a zatim važna stanica na raskršću mnogobrojnih trgovačkih puteva, razvijao se kao relativno bogat i veliki grad sve do pred kraj XVII veka. Čak, ostalo je zabeleženo da je bio najrazvijenija varoš na putu od Duborvnika do Niša.

Ovaj utvrđeni grad bio je opasan debelim zidovima, među kojima su šetali, trgovali i zajedno kovali običaje Turci, Srbi, Dubrovčani i Mleci. Stoga ne treba da nas začudi ni obilje orijentalnih karakteristika, džamija i lokalnog govora, ali ni pravoslavne i katolička crkva, ili renesansni duh koji su mu donosili Venecijanci i Dubrovčani.

Novopazarska tvrđava (XV vek)

O prohujalim vremenima još uvek svedoče različite znamenitosti, a pored nekih proći ćete i po nekoliko puta. Najstariji deo grada u Novom Pazaru nalazi se u samom centru, a u njemu, centralnu poziciju ima Novopazarska tvrđava. Ovo osmanlijsko utvrđenje podigao je jedan od najslavnijih vojskovođa – Isa beg Isahović u XV veku, prilikom osnivanja grada.

Kula Motrilja ili Stara izvidnica

U okviru tvrđave nekada je postojala i barutana, džamija kao i druge pomoćne zgrade, ali je džamija srušena nakon Balkanskih ratova, kada su nestale i ulazne kapije, čardaci, pomoćni objekti, a ništa bolje sreće nije bila ni austrijska kapela. Najočuvanija je Kula Motrilja ili Stara izvidnica, a nju ćete naći uz severni bedem utvrde. Nalazi se na desnoj obali reke Raške i okružena je velikim gradskim parkom, a obnova bedema i arheološki radovi na unutrašnjosti tvrđave otpočeli su 2013. godine.

Hamam – Staro tursko javno kupatilo (XV vek)

U neposrednoj blizini je i Hamam, staro tursko javno kupatilo koje datira iz druge polovine XV veka, a kuriozitet je da spada u “dvojna” kupatila, jer ima i muški i ženski deo. Inače, odlikuju ga specifične kupole koje su pokrivale svaku zasebnu prostoriju, a ima ih ukupno 11. Ovaj spomenik islamske kulture pod zaštitom je države kao spomenik od izuzetnog značaja.

Altun-alem džamija (XVI vek)

O staroj Altun-alem džamiji u Jeleč mahali pisao je i stari putopisac Evlija Čelebija, mada danas nema ove mahale, a i ime Jeleč je sasvim zaboravljeno. Ova bogomolja sa “zlatnim draguljem” jedna je od najstarijih u Novom Pazaru, a podignuta je sredinom XVI veka. Veoma je lepa i retka, a u Skopskim rukopisima navodi se da joj se “ravna mogla naći tek u Stambolu, Jedrenu ili Bursi”.

Odmah pored ove džamije nalazi se i mekteb koji je pored svoje religijsko-obrazovne svrhe imao i da podrži dostojanstvo džamije i njenog zadužbinara. Ova monumentalna građevina čini skladno jedinstvo sa arhitekturom Altun-alem džamije, a značajna je i kao jedan od dva najstarija mekteba na ovim prostorima.

Amir Agin han (XVII vek)

Još jedan interesantan kulturni spomenik je i Amir Agin han, za koji se smatra da postoji još iz XVII veka, mada o tome nema pouzdanih podataka. Nalazi se u samom centru grada, a razlikuje se od građevina tog tipa prvenstveno po originalnim arhitektonskim zamislima. Pre svega, položaj hrama je netipičan jer je smešten na uglu dvaju ulica, a to je uslovilo i malene dućane na njegovim bočnim stranama, da bi sam centar zgrade bio namenjen prenoćištu.

Iako je većina kulturnih spomenika obeležena orijentalnom kulturom, u Novom Pazaru postoji i nekoliko pravoslavnih crkava, ali i sinagoga i Jevrejsko groblje. Da sve bude zanimljivije, u blizini Novog Pazara nalazi se i najstarija pravoslavna crkva u Srbiji, pa čak i na čitavom Balkanu, jedan od najznačajnijih spomenika kulture i baštine Srba.

Petrova crkva (VIII vek) – Najstarija pravoslavna crkva na Balkanu

Petrova crkva potiče iz VIII veka, a zna se da je nastala na temelju još starijeg hrama. Rotonda u osnovi ove crkve je vizantijsko nasleđe, a ostaci fresaka potiču iz X, XII i XIII veka. Crkva je konzervirana 1960. godine, a pored nje se nalazi i jedno od najstarijih grobalja sa izuzetno vrednim spomenicima.

Đurđevi Stupovi (1171. godina)

Drugi izuzetno važan manastir u ovoj oblasti su Đurđevi Stupovi. Na brdu iznad Novog Pazara, u Starom Rasu podignut je jedan od najstarijih srpskih manastira, posveće Svetom Đorđu. Podigao ga je veliki župan Stefan Nemanja oko 1171. godine, a oslikavanje unutrašnjosti bilo je gotovo već 1175. godine.

Ovaj manastir je uvršten u svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom je UNESCO povelje. Dakle, manastir postoji već preko 830 godina, a od toga je 300 godina u ruševinama i 40 godina se obnavlja. Manastirski konak je izgrađen 2002. godine, a baš izgradnja konaka je predstavljala ključni trenutak za obnovu manastira. Novi konak je omogućio da se manastir obnovi i u liturgijskom smislu i da se nakon više od tri veka u njemu opet nađu monasi.

Takođe, ispred manastira je sagrađena i manja građevina koja predstavlja muzej koji služi za zaštitu i izlaganje najznačajnijih fragmenata sa crkve i drugih građevina. Neki od njih složeni su u celinu i rekonstruisani. Tako je i u lapidarijumu rekonstruisan i najznačajniji, zapadni portal sa crkve sa svim fragmentima pronađenim u toku radova, među kojima je i natpis o njenom građenju.

Manastir Sopoćani

Pored Stupova, tu je i čuvani manastir Sopoćani. Remek delo arhitekture i jedan od vrhunaca srednjevekovne likovne umetnosti, ovaj manastir čuva i mošti kralja Uroša I Nemanjića, kao i deo moštiju svetih lekara Kozme i Damjana.

Stefan Uroš I ktitor je ovog veličanstvenog manastira, a naziv Sopot znači i izvor, pa se vezuje za izvor Raške u blizini. Poseta ovom manastiru trebalo bi da počne od njegovih fresaka, za koje znamo da su ih slikali najveći umetnici dovedeni čak iz Carigrada. Scene iz Hristovog života, liturgijske kompozicije, likovi Jovana Zlatoustog i Grigorija Bogoslova samo su neki predstavnici zaista bogate baštine Sopoćana. Ipak, ovde se posebna pažnja skreće na Uspenje Presvete Bogorodice, naslikane na površini od 40 metara kvadratnih. Ova freska nekoliko puta je obišla svet, a proglašena je i najlepšom freskom srednjeg veka.

Planina Golija

Ukoliko ste ipak više zainteresovani za zabavu, sport i rekreaciju, na samo 30-ak kilometara od Novog Pazara nalazi se jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina Srbije – Golija. Od 2001. godine pod zaštitom države kao Park prirode, Golija obuhvata Kraljevo, Rašku, Ivanjicu, Novi Pazar i Sjenicu.

Planinski centar Odvraćenica

Planinski centar Odvraćenica svake godine izrasta u svojoj turističkoj ponudi, kako zimskoj, tako i letnjoj, pa se ovde ski staze i žičare takmiče sa hajking i treking stazama, terenima za fudbal, odbojku, košarku i druge sportove.

Novopazarske banje

Bogat svim prirodnim resursima, ovaj kraj se može pohvaliti i sa dve banje, od kojih je Novopazarska banja bila poznata još starim Rimljanima. Uređeni banjski parkovi, izvori termomineralnih voda, fantastična klima čine Novopazarsku i Rajčinovića banju pravim mestima za potpuni odmor i oporavak. A, kako i meštani vole da se rashlade leti – na novopazarskim izletištima uvek ćete naći i dobro društvo.

Predlažemo Vam da posetite Ribarićko jezero

Ovde se može uživati pored Raške i njenih pritoka, gde se odmara, raspaljuje roštilj ili dobro jede po restoranima. Zatim možete krenuti na kupanje u Sopoćane ili na Ribarićko jezero, a za sve koji žele zaista aktivan odmor, iznad Vojničkih Livada prema Đuđevim Stupovima nalazi se nova trim staza i uređen je park sa brojnim igralištima za decu i sportskim terenima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Novi Pazar
Rent-A-Car - Novi PazarIzleti/Ekskurzije - Novi Pazar

Drugi gradovi Raška