Destinacije :: Niški okrug ::

Niška banja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Na uzvišenoj zaravni, visine 248 metara nadmorske visine, sa koje se pruža fascinantan pogled na okolinu, pod poslednjim ogrankom Suve planine, šumovitim Koritnikom i udno Svrljiških planina i Svrljiške klisure, ugnjezdila se Niška banja, izvanredno mesto za odmor i opuštanje duha i tela, povratak prirodi, sport, rekreaciju i uspostavljanje ravnoteže organizma, poljuljane usled operacije, bolesti ili povrede.

Niška banja smeštena je na samo 9 km udaljenosti od Niša, a do Beograda ima 250 km. Spada u drugu grupu najrazvijenijih banja Srbije, zajedno sa Koviljačom, Mataruškom i Bukovičkom banjom.

 

Kratka istorija Niške banje

Iako se banja prvi put pominje tek 1521. godine, za vreme pohoda turskog sultana Sulejmana prema Beogradu, za njene lekovite izvore znalo se još pre dolaska starih Rimljana, koji su bili majstori za pravljenje kupatila i banja. Smatra se da je u njihovo vreme cela površina banjskog parka bila popunjena vilama, dok se glavno gradsko kupatilo, sa dva bazena od raznobojnog mermera, nalazilo među njima i to, sa dobro izvedenom kaptažom, koja, verovali ili ne, i danas služi, nad Glavnim vrelom.

Poznato je i to da je rimski Naisus, grad podignut na obali Nišave, uz pomoć razvijene mreže keramičkih cevi bio napajan vodom sa izvora iz Niške banje, kao i da je sam car Konstantin u ovim kupatilima bio čest gost.

Atila, bič Božji presudio je toj verziji starorimskog lečilišta. Zna se i da je u doba pomenutog sultana Sulejmana, Niška banja neko vremene bila carski konak, odmaralište za tursku vojsku, kao i za samog sultana. U doba Turaka, u banji su postojala dva odvojena kupatila – za žene i za muškarce, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika.

Putopisci koji su tokom vekova nakon prvog njenog pomena, opisivali Nišku banju, opisuju je kao banju „snažnih izvora sa toplom i lekovitom vodom“, „vrelo pod gorom sa jakom otokom“, zatim kao „lečilište bez ikakvog krova i nadzora“, pa „lečilište sa mermernim bazenima pod otvorenim nebom okruženim neprohodnom šumom punom divljih zveri“ itd.

Ova banja se, za razliku od mnogih drugih brzo i rano razvila, tako da je već u XVIII veku već bila uređeno naselje, sa kupatilima uz izvore i tople i hladne lekovite vode.

Banja prerasta u mondensko odmaralište i lečilište pedesetih godina XX veka, po ugledu na evropska, kada se u njoj izgrađuju brojne luksuzne vile i zbog čega su ovde rado posećivali političari, bogati trgovci i industrijalci, ali i običan svet. Sa njenom izgradnjom se potom nastavlja tek nakon Drugog svetskog rata, da bi danas banja predstavljala jedno od omiljenijih lečilišta Srba.

Prelep park Niške banje

Prelepi park Niške banje omiljeno je mesto za šetnju kako posetilaca, tako i meštana Niša, koji vole da povremeno pobegnu u ovaj svoj mali raj.

Glavno vrelo

U dubokoj hladovini mnogih stabala koja rastu u ovom parku, među uređenim cvetnim lejama i stazama, nalazi se Glavno vrelo, jedan od tri glavna izvora termalne vode koje se koriste i za piće i kupanje. Posetioci rado kraj njega sedaju i uz druženje i ćaskanje, u potočiću koji od izvora teče, potapaju svoja umorna stopala. Temperatura vode ovog izvora je oko 38°C.

Izvori Suva banja i Školska česma

Još jedan izvor, drugi po veličini, zove se Suva banja, i to vrelo spada u red radioaktivnih hipotermnih izvora čija je temperatura vode između 12 i 37°C, dok je ime trećeg Školska česma i voda sa ovog vrela je najradioaktivnija u Srbiji. Njena temperatura je između 17 i 19°C i koristi se samo za piće.

Danas je Niška banja savremeno lečilište

Pored toplih, postoje i hladni izvori lekovite vode, a u terapijama se koristi i lekovito blato ili peloid. Voda u Niškoj banji je visokomineralna i sadrži dosta gasova. Osim voda i blata, budući da je Niška banja savremeno lečilište, u lečenju bolesti koriste se i druge vrste terapija, a gostima su na raspolaganju i mnogi drugi wellness i spa tretmani.

U banji se leče bolesti lokomotornog aparata, kardiovaskularne bolesti, rehabilituju se bolesnici nakon ugrađivanja endoproteze kuka i kolena, pogodna je za oporavak nakon posttraumatskih stanja, stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona, leči se zapaljenski i funkcionalni sterilitet, bolesti respiratornih organa, te stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacije na otvorenom srcu.

U Niškoj banji postoji mnoštvo mogućnosti za bavljenje sportom

Pored bolesnika i rekovalescenata, zahvaljujući blago umerenoj kontinentalnoj klimi, nadmorskoj visini i velikoj ponudi sportskih terena i mogućnosti za rekreaciju kao što su tereni za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, obeležene trim i staze zdravlja u park – šumi Koritnjak, Niška banja je pogodna i za pripreme i takmičenje sportista.

Takođe, posebnu poslasticu za sve posetioce predstavlja i hipodrom koji je takođe jedan od kapaciteta banje, gde gosti mogu uživati u jahanju, ili pohađati svoje prve časove ovog sporta. Još jedan atraktivni sport u kome se posetioci banje mogu oprobati je paraglajding, a ukoliko je za njih to ipak previše adrenalina, mogu samo posmatrati takmičenja, koja se ovde često organizuju.

Crkva Svetog Ilije

Takođe, u Niškoj banji postoji verski spomenik, iz 1934. godine, Crkva Svetog Ilije, podignuta u moravskom stilu, prema projektu arhitekte Ninoslava Kametova iz Beograda, i to zahvaljujući prilozima plemenitih meštana.

Satare raskošne vile – Vila Jela i Kraljeva vila

U Niškoj banji vredno je posetiti neke od starih, raskošnih vila, među kojima se naročito ističe Vila Jela, u narodu poznata kao Kraljeva vila, koja je zapravo pripadala dvorskom advokatu Jovanu Todoroviću. Međutim, često ju je posećivao i u njoj boravio kralj Aleksandar, otkuda potiče i ovaj naziv.

Manifestacije koje se održavaju u Niškoj banji

Niška banja poprište je mnogih kulturnih i gastronomskih manifestacija kao što su Kulturno leto u Niškoj banji i Dani vina i meraka i Pihtijada. U samoj banji postoji biblioteka, umetnička galerija, Letnja pozornica i Centar za kulturu, u kojima gosti banje tokom čitave godine mogu uživati u brojnim zanimljivim sadržajima.

Šta sve možete posetiti u blizini Niške banje

Takođe, gosti koji borave u Niškoj banji, brzo i lako mogu posetiti neku od bogate ponude kulturno-istorijskih spomenika Niša, ili krenuti na neki od organizovanih izleta do Sićevačke klisure, impozantnog kanjona reke Nišave sa retkom florom i faunom, Jelašničke klisure, specijalnog rezervata prirode, Bojaninih voda i Kameničkog visa, popularnih izletišta i ski-centara ili se priključiti trci pod nazivom Planinska trka Sokolov put, kroz divlje predele Suve planine, preko Koritnika do Trema, koja je naročito privlačna planinarima i avanturistima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Niška banja
Rent-A-Car - Niška banjaIzleti/Ekskurzije - Niška banja

Drugi gradovi Niški okrug