Destinacije :: Toplički okrug ::

Lukovska banja smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Lukovska banja je banjsko i klimatsko lečilište, smešteno na istočnim padinama Kopaonika. Nalazi se na visini od 681 metara nadmorske visine i to je ujedno najviša tačka u Srbiji, na kojoj se nalazi neka banja. Okružena je bujnim četinarskim šumama i na širem prostoru unaokolo nema industrijskih objekata, te je stoga i sam boravak u ovoj banji, bez ikakve terapije, lekovit. U okolini ima i livada i pašnjaka, a tu je i reka Štava, u čijoj se dolini nalazi.

Kratka istorija Lukovske banje

U takozvanoj Gornjoj banji pronađene su vodovodne cevi i ostaci zidina jednog utvrđenja, na osnovu kojih se smatra da su blagorodno dejstvo ovih voda koristili još stari Rimljani. Zna se da je naselje pored izvora lekovite vode postojalo i za vreme srpske srednjovekovne države. Uređenje banjskog kompleksa počelo je davne 1924. godine i od tada se banja postepeno razvijala, postajala sve modernija i savremenija i njeni kapaciteti za prijem bolesnika, rekovalescenata i osoba koje aktivno rade na svom zdravlju povećavali su se iz godine u godinu.

Lekovita dejstva vode u Lukovskoj banji

Lekovita voda koja se koristi u terapijske svrhe pripada grupi natrijum-kalcijum-hidrokarbonatnih i sulfidnih voda. Postoji veliki broj prirodnih izvora, kao i veći broj hidrogeoloških bušotina, a temperatura vode varira između 28-69°C. Bolesti za čije se lečenje ova voda pokazala najefikasnijom su: zapaljenski reumatizam, degerenativni reumatizam, osteoporoza, giht, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu, stanja nakon ugradnje veštačkog kuka i kolena, ginekološka oboljenja i druge.

Pored kupanja u kadama, bilo sa ili bez hidromasaže, lekari koji sa pažnjom i ozbiljnom posvećenošću, svakom pacijentu prepisuju i druge terapijske metode kao što su aplikacija blata napravljenog upotrebom ove termalne vode, elektroterapiju, kineziterapiju ili ručnu masažu. Pored kada i bazena, gosti koriste i dva moderna kupatila na samom izvorištu lekovite vode: Šljivak i Kupatilo Kralja Milutina, kao i virove u tzv. Gornjoj Banji, gde se na jednom mestu pojavljuje više izvora termalnih voda, različitog sastava i temperature.

Rekreacija i sport u Lukovskoj banji

Pored otvorenih bazena, u kojima se može uživati i kad je napolju nešto niža temperatura, u banji postoji i montažna sportska hala, sa profesionalnim podom, koja se uz pomoć termalnih voda greje tokom zime, tereni na otvorenom prostoru, za mali fudbal, košarku, tenis, odbojku na pesku i druge sportove, gde se gosti mogu rekreirati i tako raditi na svojoj kondiciji i opštem zdravlju.

Skijaška staza sa žičarom

U banji postoji i skijaška staza sa žičarom, tako da aktivnog uživanja i raznolikosti ponude različitih sadržaja u toku zimskih meseci neće nedostajati.

Staze zdravlja u Lukovskoj banji

Gosti i posetioci banje u čistom vazduhu i povoljnim vazdušnim strujama, kao i u spektakularnoj prirodi koja banju okružuje mogu uživati šetajući obeleženim stazama, kroz planinu, kojih ima čak šest. One pretežno vode manje prometnim asfaltnim putevima i delom makadamskim putevima, kroz prirodu i pored kulturno-istorijskih znamenitosti. Pogodne su za šetnju, trčanje, a pojedine i za vožnju bicikla. Staze su različite dužine i težine, pa su i obeležene prema stepenu težine.

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla

U Lukovskoj banji se nalazi i crkva Svetih Apostola Petra i Pavla, sagrađena za vreme kralja Milutina, u XIII veku. Rušena je u XIV, a obnovljena u XIX veku. Krase je mnogobrojne živopisne freske.

Crkva Svete Mine

Na samo 5.5km od banje postoji i jedna veoma mala, ali zanimljiva crkva Sv. Mine, u selu Štava. Izgrađena je od kamena i pokrivena kamenim pločama između 1614. i 1647. godine. Posebno zanimljivom je čine očuvane freske koje prikazuju bitne istorijske događaje iz života hrišćana.

Crkva Svetog Đorđa

U banji postoji još jedna crkva, crkva Sv. Đorđa, sagrađena ne tako davno, 2002. godine. Međutim, ova crkva se nalazi na većoj nadmorskoj visini i do nje se malo teže dolazi, tako da je poseta njoj pravi pokazatelj poboljšanog imuniteta i zdravlja. Pored toga, pogled koji se sa ovog mesta pruža na banju i okolinu, adekvatna je nagrada za uloženi trud.

U lukovskoj banji se poštuje tradicija i zdrav način života

Gosti prilikom boravka u Lukovskoj banji mogu obići i pogon za izradu tepiha i predmeta narodne radinosti od domaće vune, sa motivima kopaoničkog kraja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lukovska banja
Rent-A-Car - Lukovska banjaIzleti/Ekskurzije - Lukovska banja
Drugi gradovi Toplički okrug