Destinacije :: Jablanički okrug ::

Leskovac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Najveći grad juga Srbije nakon Niša i Prištine – Leskovac udaljen je nešto manje od 300 kilometara od srpske prestonice Beograda. Kroz široku, plodnu dolinu grada protiče lepa reka Veternica, tik ispod Hisara. Nekada, ovo ime bilo je sinonim za tekstil u čitavoj SFR Jugoslaviji, dok danas ipak ima nešto primamljiviju asocijaciju: dodati svom meniju „leskovački“ roštilj nije samo garancija vrhunskog kvaliteta i tradicionalnog načina, već i da je majstor koji će pripremati ove poslastice posebno sertifikovan, odnosno „brendiran“ da priprema roštiljske specijalitete na „leskovački“ način.

Tekstil, roštilj i paprika – Sve su to asocijacije na Leskovac

Kao obavezan prilog mnogim gurmanlucima ide i čuvena crvena ili aleva paprika, pa je ljuta papričica postala jedan od simbola ovog interesatnog grada u kome se svakako dobro jede. A kako i da ne bude, kada se nalazi na jednoj od najvažnijih evropskih raskrsnica: ovde se spaja više međunarodnih pravaca železničkog i drumskog saobraćaja.

Razlog za ovo je, svakako, veoma povoljan položaj Leskovca koji je najviše određen kotlinom dugom preko 50 km i širokom oko 45 km. Iako je najstarija istorija grada obavijena velom tajne i bez gotovo ikakvih pomena, zna se da je u ovoj kotlini postojalo važno i napredno naselje još u doba antike: starogrčki istoričar Herodot još u V veku pre nove ere spominje da ovde postoji neko „dardansko“ naselje, pozanto po kvalitetnoj konoplji.

Kratka istorija Leskovca

Rimljani su, tokom II veka osvojili ove prostore, a na visokom Hisaru podigli vojnu utvrdu kako bi motrili na puteve koji su vodili ovom kotlinom. Ipak, ono što se pouzdano zna je da je Leskovac bio u sastavu stare srpske Nemanjićke države još od njenog osnivanja, jer je vizantijski car Manojlo Komnin poklonio ove prostore, tada nazivane Dubočica ili Glubočica, velikom županu Stefanu Nemanji.

Za vreme cara Dušana, sela i posedi ove kotline darivani su manastirima, pa je i sam Leskovac Stefan Dušan poklonio Hilandaru 1348. godine. Ipak, ime grada Leskovac pominje se u jednom kasnijem dokumentu, koji potpisuje sama knjeginja Milica, doduše svojim monaškim imenom: Jefimija. Godine 1395. ova izuzetno uticajna žena iz srpske istorije, sa svojim sinovima Vukom i Stefanom jednom Svetogoroskom manastiru daruje „kuću i dva čoveka u gradu Leskovcu“.

istorija2

Hisar – Omiljeno izletište Leskovčana

Smatra se da je svoje ime dobio od plemenitog drveta leske (lešnika), ali se u mnogim dokumetnima pominje i pod imenom Hisar. Danas, iako pod „blagom“ Hisara često podrazumevamo konditorske proizvode jedne „slatke kuće“, na ovoj planini krije se arheološki lokalitet koji predstavlja kulturnu baštinu neprocenjive vrednosti.

Ovde je pronađen veliki broj objekata, mnoštvo keramičkog materijala, kao i predmeti od metala, stakla, kosti i kamena, koji otkirvaju život dug čak 7.000 godina. Ostaci najstarijih naselja potiču iz srednjeg i mlađeg kamenog doba, a kontinuitet je potvrđen kroz sve praistorijske periode, sve do IV veka nove ere.

Caričin grad (40 km od Leskovca)

Na ovoj lepoj planini možete prošetati i Spomen Parkom, velikim, memorijalnim kompleksom podignutim na istočnoj padini. Ipak, titulu najznačajnijeg kulturnog spomenika Leskovca svakako odnosi Caričin grad. Justinijanov savremenik i hroničar nije mogao da pronađe reči kojima će opisati velelepnost ovog carskog grada: „Nije lako ni pobrojati sve hramove božje, a nemoguće je opisati sve zgrade, veličine tremova, lepotu trgova, česme, ulice, kupatila, trgovine. Beše to naprosto grad velik i mnogoljudan, napredan i dostojan da bude prestonica cele oblasti…“.

Ovu vizantijsku prestonicu podigao je Justinijan I, a i danas je okružen bedemima i podeljen na tri dela: episkopski, srednji i južni deo. „Episkopski“ deo grada bio je akropoljski uređen i utvrđen, a ovde se nalaze i najlepše sačuvane građevine drevnog naselja: episkopska crkva sa krstionicom i epsikopska palata. Ova velika crkva prostire se na „tri broda“ i duga je čak 70 metara.

Zapadni deo crkve dom je prvog „čuda“ Caričinog grada: ovde se nalazi bazen cisterna uklesana u kamenu, povezana sa glavnim vodovodom koji je vodu ovamo dovodio čak sa Petrove Gore, udaljene 16 kilometara. Sve građevine Akropolja raskošni su primeri plemićkog života, bogato ukrašene podnim i zidnim mozaicima i luksuznim instalacijama, atrijumima, bazenima i baštama namenjenim uživanju u svim ovozemaljskim čarima koje bogatsvo može da priušti.

Mozaici se svrstavaju među ne samo najbolje očuvane, već i najprestižnije primerke svog vremena, pa je tako podni mozaik bazilike sa kriptom ušao u žižu svetske javnosti kao jednistveni primer ove umetnosti u čak devet nijansi, iznad kojeg jedan od stubova i dalje nosi carski monogram Justinijana I. Van bedema episkopskog grada nalaze se ulice i trgovi, terme i javni prostori sa visokim kolonadama stubova, a možete videti i kako je izgledao jedan od najstarijih kanalizacionih sistema na prostorima ovog dela Evrope. Caričin Grad udaljen je oko 40 kilometara od Leskovca.

Skobaljić grad (18 km od Leskovca)

Nešto bliže Leskovcu smešten je i drugi srednjevekovni grad Skobaljić grad. On je na svega 18 kilometara od grada, u kanjonu Vučjanke. Skobaljić grad proglašen je kulturnim dobrom 1986. godine. Urušen i stradao, ovaj lokalitet, nažalost, zaslužuje bolju reprezentaciju, kao i rekonstrukciju i dalje proučavanje.

Kompleks mlađih i starijih bedema, Gornji i Donji grad, ostaci donžon kule podignuti su nad gradom ili utvrdom za koju se sa sigurnošću može reći samo da je iz predrimskog perioda – prema ostacima grnčarije pronađenih u sloju srušenog zida.

Kanjon reke Vučjanke

Ipak, ove impresivne ruševine nisu najatraktivniji element predivnog kanjona Vučjanke. Pored čuvene elektrane podignute pre više od 110 godina, ovo je i fantastična oaza prirodnih lepota i netaknutih, iz vida izgubljenih predela. Kanjon je dugačak oko 2 km, a nad njim se nadnose vrhovi Kitka (988 metara) i Samaric (619 metara).

Impresivna utvrda Skobaljić grada uzdiže se čak 150 metara iznad reke, a kanjon obiluje virovima, ili – kako ih meštani zovu – „kazanima“ za kupanje. Divkazan, Jaz, Donji Đokin vir, Srednji Đokin vir, ali i teško dostupan Crni vir mesta su gde je ova obala dovoljno gostoljubiva da se možete kupati tokom letnjih meseci, mada bi za istraživanje ovih egzotičnih lepota bilo dobro da imate lokalnog vodiča. Šetnja ovuda provešće vas pored visećih mostova, prirodnih i veštačkih vodopada, uređenih delova promenade i poneke drumske kafane.

Leskovac u svojoj blizini ima nekoliko prelepih izletišta

Okolina grada ponudiće vam izvanredne mogućnosti za aktivan, rekreativan odmor, sa nekoliko predivnih izletišta. Tu se pre svih izdvaja planina Kukavica, sa odličnim pešačkim i biciklističkim rutama, ili Sijarinska Banja sa gejzirima tople vode i lekovitim mineralnim izvorima, a većina Leskovčana rado će vam pokazatii  čuvenu Pašinu česmu, okruženu fantastičnom borovom i hrastovom šumom. Ne treba zaboraviti da se svega 10-ak kilometara od Leskovca nalazi i ulaz čuvenu Grdeličku klisuru, a samo 20-ak minuta vožnje deli vas od predivnog Predejana.

Grad Leskovac

Ako ipak više volite grad, Leskovac vam se može otkriti kao interesantna mešavina različitih kultura i uticaja, čak i ako je jezgro grada teško postradalo tokom savezničkog bombradovanja 1944. godine. Nakon ovog strašnog trenutka istorije, Leskovac kakav možete videti na starim fotografijama i razglednicama više ne postoji.

Crkva Odžaklija

Najstarija crkva u gradu nosi naziv Odžaklija, i sagrađena je na temeljima starije bogomolje 1803. godine, a za njenu gradnju i ime vezana je duhovita i, po svemu sudeći, istinita angedota. Početkom XIX veka, u doba gradnje ove crkve, Srbima je bilo zabranjeno podizati i obnavljati crkve, pa su oni ovu svoju gradnju opravdali rekavši da ne grade crkvu, nego kuću za lokalnog sveštenika. Da bi potkrepili tvrdnju, na crkvu su „metli“ odžak, pa je otuda dobila i ovo svoje ime.

Crkva Svetog Ilije (XIX vek) i Saborna Crkva (1931. godina)

Druga značajna crkva je posvećena Svetom Iliji, a podignuta je krajem XIX veka, dok je velelepna Saborna Crkva koja dominira panoramom grada osveštana 1931. godine. Ova monumentalna građevina okružena je lepim zelenim parkom, i građena po uzoru na jedan od najlepših srpskih srednjevekovnih manastira: Gračanicu.

Verno oslikana, ipak zadržava svoj lokalni šarm i jedan je od naupečatljivijih simbola grada. Ipak, ukoliko ste poklonik sakralne arhitekture, neće vam biti teško da pronađete i selo Rudare, gde se nalazi i najstariji hram ovog kraja.

Crkva Svete Petke

Crkva Svete Petke originalno je bila vizantijska bazilika podignuta tokom V veka, da bi bila obnovljena tek u doba Nemanjića. Ipak, trošna građevina koju sada možete videti restauirana je 1799. godine, sa raskošnim freskama u više slojeva, pa poseta ovoj crkvi može biti jedno od retkih, autentičnih susreta sa komplikovanom i dugom istorijom sukoba na ovim prostorima.

Leskovačka roštiljada

Svakako, manifestacije i festivali imaju gotovo ključnu ulogu u razvoju turizma jednog grada – i Leskovac ima šta da pokaže i čime da se ponosi. Sada već međunarodno poznata Roštiljada spada u sam vrh najposećenijih manifestacija u čitavoj Srbiji, a sa preko 450.000 posetilaca, svakako je najveći i najposećeniji festival kulinarstva i pripreme mesa u ovom delu Evrope.

U Leskovcu se organizuje mnoštvo maniestacija koje Vam preporučujemo da posetite

Leskovačko Leto, Karneval i Dani Vina u obližnjem Vlasotincu pravi su razlozi da zabeležite datume u svoj kalendar, i upustite se u odličnu atmosferu i dozvolite da vas ponese specifični duh ovog interesantnog podneblja. Revijalni nastupi sportista, amaterski turniri, dečiji sadržaji ali i razni kulturni, društveni i umetnički sadržaji praćeni su odličnom muzikom i sveprisutnim mirisima roštilja od kojih će vam svakako krenuti voda na usta. A predivne večeri otvaraju vrata mladom svetu u potrazi za zabavom, provodom, glasnom muzikom, pa vas ovde očekuju maltene nebrojeni kafići i restorani, kao i odlični noćni klubovi, diskoteke, pabovi i barovi.

 

Lokacija na mapi

Smeštaji - Leskovac
Rent-A-Car - LeskovacIzleti/Ekskurzije - Leskovac
Drugi gradovi Jablanički okrug