Destinacije :: Šumadija ::

Kragujevac smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Kragujevac je značajan privredni, kulturni, obrazovni i zdravstveni centar Šumadije, Pomoravlja i susednih regiona. Ime je dobio po ptici kraguj (vrsti jastreba) koja je u srednjem veku korišćena za lov, a danas zauzima počasno mesto na gradskom grbu.

Kratka istorija Kragujevca

Predpostavlja se da je, kao naseljeno mesto, postojao i pre vladavine dinastije Nemanjić. Prvi put se spominje u turskom popisnom dokumentu iz 1476. godine pod imenom Kragujfoča. U dokumentu se opisuje kao „bivši trg sa 32 kuće,“ s obzirom da se hrišćansko stanovništvo po dolasku Turaka odatle odselilo. Kao i cela Šumadija grad ostaje pust sve do druge polovine XV veka, kada Turci u njemu podižu novo naselje. Iako su stanovnici ovog naselja pretežno Turci, u dva navrata je uprava nad gradom bila austrijska, i za to vreme zabeleženo je doseljavanje hrišćanskog stanovništva.

Kragujevac, međutim, doživljava pravi procvat tek od kada ga je Miloš Obrenović 1818. godine proglasio prestonicom moderne Srbije, i to je bila sve do 1841. Centralni geografski položaj i homogen etnički sastav mesta najviše su uticali na takvu njegovu odluku. Nova varoš u velikoj se meri razlikovala od turske palanke.

Kragujevac je uvek bio prvi u svemu

Kragujevac je po mnogo čemu bio prvi u Srbiji. U njemu je osnovana prva gimnazija, kao i Licej, preteča Univerziteta u Beogradu. Godine 1820. u ovom gradu osnovan je prvi sud u Srbiji, zatim prvo pozorište „Knjažesko-srbski teatar“, čija zgrada i danas prredstavlja jednu od znamenitosti Kragujevca, zatim, muzička grupa, „Knjažesko-srbska banda“, prva apoteka, galerija slika, muzej, biblioteka i druge institucije.

Izlivanjem prvog topa u kragujevačkoj Topolivnici, premeštenoj iz Beograda, započinje industrijska proizvodnja u Srbiji, pre svega značajna zbog proizvodnje oružja, a od sredine XX veka i proizvodnje automobila. Nakon bržeg ili sporijeg napretka, uz periode stagnacije tokom ratova i uz ravnomeran rast stanovništva, Kragujevac se tokom devedesetih godina prošlog veka našao na ozbiljnoj prekretnici, kada su ga čak nazivali „dolinom gladi“. Međutim, grad se oporavio, i danas predstavlja savremen i poželjan grad, sa mnoštvom kulturno umetničkih i zabavnih sadržaja.

Spomen park Šumarice

Sigurno najtužniji i najtragičniji momenat u istoriji Kragujevca predstavlja streljanje 7000 hiljada Kragujevčana u Šumaricama, u ime odmazde za gubitke koje su Nemci doživeli u borbi sa četničkim i partizanskim snagama. 21. oktobra 1941. godine. Tada su streljani muškaraci, žene i deca, a kako kaže Desanka Maksimović, koja je o ovom događaju napisala pesmu, „umrli su svi u istom danu“.

U spomen na žrtve streljanja, čitav prostor Šumarica je pretvoren u Spomen park, koji se prostire na 352 hektara, a naziva se i „Kragujevački oktobar“. U parku se nalazi 30 grobnica od kojih je deset umetnički oblikovano spomenicima. Među najpoznatijima su, svakako čuveni “Spomenik streljanim đacima i profesorima”, kraj koga se svake godine održava manifestacija “Veliki školski čas”, potom spomenik ”bola i prkosa”, spomenik ”čistačima obuće”, spomenik “Sto za jednog”, spomenik “Otpora i slobode” i drugi.

Šumaričko jezero

Šumaričko jezero je veštačko jezero u okviru spomen parka Šumarice, napravljeno sa ciljem ulepšavanja parka. Veoma je posećeno, naročito tokom letnjeg perioda i spada u jedno od najpoznatijih kupališta u Šumadiji.

U njemu, takođe ima riba, pa ga rado posećuju i ribolovci. Osim šarana, štuke, deverike, babuške, mrene, klena, amura i drugih, u Šumaričkom jezeru živi jedna vrsta sasvim neobična za ove prostore, a to je američki bas, ili širokousti grgeč, koji je tu donesen krajem devedesetih godina i danas se potpuno odomaćio.

Jezero Bubanj

U blizini Kragujevca, na samo 1km nalazi se i jezero Bubanj. Idealno je za odmor ili šetnju pored vode, ali i odlično mesto za sve ljubitelje ribolova. Oko jezera su postavljene klupe, a tu je i restoran sa lepom baštom.

Kulturno-istorijski kompleks Milošev venac

Kulturno-istorijski kompleks Milošev venac obuhvata deo centralnog gradskog područja u kojem se nalaze najznačajniji objekti izgrađeni u vreme kada je Kragujevac bio prva prestonica moderne srpske države. Najznačajnije znamenitosti su skoncentrisane na levoj i desnoj strani Lepenice, najveće reke u kragujevačkoj kotlini, čije obale u centru grada povezuju stari armirano-betonski mostovi, prvi te vrste u Srbiji.

Amidžin konak

Možda najznačajnije zdanje ovog kompleksa je Amidžin konak, jedina sačuvana zgrada iz kompleksa dvorskih objekata Miloševog doba. Ranije su se tu nalazili i Milošev i Ljubičin konak, ali oba su, nažalost, uništena. Amidža na turskom znači stric, a tako je Miloš Obrenović zvao Simu Milosavljevića Paštrmca, domostrojitelja kneževog dvora kome je, zajedno sa drugim dvorskim osobljem ovaj konak bio namenjen. U njemu se danas izlažu eksponati Narodnog muzeja, koji se takođe nalazi na više lokacija u Kragujevcu.

Stara crkva

Stara crkva podignuta je 1818. godine, na mestu gde je nekad bilo groblje, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, koji je kao ktitor ovog hrama angažovao najbolje majstore za gradnju crkve. Posvećena je Silasku Svetog Duha na apostole. Crkvena zvona su prvi put zazvonila 1829. godine.

Stara crkva je bila prva mitropolitanska, katedralna i dvorska crkva u oslobođenoj Srbiji. U njenoj porti su proklamovane gotovo sve važne odluke za srpski narod, hatišerifi, ustavi. Upravo tu je održana Sretenjska skupština 1835. godine na kojoj je donet Prvi srpski Ustav. Sva skupštinska zasedanja do 1859. godine su održavana u porti crkve, a od te godine u novoizgrađenoj skupštinskoj zgradi, danas poznatoj pod imenom Stara skupština koja se nalazi u crkvenoj porti.

Muzej Stara livnica

Muzej Stara livnica je smešten u objektu nekadašnje Topolivnice iz 1882. godine. To je najstariji sačuvani deo vojne fabrike i Vojno-zanatlijske škole, prve te vrste u kneževini Srbiji. Muzej se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje. Poseduje zbirke oružja i opreme, mašine i alata, arhivske građe, fotografija, likovnih predmeta i zbirku ordenja, pečata, pehara i medalja; zajedno oko 5800 predmeta.

Zgrada Gimnazije

Zgrada Gimnazije jedna je od najmonumentalnijih školskih zgrada podignutih u Srbiji u XIX veku. Sagrađena je 1887. godine i tada je Prva Gimnazija u Srbiji dobila svoju zgradu. Iz njenih učionica su 21. oktobra 1941. godine Nemci izveli na streljanje veliki broj đaka i profesora. Jedna od učionica je pretvorena u Spomen učionicu, posvećenu ovom tragičnom događaju.

Akvarijum u Kragujevcu

Akvarijum u Kragujevcu je prvi javni akvarijum u Srbiji. Nalazi se u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta. Na preko 300 metara kvadratnih izloženo je više od 400 akvarijuma, čija ukupna zapremina iznosi preko 60.000 litara. Posetioci u Akvarijumu mogu da vide živi svet kopnenih voda, kako Srbije i Balkanskog poluostrva, tako i tropskih i suptropskih područja Azije, Afrike, Južne Amerike i Australije. Zastupljene su ribe srpskih potoka, reka i jezera, kao i egzotične tropske ribe. Osim riba, tu su i vodozemci, gmizavci i različite vrste beskičmenjaka.

Botanička bašta u Kragujevcu

U Kragujevcu se, takođe nalaze i Botanička bašta, brojni sportski centri, koji ugošćavaju brojna domaća i međunarodna takmičenja, bogata ponuda restorana, noćnih klubova i tradicionalnih kafana, kao i savremeni tržni centri i brojne radnje i butici.

Prirodne lepote u blizini Kragujevca

U blizini Kragujevca nalaze se mnoge prirodne lepote kao što su planina Rudnik, obronci Gledićkih planina i Crni Vrh, do kojih se često organizuju planinarske ture, i koje Kragujevčani često posećuju radi rekreacije i uživanja u prirodi. U okolini su smeštena i veštačka jezera, Grošničko, Gružansko i Dulensko.

U blizini grada se nalaze i brojni manastiri izuzetne kulturno istorijske vrednosti koje vredi posetiti tokom boravka u ovom gradu. Najpoznatiji su Manastir Blagoveštenje Rudničko, osnovan krajem XIV veka u vreme kneza Lazara, a izgrađen oko 1400. godine. Nalazi se u podnožju planine Rudnik, kraj reke Srebrnice, Manastir Voljavča, na istočnim obroncima Rudnika, nedaleko od Stragara. Crkva posvećena Arhangelu Mihailu sagrađena je početkom XV veka, Manastir Petkovica, takođe na obroncima Rudnika, kod Stragara, izgrađen tokom XIII veka i drugi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kragujevac
Rent-A-Car - KragujevacIzleti/Ekskurzije - Kragujevac

Drugi gradovi Šumadija