Destinacije :: Moravički okrug ::

Katići smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Jedno od najlepših sela u Srbiji – Katići, nalazi se 20-ak km od Ivanjice koja se smestila u ljupkoj dolini okruženoj planinama čiji se najviši vrhovi dižu čak do 1900 metara. Čitav ovaj kraj nekada je bio granica između austrijskog i osmanskog carstva, a sada je povezan lepim putevima i pristupačan iz svih pravaca. Specifične geografske karakteristike i nadmorska visina, zatalasani proplanci koji liče na obronke Zlatibora, ali i guste šume čine ovaj kraj blagotvornim i okrepljujućim mestom i “ponovo pronađenim rajem”.

Katići se nalaze na 1000 metara nadmorske visine

Katići su nadaleko čuveni po svojim brižljivo uređenim kućama, fasadama i okućnicama, koje se zidaju i ukrašavaju istim kamenom kao i pre skoro 200 godina, pa se atar sela brižljivo čuva i održava u tradicionalnom duhu i starim vrednostima. Seoce je ušuškano između planina Golije, Javora, Mučnja i visoke Čemernice, i nalazi se na nešto malo preko 1.000 metara nadmorske visine, što ga čini pravom vazdušnom banjom i oazom mira, čistog planinskog vazduha i lekovitog bilja.

Katići važe za jednu od najboljih destinacija seoskog turizma u Srbiji

Selo obiluje izvorima pitke vode za koju meštani tvrde da je izvor njihove vitalnosti. Takođe, mesto je već decenijama poznato kao jedna od najboljih destinacija seoskog turizma u Srbiji, i meštani su uvek ovde uvek na raspolaganju gostima, predusretljivi i rado će vas posavetovati, preporučiti zabavne aktivnosti ili podeliti sa vama neke od samo njima znanih legendi vezanih za lekovite Savine Vode, tihi i mračni Mučanj ili ostatke rimskih građevina rasutih po okolini.

Selo Katići je poznato i kao vazdušna banja

Klimatski uslovi ovde, u očuvanoj i nezagađenoj prirodi, zaštićenoj gustim listopadnim i četinarskim šumama izuzetno pogoduju svima koji imaju problema sa astmom, bronhijama, ali i povišenim krvnim pritiskom, malokrvnošću, ili, naprosto žele da se odmore i okrepe od svakodnevnog stresa i buke dinamične i naporne urbane sredine. Katići su prosto nezaobilazno mesto ako ste raspoloženi kako za aktivan, tako i miran odmor u prirodnom okruženju i tradicionalnom ambijentu srpskog sela.

Planina Mučanj (1.537 metara)

Iznad sela uzdiže se veličanstveni Mučanj, planina sa čijih se 1.500 metara visokih vrhova pruža veličanstven pogled na sve četiri strane sveta, pa se relativan napor uspona višestruko isplati, a na samom vrhu očekuje vas legendama okružena Savina Voda. Ova planina svojim imenom čuva uspomenu na mučan uspon Svetog Save na sam vrh, na kome je, prema legendi, odmarajući se, kamen prekrstio svojim pastirskim štapom, i iz kamena je potekla lekovita voda, koja i danas teče i obiluje blagotvornim svojstvima, pa nije čudno što je ovaj vrh izuzetno posećen u svako doba godine.

Legenda o Savinim Vodama

Na vrhu se nalaze sto i klupice idealne za predah i uživanje u vidikovcu i neverovatnom vazduhu, i na jednu stranu vodi staza do Savine Vode, a na drugu se izlazi na sam Jerinin Grad, najviši vrh Mučnja, na visini pd 1.537 metara. Do njega nema prave staze, ali kada se uspnete gore, pružiće vam se jedan od najveličanstvenijih pogleda na okolinu čitave Ivanjičke doline.

Crkva Svetog Nikole (Bela Crkva)

U podnožju planine, na izvorištu reke Grabovice nalazi se Crkva Svetog Nikole koju meštani zovu još i Bela crkva. Ova zadužbina despota Stefana Lazarevića, sakrivena je u dolini pokraj samog izvora reke, i preživela je gotovo šest vekova bez velikih oštećenja ili obnavljanja, pa je origanalni živopis unutrašnjosti gotovo sasvim očuvan.

Ivanjički kraj je poznat po starim spomenicima – krajputašima

U dvorištu crkvice nalazi se nekoliko starih grobova, a čitav ivanjički kraj je poznat po starim spomenicima – krajputašima, koje su porodice podizale svojim vojnicima koji se nisu vratili iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Ovi spomenici su uvek kameni, izrezbareni muževnim likovima vojnika, a mnogo ih je i oslikano, i gotovo uvek, pored imena, čuvaju i nekolilko reči o čoveku iza njega.

Šta da radite u Katićima – Krećite se, šetajte i dozvolite planini da vam probudi sva čula

Ukoliko ne znate šta biste radili u jednom ovakvom predelu – svi će vam dati isti odgovor: krećite se, šetajte i dozvolite planini da vam probudi sva čula i da vas ponovo približi prirodi. Možete se prošetati do Savine vode, ili izvorišta Grabovice, možete jahati obližnjim šumama i proplancima, na kojima, ako budete imali sreće, možda ćete sresti i raznovrsnu divljač i retke ptice, a ukoliko ste ljubitelj pecanja, imajte na umu da u Katićima izviru Mali i Veliki Rzav, nadaleko čuveni po potočnim pastrmkama, u predelu bajkovite prirode.

Uživajte u prelepoj prirodi ovog kraja

Okolina je šumovita i rezervat je divljači, pa je i rekreativni lov dobro razvijen i uređen, a možete posetiti i prihvatilište za srneću divljač koje je ograđeno. Posebna atrakcija je i vozić kojim možete obići okolinu i planinske visove. Ovo atraktivno kabriolet vozilo sa 12 mesta čini panoramsko razgledanje okoline pravim užitkom, a primereno je i za decu ili osobe sa smetnjama u kretanju.

Splavarenje na Limu

Za prave avanturiste tu su i splavarenje na Limu, ili organizovane posete Zlatarskom, Radonjskom i Uvačkom jezeru. Ako ste se već zatekli u blizini, nemojte propustiti da posetite čuveni kanjon reke Uvac. On je udaljen je oko 50 km, ali ukoliko dolazite sopstvenim prevozom, iskoristite jedan dan da uživate u neverovatnim prirodnim lepotama Uvca i njegovih prekrasnih jezera, vidite zaštićene beloglave supove i ispitate mnogobrojne meandre i pećine.

Obavezno probajte neki od mnogih starih zanata koji se još uvek neguje u Katićima

Za sve koji žele da iskuse prave blagodeti, ali i muke težačkog života kakav su vodili naši preci, mogu se upustiti u mnogobrojne radionice starih zanata ili se oprobati u raznovrsnim poljskim radovima, kosidbi, branju pitomog i šumskog voća, ili se posvetiti umetnosti preslice i predenja vune, a krepiti se tradicionalnim prostim jelima i vrhunskim specijalitetima po starim receptima, kao i naravno domaćim rakijama i vinima. Selo Katići ima jedva 100 punoletnih stanovnika i sa svojim kućama čiji se krovovi presijavaju na suncu, pleni i poziva da se ovde ponovo vratite i udahnete bogati vazduh ove besprekorne prirode.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Katići
Rent-A-Car - KatićiIzleti/Ekskurzije - Katići

Drugi gradovi Moravički okrug