Destinacije :: Bačka ::

Karađorđevo smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Nedaleko od Bačke Palanke nalazi se prava oaza odmora, konjičkog sporta i lova. Rezervat prirode i Vojna ustanova Morović – Pogon Karađorđevo najpoznatiji su po najvećoj ergeli rasnih konja, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope. Razvoj ovog predivnog mesta počinje još davne 1885. godine kada su činovnici Austorugraske monarhije zaključili da je ovo zemljište izuzetno povoljno za uzgoj konja.

Inače, najveći adut je posebna vrsta slatinastog tla, koje je neophodno za pravilan razvoj i formiranje kopita kod mladih ždrebaca, a bogato kalcijumom, povoljno je za uzgoj deteline i ovsa – najdražih poslastica ovih veličanstvenih životinja. U početku, ova ergela je bila pravo obdanište za žderbad, jer su  dovođeni rasni ždrebci i odgajani do godinu dana, da bi ubrzo postala i rasplodna odgajivačnica konja. Već 20-ak godina kasnije, ova ergela, tada pod imenom „Čikoš Telep“, postaje jedan od najznačajnijih selekcionih centara za odabir rasplodnih pastuva i kobila. Sa ovom dugom tradicijom „Ždrebarsko Naselje“ ulazi u sastav kraljevine Jugoslavije, i ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1924. godine, osnovano je prvo državno lovno i šumsko dobro u Bačkoj. Kada je, posle II svetskog rata, otpočelo i uređenje ovog prirodnog prostora jedinstvenih karkateristika, dobio je ime „Karađorđevo“, da bi početkom 70-ih godina XX bilo dato na upravu Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji, i od tada nosi naziv „Vojna ustanova Karađorđevo“. Tada je izgrađena i čuvena vila u kojoj će narednih 20-ak godina najcenjeniji gost, ali i domaćin, biti Josip Broz Tito. Upravo zbog ovog velikog kompleksa u koji je dugo vremena bilo nemoguće ući, Karađorđevo ima posebnu čar za poklonike političke, ali i kulturne istorije.

Ovaj kompleks prostire se na čak 436 hektara od čega čak pet hektara uređenih parkovskih površina i oko 300 hektara gustih hrastovih šuma. Takođe, ovde je sakriveno 16 jezera, i više kuća na zemlji i vodi. Ovaj veliki park na granici Srbije i Hrvatske nosio je i simbolčku težinu, tako važnu tadašnjem režimu, a svojim geografskim položajem čini skoro samo srce nekadašnje SRFJ.

 Iz Beograda ovde može se stići za sat ipo vremena, a pored rezidencijalne vile nalazi se i jedina građevina iz doba Karađorđevića. Vila može da ugosti veliki broj ljudi, a upravo ovde ugošćeni su i Leonid Brežnjev, Bernard Montgomeri, Santiijago Kariljo, kao i tadašnji kralj Kambodže – Nordom Sihanuk. Ovde je Josip Broz Tito dočekivao svoje prijatelje iz čitavog sveta, održavao sastanke, proslavljao Nove godine, lovio i donosio istorijske odluke. Moglo bi se reći da je tradicija ovog mesta, njegova prirodna lepota i uređenost doprinela da Karađorđevo ostane reprezentativno mesto za sve važne goste, sastanke i pregovore, i koristi se u iste svrhe i danas, pa su predsednik Republike, ministri i članovi političke elite česti gosti.

Mapu Karađorđeva čini više geografskih pojmova, kao što su Gornji i Donji Majur, Obrovac, Vranjak, Guvnište, Hagel ostrvo, a da se pod imenom Karađorđevo ne podrazumevaju isti pojmovi. Nekada jedna celina danas je razbijena u tri odvojene celine: Rezidencijalni objekat „Karađorđevo“, Vojna ustanova Morović – Pogon Karađorđevo i Mesna zajednica. Ovde se organizuju različite ture i obilasci, pa danas možete videti lovišta, ergele, hipodrom, a svim ljubiteljima konja i poklonicima konjičkih sportova, najznaimljiviji biće Muzej ergele. Otvoren je 1983. godine, a u njemu možete videti izložene pehare trofejnih grla u poslednjih nekoliko decenija, ali i razne druge eksponate, poput saonica i kočija iz Titovog perioda, kolekciju fotografija na kojima su nastupi galopera i preponaša, ali i fotografiju kraljice Elizabete u poseti Krađorđevu. Kuriozitet je i knjiga utisaka iz 1924. godine, pretpostavlja se, najstarija ovakva knjiga u Srbiji.

Sam Rezervat prirode prostire se na čak dve opštine i nalazi se pod zaštitom države kao specijalno mesto održavanja raznovrsnosti visoke divljači. Teren ovog parka prirode je blago zatalasan, sa dinamičnim mikroreljefom, karakterističnim za ritove. Veliki broj riba i ptica ima status bioloških vrednosti, a tu je i preko 50 vrsta ptica stanarica.

Sama rezdencija i ergela čine izvrsne razloge da posetite Karađorđevo, ali ako ste ljubitelj lova, ili samo želite da uživate u svojevrsnom safariju, Karađorđevo je utočište mnogih divljih vrsta, a tipično obeležje ovog parka je lovna divljač, pa ćete tako ovde moći da vidite, ili čujete riku jelena lopatara, naiđete na divlju svinju, muflona, belorepog jelena, srne, kao i neke vrste manjih zveri poput divlje mačke, kune zlatice, lisice, a dom ovde nalaze i jazavci, tvorovi i divlji zečevi. Ovo lovište je namenjeno intenzivnom gajenju krupne divljači, a istovremeno služi i kao centar za reprodukciju i oplemenjivanje vrsta. Zahvaljujući bujnim šumama hrasta, bagrema i vrbe, koje u sebi kriju brojnu visoku i nisku divljač, lovište Karađorđevo privlači brojne lovce iz zemlje i inostranstva, a kako pruža mogućnost lova specifičnog za svaku vrstu, lovcima su na raspolaganju fijakeri, sanke, čamci, terenska vozila, kao i sva prateća oprema. Ovo lovište krije i jednu od najmodernijih fazanerija u čitavoj regiji. U okviru samog lovišta, nalaze se tri ugostiteljska objekta, pa ćete moći da napravite predah u divnim ambijentima parka, ili provedete čitav odmor ovde.

Karađorđevo pruža raznovrsne mogućnosti za aktivan odmor, bilo da ste raspoloženi za kratko bekstvo iz gužve i stresa, bilo da ste ljubitelj jahanja, konja, vožnji fijakerom ili saonicama, bilo da ste poklonik divlje prirode, lova i ribolova, ovo mesto zadovoljava i najprobirljiviji ukus. Razne pešačke i biciklističke staze premrežavaju okolinu, a kroz samo mesto prolazi i čuvena Dunavska biciklistička ruta. Turistički sadržaji se nipošto ne svode samo na lov, već ovde možete uživati i u vožnjama dunavskim rukavcima, jahanju kroz divnu prirodu, vožnje saonicama po snegu i fijakerom po lepom vremenu, a za one sa izošternim smilslom za estetiku, oragnizuju se posebni foto-safariji, u kojima će vas iskusni čuvari provesti stazama kojima se kreću veličanstvene životinje, i moći ćete da zavirite u skriveni svet njihovih navika.

Ovde se nalaze dva vrhunska restorana u kojima ćete moći da probate specijalitete od divljači, sveže ulovljene ribe, a ukoliko je raspoloženje na visokom nivou, poznati bački tamburaški orkestri učiniće atmosferu potpuno nezaboravnom. Lovačka kuća Dijana, najekskluzivniji objekat odmarališta, smeštena je u samom lovištu, 7 km od Karađorđeva. Raspolaže komfornim smeštajem, vinotekom i barom. Lovački centar “Vranjak” nalazi se u istoimenoj šumi, na putu Bačka Palanka-Bač. Sastoji se od depadansa, bungalova i restorana, a pogodan je za poslovne ručkove, seminare i proslave.

Ukoliko ste odlučili da „bacite sidro“ u Karađorđevu, nemojte propustiti da posetite Bač, sa čuvenom prastarom tvrđavom, ili Bačku Palanku, u kojoj ćete, pored nekoliko divnih gradskih plaža, moći da uživate u pravom vojvođanskom šetalištu, restoranima tradicionalne i interancionalne kuhinje, ili da izađete u lep večernji provod.

Smeštaji - Karađorđevo
Rent-A-Car - KarađorđevoIzleti/Ekskurzije - Karađorđevo

Drugi gradovi Bačka