Destinacije :: Zapadna Srbija ::

Ježevica smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2019

Ježevica je mesto smešteno u zapadnoj Srbiji, nadomak Čačka. Nalazi se južno od Beograda i to upravo na magistralnom putu Beograd – Divčibare – Užice. Ušuškana je na prekrasnim padniama planina Maljena i Povlena. Umereno-kontinentalna klima čini Ježevicu mestom koje u bilo koja doba godine može biti vaš izbor za odmor. Leta su sunčana i nisu pretopla, a u toku zime se sneg dugo zadržava pa su zimske čarolije zagarantovane. Samo mesto obiluje zelenilom, šumama i divnim proplancima koji su pravo čudo prirode.

Prelepa priroda kao sinonim sela Ježevica

Ježevica se nalazi na lovnom području te je u toku godine poseti mnogo zaljubljenika u lov. Retke vrste faune koje se mogu naći ovde potpomažu ovu vrstu turizma koji je poslednjih godina u povoju. Mir, tišina i odustnost bilo koje vrste zagađenja glavni su aduti zbog čega se veliki broj turista svake godine sjati upravo ovde. Bistri potoci i proplanci čine pravo mesto za odmor i rekreaciju.

Manastir Ježevica

Obilazak Ježevice svakako podrazumeva i posetu istoimenom manastiru koji se nalazi u podnožju planine Jelice. Manastir je okružen šumama i planinama pa izgleda prilično ušuškano u prirodnom ambijentu. Južno od njega protiče i potok koji se spušta sa planine Jelice i to u vidu blage klisure. Potok se dalje gubi u poljima i njivama Ježevice i Zablaće.

Budući da je manastir podignut na ovako prvilačnom mestu govori se da je po predanju upravo ovo mesto izabrao ban Milutin, vojvoda srpskog cara Dušana. Ovaj manastirski kompleks koji datira još iz XIV veka upisan je u registar kao Spomenik kulture od velikog značaja. Manastir je kroz istoriju često bio rušen, pogotovu za vreme turaka i turskog ropstva, ali isto toliko puta i obnavljan od strane srpskog naroda.

Unutrašnjost hrama je podjednako impozantna kao i njegova arhitektura, a zbirka umetničkih i sakralnih dela u hramu je nezaobilazna tačka svakog posetioca. Manastir ima veliku riznicu poput osveštanih crkvenih sasuda, krstova, svetih moštih i svetih ikona kao i drugih crveknih knjiga.

Gornja Dobrinja – Rodno mesto srpskog kneza Miloša Obrenović

Na samo 12 kilometra od Ježevice nalazi se mesto Gornja Dobrinja, poznata je kao rodno mesto srpskog kneza Miloša Obrenovića. U Gornjoj Dobrinji možete obići spomeničku celinu koju čine crkva svetih Petra i Pavla, nadgrobne spomenike u porti i rodnu kuću kneza Miloša. Inače, crkvu je podigao sam knez 1822. godine u spomen na svog oca Teodora.

Kolevka srpske trube – Dragačevo

Na 36 kilometara od Ježevice nalazi se malo mesto Dragačevo. Ono je oivičeno planinama Ovčar, Jelica i Čemerno, a osim prelepe prirode u kojoj ljubitelji flore i faune mogu uživati, Dragačevo je poznato i po saboru trubača. Sabor trubača u Dragačevu je manifestacija koja traje još od davne 1961. Održava se u Guči, jednom od dragačevskih sela, a nekoliko hiljada ljubitelja zvuka trube i dobrog provoda posete ovaj festival svake godine.

Spomenik prirode „Rćanske pećine“

Ovde u blizini, tačnije u selu Rti, možete posetiti Rćanske pećine jedinstven spelološki kompleks, koga čine Velika, Suva i Slepa pećina i ponor Bezdan, sa 750 metara unutrašnjih prohodnih kanala i zaštićenim prostorom u površini od 112 hektara. Rćanske pećine su uvršćene u Atlas najznačajniih speleoloških objekata u Srbiji, koji je uradila Srpska Akademija nauka i umetnosti u saradnji sa drugim institucijama.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ježevica
Rent-A-Car - JeževicaIzleti/Ekskurzije - Ježevica

Drugi gradovi Zapadna Srbija