Destinacije :: Šumadija ::

Jagodina smeštaj apartmani hoteli vile Srbija 2020

Jagodina se nalazi na obalama reke Belice u zagrljaju ogranaka okolnih planinskih masiva. Jagodinsko polje, široko otovreno ka Panonskoj niziji, a preprečeno ka Jadrana sve višim i višim planinama, odlikuje se haldnim zimama i prijatnim letima. Oko 150 km udaljena od glavnog grada Beograda, Jagodina privlači sve više i više posetilaca iz Srbije, ali i iz okolnih zemlja. Svake godine ovaj šumadijski grad unapređuje svoju ponudu i polako postaje jedan od regionalnih tursitičkih centara.

Od Akva parka, čuvenog Zoološkog vrta, Muzeja voštanih figura, do brojnih uređenih gradskih parkova, ali i blizine velikih srpskih manastira – Ravanice, Manasije i Kalenića – Jagodina se sa punim pravom ustanovljava kao jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u Srbiji.

Jagodina je u šest vekova postojanja tri puta menjala ime

Za svojih šest vekova postojanja, grad je tri puta menjao ime, i mnogi će se setiti da se dugo vremena zvao Svetozarevo, po velikom misliocu socijalizma u Srbiji, Svetozaru Markoviću, da bi nakon Drugog svetskog rata bilo vraćeno staro, srednjovekovno ime – Jagodina.

Legenda o imenu Jagodina

Legenda o imenu govori nam o divnoj i opasnoj krčmarici i hajdučici, slatkoj i sitnoj kao jagoda, koja je danju čuvala Han na Crvenom brdu, točila pivo i rakiju, a noću harala turske karavane sa svojom hajdučkom bandom od 40 razbojnika. Ko zna, možda bi i danas Jagoda bila junakinja priča kao iz “Hiljadu i jedne noći” da se nije zaljubila. U jednom od noćnih prepada, ruka joj je zadrhtala pred mladićkom lepotom, a srce popustilo, i umesto plena, kući je dovela – muža. Družina joj nikad nije oprostila izdaju i okrutno napuštanje, a jedne je noći jagodinsko polje bilo osvetljeno požarom u kom se mogao čuti samo njen smeh… A ova lepotica tragične veličine ostala je upamćena u raznim toponimima.

Kratka istorija Jagodine

Na prostoru današnje Jagodine postoje ostaci drevnih civilizacija i naselja mlađeg kamenog doba sa tipičnim poluzemunicama i nalazima koji potvrđuju pripitomljene životinje. Nalaze i dokaze strujanja života ovim prostorom možete videti u Zavičajnom muzeju, gde će vas kroz stalnu postavku provesti veoma zanimljiva izložba.

Pre dolaska Rimljana, ovim prostorima su vladali Iliri i Tračani, a nakon njih i Kelti, pa ostataka svih ovih zanimljivih plemena ima među ovim nalazima. Zavičajni muzej sada je smešten u nekadašnjiu zgradu Sokolskog društva, jednu od najstarijih zgrada u gradu, koja predstavlja arhitektonsku i muzejsku vrednost sama po sebi.

Hram Svetog Arhangela Mihaila

Veliki čuvari tradicije, kulturne baštine i nacionalnog dobra svakako su crkve i manasitiri, a Hram Svetog Arhangela Mihaila svojim položajem čuva i sećanje na vreme kada su se crkve gradile “na kraj sela”, kako bi bile što dalje od očiju Turaka. Ovu crkvu, koja se sada nalazi u centru grada, podigao je Knez Miloš 1819. godine.

Anegdota kaže da je motiv za gradnju crkve bila Miloševa tvrdoglavost i inat, te da je glasoviti knez, dolazeći u Jošanički manastir na pregovore sa Ali Pašom, video gde u Jagodini nema crkve, a ima džamije. Ova crkva nosi i naziv “stara”, a nije u pitanju nikakva monumentalna građevina.

Crkva Svetog Arhangela Mihaila mala je i krstastog oblika, sa visinom od 10 metara i sa ukupno troje vrata. Pred samim ulazom nalazi se velika ploča od belog mermera sa trima rozetama u plitkom reljefu koja je tu postavljena nakon rušenja jagodinske džamije 1926. godine. Interesantno je da je ova crkva svoj zvonik dobila tek nakon 1830. godine i dobijanja slobode bogosluženja i građenja svetih hramova. Današnji zvonik podignut je na mestu starog, 1871. godine.

Crkva svetih apostola Petra i Pavla

Naravno, gde god postoji neka “stara”, postoji i “nova” – pa je tako Crkva svetih apostola Petra i Pavla poznata i kao “Nova crkva” u Jagodini. Gradnja je započeta 1896. godine, i opet je mesto gradnje bilo van samog grada. Sazidana je u čistom vizanitjsko-srpskom stilu i duhu, sa ravnostranim krstom upisanim u osnovu. Masovna kupola oslanja se na četiri stuba, sa četiri manje kupole. Crkve je spolja ukrašena kamenom i bogatom ornamentikom. Teško je oštećena tokom Drugog svetskog rata i rekonstrukcija fasede je nedavno dovršena.

Manastir Jošanica

Najznačajnija sakralana građevina u okolini Jagodine je, naravno, manastir Jošanica. Udaljen oko 10-ak km zapadno od grada, kod sela Prnjavor, ugnežden je na levoj strani Jošaničke reke, između brda Čukare i Ravnog gaja, a nad njim se nadvija Crni Vrh. Hram ovog drevnog manastira posvećen je svetom ocu Nikolaju, a ovde su se “od kad se pamti” održavali sabori o Cvetima, Velikoj Gospojini i “mladom” Svetom Nikoli.

Ne zna se tačno kada je manastir podignut, a iz magle srednjeg veka dolaze dva predanja. Po jednom manastir je podigao srpski knez Lazar da bi se u njoj venčao kneginjom Milicom; drugo predanje govori o pustinjaku Joši koji je, odnekud, došao u pećinu, koju i danas možete obići, ispod brda Šarenika, po kome i reka i manasitir nose ime. Manastir u svojoj gradnji čuva tradicionalni stil tipičan za kraj XIV veka.

Manastir Jošanica je čuven i kao sedište kapetana Koče, vođe ustanika za vreme Kočine Krajine, da bi posle poraza ustanika bio spaljen kao odmazda. Ipak, manastir je obnovljen, a u njemu i danas postoji “Karađorđeva soba” u znak sećanja na dane koje je veliki vožd proveo pod negom monaha.

Da manastir predstavlja ne samo svetinju, već i simbol borbe za slobodu, govori i činjenica da je spaljivan nakon svake bune i nereda koji bi zahvatao jagodinski kraj, ali je svaki put obnavljan i dorađivan, a najbliži uzori koje su dunđeri pri obnovama imali je manastir Kalenić, pa Jošanički manastir u svojim čestim obnovama zapravo čuva jedan neverovatno rafinisan i sveden moravski stil.

Zavičajni muzej

U samom centru Jagodine, Zavičajni muzej čuva na desetine hiljada predmeta prirodnjačkog, arheološkog, istorijskog, etnološkog i umetničkog karatketra, među kojima i neke iz ovog Jošaničkog manastira. Pored stalne izložbe, u ovom muzeju se organizuju i tematske ili umetničke izložbe.

Muzej naivne i marginalne umetnosti

Drugi muzej do koga se možete prošetati je Muzej naivne i marginalne umetnosti, koji ima sasvim posebno mesto u kulturnom miljeu Jagodine. Ovaj muzej sa svojim zbirkama i galerijom, postao je nosilac očuvanja i afirmacije slikara naivaca sa područja čitave bivše Jugoslavije, a od skora i sveta. Stalna postavka, katalozi, veliki broj predstavljanja u inostranstvu čine izuzetan doprinos promovisanju ukupne naive u Srbiji.

Muzej voštanih figura

Kulturni život grada podiže još nekoliko privatnih galerija koje doprinose i daju poseban pečat kulturnom radu i stvaralaštvu, ali je svakako najatraktivniji Muzej voštanih figura. Ovaj veoma zanimljivi muzej, po ugledu na svetske galerije nudi sjajnu ponudu i retrospektivu znamenitih ličnosti. Stalna postavka, “Voštane figure Srbije” izložba je koja predstavlja najvažnije ličnosti iz istorije, kulture, nauke i sporta. U pokušaju da se ostavi utisak jednog uhvaćenog istorijskog trenutka, firgure su slobodno raspoređene, a pored njih su izloženi i originalni kostimi, oružja, knjige, makete manastira i ratne zastave, pa izložba predstavlja i jedan od najboljih aktivnih sredstava učenja i veoma je popularna kod dece, ali i posetilaca svih uzrasta.

Muzej voštanih figura nalazi se na Đurđevom brdu, na kome je, u divno uređenom prostoru velikog gradskog parka, skoncentrisan sam centar tursitičke ponude Jagodine. Uprkos imenu, na ovo brdo nećete morati da se penjete, a odličan način da se obiđe čitav grad je i bicikl. Ovde se nalazi Sportsko-rekreativni centar, sa terenima za ekipne i pojedinačne sportove, sa pomoćnim fudbalskim terenom, koji okuplja sve sportiste i sportu naklonjene Jagodince, sa mnogobrojnim školama sportova, i nudi raznovrsne mogućnosti za profesionalno ili rekreativno bavljenje sportom.

Čuveni jagodinski Akva park

Na Đurđevom brdu nalazi se i jedan od glavnih razloga zašto Jagodina ima preko 200.000 posetilaca godišnje – čuveni Akva park. Ovaj prvi akva park u Srbiji otvoren je 2007. godine, i ima čak sedam bazena sa vodenima atrakcijama i tobogane ukupne dužine oko 600 metara. U sklopu parka je i olimpijski bazen sa svim uslovima za održavanje najvećih takmičenja u sportovima na vodi, a sa večernjim osvetljenjem zabava u ovom parku ne prestaje sa zalaskom sunca. Ako želite da se okrepite, na raspolaganju vam je odličan restoran sa velikom letnjom baštom, kao i više restorana brze hrane, sladoleda, napitaka i svega što neizostavno pripada ludoj letnjoj zabavi.

Izletište Aračlijski Potok

U blizini komplekasa Akva parka nalaze se razni sportski tereni, kao i izletište Aračlijski Potok. Ovo je omiljeno izletište Jagodinaca, i mesto gde če vas domaćini sigurno povesti. Ovde su divna šetališta sa klupama, uređene cvetne leje i fontane napravljene po uzoru na centar Dubaija, koje odskora dopunjuju spisak neobičnih atrakcija koje ovaj grad ima da ponudi. Izletište je u gustoj listopadnoj i zimzelenoj šumi, sa više prirodnih česama, i veoma popularnim restoranom, u čijoj se blizini nalazi i velika letnja pozornica namenjena kulturnim manifestacijama na otvorenom.

Jagodniski zoološki vrt

Na ovom brdu, takođe živi i najpoznatiji i najviši stanovnik Jagodine, dugovrata žirafa Jovanča, nazvana tako po najpoznatijem svetskom putniku iz Jagodine – Jovanči Miciću, inače liku iz Nušićeve komedije “Put oko sveta”.

Jagodniski zoološki vrt omogućiće vam upravo to – put oko sveta za samo jedan dan. Ako ostavimo po strani prašinu koja se podigla oko udomljavanja ove žirafe u Zoo vrtu u Jagodini, videćemo da ovaj vrt spaja Aziju, Afriku, Australiju i može da se pohvali zaista značajnim fondom životinja. Ovde možete videti 250 životnjiskih vrsta sa preko 320 primeraka, što je samo po sebi dovoljan razlog da posetite Jagodinu.

Najposećeniji i najdugotrajniji festival u Jagodini – “Dani komedije”

Najposećeniji i najdugotrajniji festival u Jagodini su čuveni martovski “Dani komedije”, na kojima se dodeljuju statue u obliku simbola grada: ”Jovanča Micić”, za najsmešniju komediju, i “Ćuran” za najbolje uloge i režiju. Ćuran, je, naravno jedan od najsnažnijih simbola ovog grada, mada je razlog za ovo gotovo zaboravljen: Jagodina je tokom XIX, ali i dobrim delom XX veka bila najveći regionalni proizvođač ćuretine, i nekada je ovoj ptici bio posvećen i godišnji bal.

Ako su ćurke pomalo i zaboravljene, Kočina Krajina i dalje se obeležava u njegovom rodnom mestu – podno hrasta vezanog za spomen ovog vođe koji je predvodio dobrovoljce u Austrijsko-turskom ratu. “Susreti sela” i “Sabor narodnog stvaralaštva” čuvaju etno i narodnu tradiciju ovog kraja, sa šarenim nošnjama, domaćim prozivodima i talentovanim kulturnim društvima.

U Jagodini se održava mnoštvo interesantnih manifestacija

Jagodina je i dom dvaju muzičkih manifestacija: “Muzička jesen” pred domaću publiku dovodi svetski poznata imena instrumentalista i solista ozbiljne muzike, dok “Sabor tradicionalnih pesama Šumadije i Pomoravlja” okuplja kulturno-umetnička, muška i ženska društva koja se takmiče u tradicionalnom natpevavanju.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Jagodina
Rent-A-Car - JagodinaIzleti/Ekskurzije - Jagodina

Drugi gradovi Šumadija